Проблеми онкології в Україні: сучасний стан, шляхи та способи їх розв’язання

24 травня в Міністерстві охорони здоров’я України відбулась прес-конференція, присвячена проблемі злоякісних новоутворень в Україні: «Онкологія: ситуація в країні, закупівля ліків, нові стандарти лікування, Інститут раку». В її роботі взяли участь заступник міністра охорони здоров’я України Юрій Гайдаєв, заступник міністра, голова тендерного комітету МОЗ України Валентин Снісарь, головний онколог МОЗ України Ігор Щепотін. На прес-конференцію були запрошені представники засобів масової інформації, серед яких був і кореспондент «Щотижневика АПТЕКА».

Статистичні дані, представлені МОЗ України, свідчать: щороку майже 90 тис. жителів нашої країни вмирають від онкологічних захворювань, причому 35% померлих — особи працездатного віку. Через запізнілу діагностику таких захворювань залишається високою частка онкологічних хворих, які помирають протягом року після встановлення діагнозу (38–40%). Для порівняння — в розвинутих країнах світу цей показник не перевищує 30%. У 2005 р. в онкологічних установах системи МОЗ України на обліку перебувало 864 273 хворих (тобто 1835 хворих на 100 тис. населення), що на 3,7% більше, ніж у попередньому році. За останнє десятиріччя в Україні відзначається стійке зростання онкологічної захворюваності з 310,0 випадків на 100 тис. населення в 1995 до 328,5 в 2004 р. (у середньому на 0,6% щорічно). За розрахунками спеціалістів, до 2020 року кількість тих, хто вперше захворів на рак, в Україні може зрости до 200 тис.

Виступаючи на прес-конференції, Ігор Щепотін зазначив: «Незважаючи на те, що за останнє десятиліття в Україні відзначається стійке підвищення захворюваності на рак, викликає оптимізм те, що зростає й кількість виліковних хворих зі злоякісними новоутвореннями. Проте, порівнюючи статистичні показники, що існують в Україні, з такими ж показниками країн світу, можна помітити, що вони не дуже втішні. Так, наприклад, за однакового рівня підвищення захворюваності, кількість хворих, які помирають протягом року з моменту встановлення діагнозу, в Україні майже вдвічі більша, ніж у країнах Європи та США.

Для виходу з такої ситуації, як відзначив І. Щепотін, в Україні розроблена нова стратегія закупівель лікарських препаратів для лікування онкохворих. Вона полягає в тому, що, при збереженні тієї ж схеми фінансування, частка хворих, які лікуються за рахунок бюджетних коштів, до кінця 2006 р., за прогнозами, зросте з 10–15% до 45–50%.

Оскільки лікувально-діагностичні заклади (онкоцентри, онкодиспансери) в Україні знаходяться під егідою різних відомств (Академії медичних наук України, Міністерства охорони здоров’я України, регіональних місцевих органів влади), координація спільних зусиль з профілактики, діагностики, оптимального лікування онкохвороб значно ускладнена. У зв’язку з цим в Україні виникла ідея створення Національного інституту раку — центру, в якому будуть сконцентровані кадрові, фінансові, наукові та методичні ресурси. Центр раку — в особі вчених, спеціалістів-онкологів, епідеміологів, менеджерів — сконцентрує всі ресурси для вирішення онкологічних проблем і здійснюватиме методологічне керівництво та контроль за використанням бюджетних коштів. Національний інститут раку в Україні створюється для покращання надання медичної допомоги онкологічним хворим через удосконалення функціональної структури онкологічної служби.

Вартість діагностики та лікування онкологічного захворювання, залежно від використаних методик, може становити від тисяч до сотень тисяч гривень. У МОЗ України створена експертна група із централізованої закупівлі препаратів для лікування онкологічних хворих. Основою централізованої закупівлі були рекомендації та замовлення обласних (міських) онкодиспансерів, також було враховано результат багаторічного моніторингу поширення окремих форм злоякісних новоутворень серед населення, показники застосування спеціальних методів лікування онкологічних хворих, фармакоекономічні особливості застосування окремих препаратів і досвід провідних фахівців-онкологів країни.

Під час проведення прес-конференції (зліва направо): І. Щепотін, В. Снісарь, Ю. Гайдаєв

Під час проведення прес-конференції (зліва направо): І. Щепотін, В. Снісарь, Ю. Гайдаєв

Про централізовану державну закупівлю лікарських препаратів для лікування онкологічних хворих та фінансування державної програми «Онкологія» доповів Валентин Снісарь. Він зокрема відзначив, що Міністерством охорони здоров’я України розпочато заходи зі створення здорової конкуренції, зокрема:

— прийняття Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення;

— вилучення із тендерної документації різноманітних вимог, що обмежують конкуренцію;

— створення умов, які виключають форми домовленості на етапах підготовки технічної документації та проведенні торгів,

—привели до позитивних результатів при проведенні тендерних закупівель лікарських засобів.

Заступник міністра наголосив, що в результаті таких заходів доступ до державних закупівель отримали всі вітчизняні фармацевтичні підприємства, що позначилося на зниженні цін на лікарські засоби.

На думку В. Снісаря, можна констатувати, що на низку препаратів вдалося знизити ціни при закупівлі ліків до 60% у порівнянні з 2004–2005 рр. Зокрема, при порівнянні цін на деякі препарати для лікування онкологічних та онкогематологічних хворих за результатами торгів, проведених МОЗ України в 2005 та 2006 роках, можна констатувати, що ціни було знижено в середньому більш аніж на 40%. Таким чином, завдяки зниженню вартості препаратів, ними можна буде забезпечити більше хворих.

Закцентувавши увагу на питанні контролю якості лікарських засобів, В. Снісарь відзначив, що умовою для участі в тендерах для вітчизняних фармацевтичних виробників є обов’язкове виконання всіх ліцензійних умов або наявність сертифіката GMP. Для закордонних препаратів обов’язковою умовою є наявність даних, що лікарський засіб зареєстрований як лікарська форма в країні-виробнику, тобто, що препарат пройшов реєстраційний контроль не тільки в Державному фармакологічному центрі МОЗ України, але й у реєстраційному органі країни-виробника.

Відповідаючи на запитання журналістів, І. Щепотін відзначив, що проведення ранньої діагностики та виявлення онкологічного захворювання на первинних стадіях є одним зі шляхів досягнення максимальних результатів лікування. Для покращання онкологічної ситуації в Україні програма «Онкологія» передбачає розробку нормативно-правових актів, які б збільшували відповідальність роботодавця та самої людини за своєчасне проведення профоглядів для виявлення ранніх форм злоякісних новоутворень. Особливої уваги потребують жителі сільської місцевості, в яких дуже часто онкологічні захворювання виявляють на пізніх стадіях.

Підсумовуючи результати прес-конференції, можна сказати, що медична допомога хворим онкологічного профілю — складний діагностично-лікувальний процес, ефективність якого визначається не лише особливостями захворювання, рівнем кваліфікації спеціалістів та можливостями використання сучасних технологій для діагностики й лікування, але й відповідальним ставленням держави до цієї болючої медико-соціальної проблеми. n

Лариса Пашинян, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті