Додатковий імпортний збір буде черговим викликом для імпортерів – Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»

Додатковий імпортний збір буде черговим викликом для імпортерів - Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»Як відомо, паралельно з бюджетом на 2015 рік з метою збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів та вирівнювання платіжного балансу, що є однією з умов продовження співпраці з головним кредитором країни Міжнародним валютним фондом, був прийнятий т.з. «бюджетний пакет» нормативно-правових актів. Серед іншого було встановлено додатковий імпортний збір строком на один календарний рік, що буде розповсюджуватися практично на всю імпортну продукцію, окрім життєво-необхідної, до якої чомусь так і не віднесли ліки та в повній мірі медичні вироби.

На сьогодні підписана Президентом України редакція Закону[1], яким встановлюється додатковий імпортний збір, говорить про те, що сфера його дії буде розповсюджуватися на всі медичні вироби за виключенням тих, які необхідні для проведення гемодіалізу та лікування онкологічних хворих за переліком, який має встановити Уряд. Які принципи та критерії будуть закладені Урядом для визначення рівня життєвої необхідності медичних виробів цього переліку залишається невідомим. В цьому контексті варто зазначити, що за відсутності окремого нормативно-правового акта КМУ з моменту набуття чинності цим Законом зазначені медичні вироби без встановленого переліку будуть також об’єктами справляння додаткового імпортного збору.

Ринок медичних виробів в Україні є і без того вкрай зарегульованим, що проявляється, насамперед, в механізмах державного цінового регулювання (встановлення граничних надбавок, необхідність проведення процедури декларування зміни оптово-відпускної ціни, встановлення обов’язкового мінімального асортименту для аптечних закладів). Крім того, Урядом України було розширено сферу дії державного цінового регулювання з 1 січня 2015 року (встановлення граничних торговельних (роздрібних) надбавок) на лікарські засоби та медичні вироби, оптово-відпускна ціна яких нижче 12 гривень, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів) та обов’язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, затвердженого наказом МОЗ України від 29 грудня 2011 року № 1000.

Разом з тим, податкова реформа істотно підвищила фіскальний тиск, при цьому не спростивши, а ускладнивши адміністрування податків і зборів, що проявилось у встановленні оподаткування за повною ставкою податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію  більшості медичних виробів за виключенням деяких позицій, що на сьогодні затверджені постановою КМУ від 03.09.2014 року № 410, впровадженням технічного регулювання та процедур оцінки відповідності вимогам технічних регламентів.

Запропоноване Верховною Радою України нововведення щодо імпортного збору, на думку Асоціації «Оператори ринку медичних виробів», буде черговим викликом для імпортерів, що зведе нанівець їхню господарську діяльність в Україні. Під впливом валютної нестабільності, на фоні постійних змін податкового законодавства для операторів ринку стало досить тяжко здійснювати фінансове планування та прогнозування. В таких «унікальних» умовах знайти інвестиції на розробку нових інноваційних медичних виробів для представлення їх на вітчизняному ринку стане взагалі неможливим.

Після схвалення з боку іноземних колег, зокрема з ЄС та МВФ, це нововведення після прийняття відповідного рішення Уряду України про введення його в дію набуде чинності, чим на думку Асоціації однозначно призведе до стрімкого підвищення цін, що, в першу чергу, позначиться на кінцевих споживачах та пацієнтах закладів охорони здоров’я, адже нарахування додаткового імпортного збору здійснюватиметься незалежно від нарахування інших податків і зборів, які справляються під час ввезення на митну територію України товарів.

Станом на 21.01.2015 року офіційної інформації щодо результатів узгодження з міжнародними організаціями додаткового імпортного збору немає.

Нагадаємо, що, виступаючи проти запровадження додаткового імпортного збору, наприкінці грудня минулого року Асоціація направила телеграму на адресу Прем’єр-міністра України, Міністра фінансів України, Голови Верховної Ради України та Голови парламентського Комітету з питань податкової та митної політики з проханням відхилити законопроекти щодо введення додаткового імпортного збору.

За матеріалами, наданими Асоціацією «Оператори ринку медичних виробів»

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті