Благодійницькі проекти задля здоров’я українських дітей

08 Квітня 2010 12:47 Поділитися

Одним із найголовніших завдань благодійницької справи завжди була і залишається боротьба за покращення здоров’я дітей. Не є виключенням і Україна, де наразі можемо відзначити кілька проектів, спрямованих на вирішення цього питання.

Так, благодійний фонд «Дитяча лікарня майбутнього» розпочинає другу кампанію зі збору коштів. Про це повідомляється у статті Олександра Максимчука, голови правління Міжнародного добродійного Фонду «Україна 3000», і Віри Павлюк, голови правління Добродійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього», для видання «Дзеркало тижня». Як зазначають автори, проект Дитячої лікарні майбутнього унікальний для України, адже він є спільною ініціативою благодійної організації, державної влади, приватного бізнесу і громадськості. На даному етапі передбачається більш активне залучення зарубіжних ресурсів. Крім того, альтернативним шляхом є залучення інвесторів чи/та операторів, які управляли б лікарнею через створення державно-приватного партнерства (така практика є досить поширеною у світі).

Автори статті нагадують, що під час теле­марафону «Дитяча лікарня майбутнього», який відбувся 17 грудня 2006 р., зібрано понад 262 млн грн. добродійної допомоги. Кошти на лікарню надходили не тільки від юридичних, але й від фізичних осіб. Та все ж таки левова частка із зазначеної суми (а це майже 94%) була задекларована найбільшими благо­дійниками. Серед них — благодійні фонди, великі підприємства, банки і заможні люди. Трохи більше 6% надійшло від інших юридичних та фізичних осіб, з них приблизно 3 млн 600 тис. грн. — за допомогою sms.

Проте не всі великі благодійники нині зуміли надати проекту обіцяні кошти. Так, за Сергієм Тарутою (корпорація «ІСД») було задекларовано переказ у розмірі 15 млн дол. США, але поки що це зобов’язання не виконано. Костянтин Жеваго (ХК «АвтоКрАЗ», банк «Фінанси та кредит») із передбачених для даного благодійного проекту 10,1 млн грн. перерахував 6,775 млн грн., а Едуард Шифрін надав 3 млн грн. із обіцяних 5 млн грн.

Разом з тим виконують свої зобов’язання Фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», який фінансує проект на суму в 12,8 млн дол., Джеймс Темертей («Northland Power Inc.», який вже надав коштів на загальну суму 1 млн дол.), Борис Колесніков (перерахував 1,5 млн дол.), Володимир Костерін (АКБ «Трансбанк», надав 0,5 млн грн.), Вадим Новінський (ЗАТ «Смарт-Холдинг», надав 4,0 млн дол.) та Віктор Пінчук (ВБО «Фонд Віктора Пінчука» фінансує проект на суму в 10 млн дол.).

Крім того, одержати дозволи для початку будівництва вдалося тільки за 3 роки (відлік ведеться з весни 2006 р., коли було озвучено ідею будівництва Дитячої лікарні майбутнього). Як зазначають автори статті, необхідно було одержати цілу низку дозвільних документів, що загалом зайняло 1374 дні. При цьому слід мати на увазі, що процес отримання дозвільної документації все ще не завершено. Це зумовлено складністю визначення вичерпного переліку та вибудовування логічного ланцюжка погоджувально-дозвільних процедур, необхідних для втілення у життя цього проекту.

У цілому проект будівництва лікарні зіткнувся із багатьма формальними перешкодами. Так, наприклад, частина обов’язкової дозвільної документації має відверто абсурдний характер, зазначається у статті.

Тим часом, як повідомляє інформаційне агентство УНІАН, на Житомирщині Всеукраїнський благодійний фонд «Серце до Серця» передав в обласну дитячу лікарню офтальмологічне обладнання для дітей з вадами зору, закуплене на зібрані волонтерами кошти.

За словами Влада Пучича, координатора акції, загалом волонтерами зібрано 69 884 грн. За ці кошти вже придбано 8 апаратів для обстеження та лікування хворих: проектор знаків, налобний офтальмоскоп, мускулотренінг, вакуумний масажер, терапевтичний лазер тощо. Наступну акцію фонд планує провести 10–16 травня 2010 р. Передбачається зібрати кошти на медичну допомогу новонародженим.

За матеріалами

www.dt.ua;

www.unian.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті