Донецький та Луганський медичні університети переміщують у регіони, підвладні Україні

04 Листопада 2014 12:05 Поділитися

Донецький та Луганський медичні університети переміщують у регіони, підвладні УкраїніНа сайті МОЗ Украї­ни повідомляється про перенесення Донецького національного медичного університету ім. Максима Горького та Луганського державного медичного університету на бази, розташовані на території Донецької та Луганської областей, що підвладні Україні.

Зокрема, Донецький національний медичний університет тимчасово розміщуватиметься у м. Красний Лиман Донецької області на базі коледжу університету, а Луганський державний медичний університет — у м. Рубіжне (Луганська обл.). Питання щодо перенесення університетів опрацьовуються МОЗ України разом з Міністерством освіти і науки України і ректорами цих ВНЗ — Юрієм Думанським та Ігорем Іоффе.

До колективів викладачів та студентів Луганського та Донецького медичних університетів направлено листи за підписом в.о. міністра охорони здоров’я України Василя Лазоришинця. У цих листах зазначено, що лише перенесення ВНЗ на бази, розташовані на територіях, підвладних Україні, дозволить поступово відновити освітню діяльність університетів, нададуть можливість викладачам, студентам та лікарям-інтернам продовжити навчання та отримати українські освітні документи. Кошти для заробітної плати викладачам та стипендій студентам у звичайному режимі перераховуватимуться на їх платіжні картки згідно із законодавством України.

Також МОЗ України повідомляє, що ряд співробітників ректорату цих університетів, відстоюючи свої власні інтереси під тиском «ДНР» та «ЛНР», мають наміри вимагати від МОЗ України та МОН України визнання подальшого перебування ВНЗ під юрисдик­цією «ДНР» та «ЛНР».

Така подвійна позиція призвела до надходження на «гарячі лінії» Уряду та МОЗ України значної кількості звернень від викладачів та студентів з проханням конкретизувати позицію МОЗ України та керівницт­ва країни з цього питання.

МОЗ України інформує викладачів та студентів медичних університетів, які знаходяться у Луганську, Донецьку та на території, де продовжується збройний конфлікт, яка є непідвладною Україні, що будь-яка діяльність представників адміністрації університетів щодо невідкладного відновлення навчального процесу у містах Луганськ та Донецьк, зокрема «дистанційним шляхом», реєстрації на сайті студентів та лікарів-інтернів, видачі освітніх документів, звільнення викладачів та студентів не визнаватимуться МОЗ України.

За інформацією вищих навчальних закладів МОЗ України, значна частина студентів Донецького та Луганського медичних університетів згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2014 р. № 785-р «Деякі питання організації 2014/15 навчального року в навчальних закладах, що розташовані у Донецькій і Луганській областях» скористалися наданим їм правом та є особами, які тимчасово допущені до занять в інших вищих навчальних закладах МОЗ України. Це не пізно зробити і зараз студентам університету, які залишились у Луганську та Донецьку, до остаточного відновлення роботи університетів.

МОЗ закликає викладацькі колективи та студентів Донецького національного медичного університету ім. Максима Горького та Луганського державного медичного університету не піддаватися на провокаційні заклики та уникати впливу прибічників влади «ДНР» та «ЛНР», яка для своїх цілей вимагає невідкладно почати навчання в умовах небезпеки для життя.

За матеріалами http://www.moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті