Додатковий імпортний збір в Україні – негативний сигнал для імпортерів, споживачів, пацієнтів

26 Грудня 2014 10:02 Поділитися

Додатковий імпортний збір в Україні – негативний сигнал для імпортерів, споживачів, пацієнтів25 грудня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект № 1562 та законопроект № 1563, які запроваджують додатковий імпортний збір від 5 до 10% на майже всі товари, що ввозяться в Україну з-за кордону, а це життєво необхідні ліки, медичні вироби та обладнання, сільськогосподарська та харчова продукція, побутова техніка тощо.

Європейська Бізнес Асоціація, яка виступає від імені бізнесу, що працює в Україні в надскладних умовах, впевнена, що негативні наслідки від введення додаткового імпортного мита можуть стати катастрофічними як для бізнесу, так і для суспільства.

За словами авторів законопроекту, додатковий імпортний збір допоможе стабілізувати платіжний баланс, частково відновити золотовалютні резерви держави та збільшити надходження до бюджету. Але, за даними НБУ, станом на жовтень дефіцит платіжного балансу склав 3,5 млрд. доларів США. Золотовалютні резерви НБУ склали 12,6 млрд. доларів США і були достатніми для фінансування дефіциту на протязі аналітичного періоду. Дефіцит платіжного балансу виник за рахунок виплат НАК Нафтогаз  України, а не як наслідок звичайної міжнародної торгівлі України в частині товарів та послуг. Таким чином, чіткі розрахунки та прямі дані про необхідність окремих дій по стабілізації платіжного балансу та відновленню золотовалютних резервів відсутні.

Парламент України має звернути увагу і на те, що заходи, передбачені статтею XII Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 року, не можуть бути застосовані для наповнення бюджету як ті, що суперечать тексту відповідної статті.

На практиці, додатковий імпортний збір призведе до зростання цін для споживача та стане ризиком для компаній-імпортерів, погіршить умови ведення бізнесу для них та стане негативним сигналом для інвесторів. Додатковий ціновий тягар на тлі падіння гривні в останні місяці та відповідного зростання цін на імпортні товари – це зростання соціальної напруги в суспільстві.

Законопроекти № 1562 та 1563 не відповідають Генеральній угоді з тарифів і торгівлі СОТ, порушують міжнародні договори. Враховуючи односторонній преференційний режим з боку ЄС, введення такого тарифного регулювання мало бути погоджено з ЄС, чого не відбулося. Це, у свою чергу, загрожує скасуванню безмитного режиму, в односторонньому порядку наданого Європейським Союзом для українських товарів.

Проекти закону були зареєстровані без дотримання процедур, у проектах відсутнє фінансово-економічне обґрунтування, що унеможливлює будь-яку оцінку наслідків його дії. Проекти не пройшли необхідного обговорення з представниками громадськості та бізнесу.

Бізнес-спільнота сподівається, що парламентарі та урядовці не підтримають згадані законопроекти у другому читанні, адже вони несуть в собі суттєві ризики для економіки нашої держави, для бізнесу, що сплачує податки та надає робочі місця, і для простих громадян України.

За матеріалами, наданими ЄБА

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті