Додатковий імпортний збір з ліків та медичних виробів: відповідні законопроекти прийнято за основу (оновлено)

25 Грудня 2014 10:34 Поділитися

Додатковий імпортний збір з ліків та медичних виробів, які ввозяться на митну територію України: сьогодні можуть бути ухвалені відповідні закони (оновлюється)На порядку денному пленарного засідання, яке відбувається сьогодні, 25 грудня, розглядатимуться серед іншого законопроекти «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України відповідно до статті ХІІ Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року»  за номером 1562 та  «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо стабілізації платіжного балансу)» за номером 1563.

Як ми вже повідомляли, законопроекти передбачають тимчасово, строком на 1 рік, ввести додатковий імпортний збір, який стягуватиметься з товарів, що ввозяться на митну територію України, незалежно від країни походження цих товарів і укладених Україною угод (договорів) про вільну торгівлю.

Винятки становитимуть життєво необхідні товари, до яких законопроектом № 1562 віднесено природний газ, тепловиділяючі елементи, електроенергія, енергетичне вугілля, паливо для АЕС, нафта і нафтопродукти, банкноти і банківські метали, гуманітарна допомога, товари, що звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі (наприклад, товари, що ввозяться як технічна допомога, для забезпечення діяльності Чорнобильського Фонду «Укриття», у рамках співробітництва з НАТО, Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією тощо).

У разі сьогоднішнього ухвалення законопроектів додатковий імпортний збір буде стягуватися за такими ставками:

  • 10% для товарів, що класифікуються в 1-24 товарних групах згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД);
  • 5% для товарів, що класифікуються в 25-97 товарних групах за УКТЗЕД (до них, зокрема, відносяться лікарські засоби і вироби медичного призначення);
  • 10% для товарів, що ввозяться на територію України громадянами.

Таким чином, на сьогодні є ризик, що починаючи з 1 січня 2015 ввезення лікарських засобів та медичних виробів крім оподаткування ПДВ також може обкладатися 5% ставкою імпортного збору.

На урядову ініціативу вже відреагувала Асоціація «Оператори ринку медичних виробів», яка направила телеграму прем’єр-міністру України, міністру фінансів України, голові Верховної Ради України та голові парламентського Комітету з питань податкової та митної політики.

25 грудня Європейською Бізнес Асоціацією також направлено листа Прем’єр-міністру України, голові Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я та голові Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. ЄБА звернулася з проханням не допустити чергового удару по одному із найбільш чутливих до регуляторних змін сектору – фармацевтичному – і включити лікарські засоби та медичні вироби до переліку життєво необхідних товарів, закріпленого у статті 5 проекту Закону України № 1562, які не підлягають оподаткуванню додатковим імпортним збором.

До порядку денного також включено законопроект № 1498 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо скасування ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів)», ініціаторами якого виступили народні депутати Гліб Загорій, член депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка», Тетяна Бахтеєва, член депутатської фракції Політичної партії «Опозиційний блок» та Ігор Алексєєв, член депутатської фракції Політичної партії «Народний фронт». Законопроектом пропонується скасувати ліцензування імпорту активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), введення якого передбачається з 1 січня 2015 р. 306 народних депутатів проглосували за включення його до порядку денного сесії.

О 12:25 год. В. Гройсман оголосив 30-ти хвилинну перерву в роботі. Пленарне засідання Верховної Ради України продовжиться о 12:45 год.

О 12:45 год. продовжилося пленарне засідання Парламенту. О 14:00 год. народні депутати перейшли до розгляду законопроектів № 1562 та № 1563. Лише з третьої спроби народні депутати підтримали в першому читанні законопроект № 1562. За відповідне рішення проголосували 237 парламентарів. За словами міністра фінансів України Наталії Яресько, без прийняття цього законопроекту дохідна частина Державного бюджету недорахується 17,6 млрд грн.

236 голосами народних обранців прийнято за основу законопроект № 1563, яким пропонується:

  • включити додатковий імпортний збір до особливих видів мита;
  • визначити, що додатковий імпортний збір встановлюється окремим законом і справлятиметься незалежно від інших видів мита на умовах, визначених цим законом;
  • звільнити від оподаткування особливими видами мита товари гуманітарної, міжнародної технічної допомоги, товари, що ввозяться Глобальним фондом для боротьби з СНIДом, туберкульозом та малярією в Українi.

Відповідні зміни передбачається внести до Митного кодексу України.

Парламент також прийняв за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» (реєстр. № 1580), яким серед іншого передбачається скасування ліцензування імпорту лікарських засобів та активних фармацевтичних інгредієнтів. За відповідне рішення проголосували 266 народних депутатів.

Народні депутати не підтримали пропозицію деяких фракцій про проведення пленарного засідання у суботу о 14:00 год. В. Гройсман поставив на голосування пропозицію щодо роботи у п’ятницю, 26 грудня в комітетах. Парламентарі підтримали пропозицію, після чого спікер Верховної Ради України закрив пленарне засідання. Наступне пленарне засідання відбудеться у неділю, 28 грудня.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті