У пошуках однодумців: аптечні підприємства Волині запрошують в АПАУ

Як раніше повідомляло наше видання, 4 вересня 2014 р. відбулася конференція Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» (далі — АПАУ), під час якої було обрано правління організації та визначено основні напрямки її подальшої діяльності. Одним з головних пріоритетів подальшої роботи АПАУ є розширення впливу суб’єктів господарювання роздрібного сегменту фармацевтичного ринку на формування регуляторної політики. Це можливо лише шляхом їх об’єднання на спільній громадській платформі, адже нині в умовах становлення громадянського суспільства роль професійних об’єднань стає все більш значущою. Так, наприклад, асоціації виробників та дистриб’юторів беруть активну участь у обговоренні проектів регуляторних актів, виступають з власними ініціативами, мають лобістів на рівні законодавчої та виконавчої гілок влади. У той же час аптечні підприємства дотепер не чинять суттєвого впливу на формування регуляторної політики у роздрібному сегменті фармацевтичного ринку. Остання безглузда ініціатива Уряду щодо запровадження регулювання націнок на лікарські засоби з оптовою ціною нижче 12 грн. красномовно свідчить про це. Саме тому об’єднання підприємств роздрібного сегменту фармацевтичного ринку є актуальним завданням для професійної спільноти.

АПАУ як всеукраїнська громадська організація, що має регіональні осередки, пропонує аптечному бізнесу ефективну платформу для відстою­вання інтересів. З метою ознайомлення представників суб’єктів господарювання роздрібного сегменту фармацевтичного ринку із діяльністю цього професійного об’єднання та перевагами, які надає членство у ньому, правління АПАУ вирішило налагодити особисте спілкування із керівниками регіональних аптечних підприємств. Першим регіоном, який відвідали представники правління АПАУ, стала Волинь.

Нарада щодо вступу аптечних підприємств Волинської обл. в АПАУ відбулася 11 листопада 2014 р. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування, керівники аптечних підприємств, представники правління АПАУ.

Зазначимо, що Волинський осередок ВГО «АПАУ» функціонує із 2007 р. Сьогодні його очолює директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк, членом асоціації також є директор ТзОВ «Волиньфарм» Станіслав Шайко. Вони переконували колег у необхідності об’єднання фармацевтичної спільноти Волині у громадську організацію, вважаючи, що лише разом можна досягти результату, зокрема в реформуванні фармацевтичної галузі.

Розпочинаючи нараду, Станіслав Шайко нагадав, що останні ініціативи керівництва держави стосуються децентралізації влади, а також передачі частини повноважень місцевих органів влади громадським організаціям. З огляду на це, доповідач підкреслив важливість формування ефективних регіональних осередків все­української громадської організації, яка опікується інтересами аптечного бізнесу. Такою організацією, яка до речі вже має мережу регіональних представництв, є АПАУ. Саме це об’єднання, на думку С. Шайко, матиме змогу професійно виконувати функції, які передаватимуться громадським організаціям на виконання ініціатив Уряду та Президенту України.

Валентин Вітер, голова Волинської обласної ради, зауважив, що нині увага суспільства прикута до ситуації на фармацевтичному ринку України. Громадян хвилює зниження економічної та фізичної доступності фармацевтичної продукції. І на сьогодні це важлива соціальна проблема, яку аптечні підприємства не можуть вирішити, адже вони — остання ланка у ланцюгу постачання ліків та медичних виробів населенню. У той же час саме аптечні працівники спілкуються із споживачами й мають пояснювати, чому ліки дорожчають або зникають з полиць. В. Вітер висловив переконання, що розробка стратегії подальшого розвитку фармацевтичного сектору має відбуватися з огляду на необхідність ефективного реформування галузі охорони здоров’я в цілому та оздоровлення економіки країни. І в цьому контексті поради аптечного бізнесу матимуть суттєву користь для держави. Тому об’єднання підприємств роздрібної ланки фармацевтичного ринку на базі спільних цінностей та завдань є важливою ініціативою, яку має підтримати місцева влада. Зокрема, В. Вітер пообіцяв сприяти розвитку ефективної співпраці між аптечними підприємствами області та Волинською обласною радою. На завершення виступу він подякував керівникам фармацевтичних підприємств області різних форм власності, які знайшли можливість надати гуманітарну допомогу та ліки волинським бійцям, які беруть участь у військових діях у Східному регіоні держави або перебувають на лікуванні у госпіталях. В. Вітер висловив особливу подяку директору ДВТП «Волиньфармпостач» Михайлу Півнюку, адже його підприємством надано без­оплатної допомоги у вигляді медикаментів на суму понад півмільйона гривень, крім того, працівниками цього обласного комунального підприємства зібрано таку ж суму власних коштів на потреби військових.

Світлана Мишковець, заступник голови Волинської обласної державної адміністрації, приєдналася до слів подяки фармацевтичним підприємствам за підтримку, яку вони надають українським воїнам та переселенцям із зони АТО. Тобто, насправді аптечний бізнес України є соціально відповідальним і небайдужим до проблем країни. Вона висловила переконання, що нарада, яка зібрала представників аптечного бізнесу, АПАУ та місцевої влади стане важливим кроком на шляху об’єднання регіональних аптечних підприємств заради досягнення спільних цілей. «Ми раді вам допомагати, готові дослухатися й напрацьовувати спільні рішення у сфері забезпечення населення регіону лікарськими засобами та іншою медичною продукцією», — зауважила С. Мишковець. Серед нагальних питань вона звернула увагу на необхідність проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо ситуації на фармацевтичному ринку країни, зокрема у контексті формування цін на лікарські засоби, й висловила сподівання на допомогу з боку аптечних підприємств.

Федір Кошель, начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради, зазначив, що найскладнішою проблемою у сфері охорони здоров’я є зниження економічної доступності фармацевтичної продукції для населення. «Ми маємо спільно напрацювати шляхи вирішення цієї проблеми, адже аптечні заклади знаходяться на передовій фармацевтичного ринку», — зазначив доповідач. При цьому підприємства роздрібної ланки фармацевтичного ринку, не маючи платформи для формування спільної позиції та донесення до громадян країни інформації щодо реального стану справ на фармацевтичному ринку, стають заручниками складної економічної ситуації. І суспільство покладає відповідальність за здорожчання ліків саме на аптечний бізнес. Тому об’єднання аптечних підприємств під егідою всеукраїнської громадської професійної асоціації є корисною ініціативою, яка має позитивно вплинути на імідж цього соціально важливого бізнесу.

Олег Никулишин, голова правління АПАУ, зазначив, що нині професійну спільноту хвилює питання, в якому напрямку формуватиметься подальша регуляторна політика на фармацевтичному ринку України. Він повідомив, що 29 жовтня поточного року відбулося засідання правління АПАУ у форматі стратегічної сесії. Під час заходу обговорювалися очікування аптечного бізнесу у контексті подальших кроків держави щодо формування регуляторної політики та стратегія участі АПАУ у цьому процесі. На сьогодні асоціація визначила для себе короткострокові завдання, які мають бути виконані до кінця поточного року, середньострокові цілі на 2015 р. та завдання на більш віддалену перспективу — до 2020 р. Місія АПАУ — формувати галузь, змінювати себе та служити людям. Для її реалізації асоціа­ція має об’єднати учасників фармацевтичного ринку, бути впливовим представником їх інтересів, авторитетом, експертом. Цінності АПАУ — повага, людиноцентричність, професійність, відповідальність. Стратегічні цілі АПАУ базуються на чотирьох складових: персонал, процеси, клієнти та фінанси. Основна мета асоціації — представництво та захист законних інтересів її членів у економічній, соціально-трудовій та інших сферах, а також сприяння інтеграції та взаєморозумінню працівників і організацій галузі охорони здоров’я України.

О. Никулишин наголосив, що для професійної спільноти важливо об’єднуватися задля спільного захисту інтересів та втілення в життя корисних законодавчих ініціатив. За його словами, для того, щоб законодавча ініціатива отримала право на розгляд на рівні органів влади та ухвалення, необхідно підготувати повний пакет документів. Тобто мова йде не лише про визначення проблем, а й про визначення чітких шляхів їх вирішення у вигляді проектів нормативно-правових актів. На завершення виступу він повідомив, що у грудні АПАУ проводитиме аптечний саміт, під час якого обговорюватимуться актуальні питання діяльності асоціації, її структура, статут тощо.

Оксана Гуленко, виконавчий директор АПАУ, розповіла про практичні аспекти діяльності асоціації. Вона повідомила, що на сьогодні АПАУ має своїх представників в дорадчих органах при всіх органах влади, які впливають на формування регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів. Зокрема, АПАУ входить до складу громадських рад при центральних органах виконавчої влади, робочих груп з розробки проектів нормативно-правових актів. Що це дає АПАУ? По-перше, її члени першими отримують інформацію щодо законодавчих ініціатив органів влади, по-друге, вони можуть впливати на ці ініціативи шляхом подання узгоджених пропозицій.

Серед останніх регуляторних ініціатив О. Гуленко звернула увагу присутніх на зміни до постанови КМУ від 17.10.2008 р. № 955 щодо регулювання роздрібних націнок. За її словами, АПАУ постійно наголошує на тому, що аптечна націнка не має суттєвого впливу на ціну препарату, адже левова частка у ціні лікарського засобу належить виробнику. На жаль, на даний час регуляторні органи не завжди чують пропозиції аптечних підприємств. Тому їх об’єднання вкрай важливе для посилення позицій аптечного бізнесу у процесі формування регуляторної політики.

Крім того, доповідач повідомила, що нещодавно в МОЗ України відбулася нарада з питань доцільності запровадження предметно-кількісного обліку на комбіновані кодеїновмісні препарати. Під час цієї наради позиція АПАУ полягала у наступному: асоціація не проти запровадження предметно-кількісного обліку, але при цьому не може гарантувати фізичну доступність комбінованих кодеїновмісних препаратів. З огляду на це МОЗ України ухвалило рішення щодо недоцільності такої регуляції.

Також вона зауважила, що нині актуальним питанням є внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, які передбачають вилучення норми про анулювання ліцензії за порушення роздрібних націнок. Нині асоціація докладає зусиль для реалізації цієї ініціативи.

Олена Комарянська, директор Львівського осередку АПАУ, розповіла про основні проблеми роздрібного сегменту фармацевтичного ринку та окреслила основні завдання АПАУ на майбутнє. За її словами, серед проблем аптечної ланки можна виокремити наступні: зниження рентабельності та одночасне розповсюдження міфу про надприбутковість аптечного бізнесу; нормативна зарегульованість сегменту та нерівні умови для учасників на фармацевтичному ринку; сегмент дистрибуції має ознаки олігополії, а аптечний сегмент характеризується низькою консолідацією учасників. Крім того, має місце недостатнє взаєморозуміння та обмін інформацією між лікарями та фармацевтичними працівниками.

Серед основних завдань АПАУ доповідач відзначила наступні:

  • співробітництво з органами державної влади та місцевого самоврядування, професійними спілками, їх об’єднаннями, іншими організаціями та забезпечення представництва та захисту законних прав та інтересів своїх членів у відносинах з цими органами;
  • участь у формуванні та реалізації соціально-економічної політики у фармацевтичній галузі;
  • координація діяльності з іншими громадськими об’єднаннями — у виконанні своїх зобов’язань;
  • сприяння розвитку аптечних закладів, їх створенню та підтримці;
  • сприяння максимальному дотриманню інтересів членів Асоціації — при вирішенні трудових спорів (конфліктів);
  • участь на безоплатній основі в роботі атестаційних комісій, органів ліцензування, визначення та рекомендування бази для проходження інтернатури, збалансування попиту і пропозиції робочої сили, запобігання масовому скороченню чисельності шляхом сприяння створенню нових робочих місць в галузі;
  • вдосконалення системи підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації кадрів своїх членів, поширення професійних знань та досвіду серед них.

Михайло Півнюк, директор ДВТП «Волиньфармпостач», розповів про діяльність Волинського осередку АПАУ. Він повідомив, що ефективність роботи осередку залежить від наявних ресурсів. На сьогодні діяльність Волинського осередку АПАУ здійснюється на громадських засадах. Незважаючи на це, громадськість ефективно співпрацює з органами місцевої влади, але вона не може суттєво впливати на державну регуляторну політику, адже законодавчі ініціативи центральних органів влади потребують оперативного реагування з боку регіональної професійної спільноти. Тому об’єднання регіо­нальних аптечних підприємств вкрай необхідне з огляду на ресурсне забезпечення діяльності Волинського осередку АПАУ. Це дозволить посилити вплив аптечного бізнесу Волинської області на формування державної регуляторної політики.

За результатами наради більшість присутніх керівників аптечних закладів Волинської області підтримали думку щодо необхідності об’єднання, деякі з них висловили готовність приєднатися до лав асоціації, інші — взяли час на роздуми. Сподіваємося, що найближчим часом АПАУ суттєво розширить свою присутність у регіонах країни і стане рушійною силою ефективних перетворень не лише у роздрібному сегменті фармацевтичного ринку, а й у галузі охорони здоров’я в цілому.

Олена Приходько,
фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті