Державне регулювання цін: розроблено проект порядку відшкодування вартості препаратів інсуліну

26 Грудня 2014 12:23 Поділитися

Державне регулювання цін: Розроблено проект порядку відшкодування вартості препаратів інсулінуНа офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України для громадського обговорення оприлюднено проект постанови КМУ, яким пропонується затвердити Порядок відшкодування вартості препаратів інсуліну (далі — Порядок відшкодування). Так, проектом документа передбачено, що з 01.03.2015 р. вартість цих ліків підлягатиме відшкодуванню суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від форми власності та підпорядкування за рахунок цільових видатків місцевих бюджетів на безоплатне забезпечення такими ліками осіб, хворих на цукровий діабет на рівні референтної ціни відшкодування на препарати інсуліну, але не вище фактичного розміру роздрібної ціни упаковки лікарського засобу, що відпускатиметься аптечним закладом. Згідно з проектом документа відшкодування вартості препаратів інсуліну здійснюватиметься на рівні референтної ціни відшкодування на такі лікарські засоби, що не перевищуватиме розмір внесеної до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів у гривнях з урахуванням податку на додану вартість та граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Відпуск препаратів інсуліну здійснюватимуть суб’єкти господарювання на підставі пільгових рецептів, виписаних лікарями-ендокринологами за місцем диспансерного нагляду хворого на цукровий діабет на рецептурних бланках форми № 1. Даний рецепт буде дійсним протягом 1 міс з моменту його видачі та має зберігатися у суб’єкта господарювання протягом 3 років, починаючи з 01.01.2015 р.

Відповідно до Порядку відшкодування щомісяця суб’єктам господарювання слід складати реєстр відпущених препаратів інсуліну, у якому стосовно кожного препарату інсуліну необхідно буде зазначати його міжнародну непатентовану та торговельну назву, форму випуску, референтну ціну відшкодування, фактичну ціну відпуску та інше. Даний реєстр слід подавати до 5 числа місяця, що настає за звітним періодом, і протягом 10 днів з дня його отримання розпорядником коштів місцевих бюджетів буде відшкодовано суб’єктові господарювання суму вартості препаратів інсуліну.

Також Порядком відшкодування передбачається відшкодування суб’єктам господарювання вартості цих ліків, відпущених у грудні 2014 р., за умови подання ними реєстру відпущених препаратів інсуліну, оформленого належним чином.

Крім того, проектом документа передбачається внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2014 р. № 73 «Питання реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну» (далі — Пілотний проект). Зокрема, пропонується доповнити Пілотний проект новими положеннями, відповідно до яких обіг цих ліків здійснюватиметься після декларування зміни оптово-відпускної ціни згідно з Порядком декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, затвердженого постановою КМУ від 02.07.2014 р. № 240 (далі — Порядок декларування), а граничні рівні оптово-відпускних цін на препарати інсуліну визначатимуться на основі порівняльних (референтних) цін згідно з Порядком декларування.

Також пропонується видалити з Пілотного проекту положення, яким передбачається, що до 01.01.2015 р. МОЗ України має затвердити та оприлюднити реєстр граничних рівнів оптово-відпускних цін на препарати інсуліну.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 5 п. 3 Пілотного проекту до 01.12.2014 р. Порядок відшкодування мав бути поданий до розгляд Уряду.

Прес-служба «Щотижневик АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті