КМУ затвердив нову програму

31 травня 2006 р. КМУ видав постанову № 761 «Про затвердження Державної програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2006–2010 роки» (далі — Програма). Метою Програми є профілактика та зниження рівня захворюваності на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби, інвалідності та смертності внаслідок їх ускладнень, а також збільшення тривалості і підвищення якості життя населення. Основними завданнями Програми є створення правової бази, розроблення соціальних та економічних нормативів з основних аспектів боротьби з серцево-судинними і судинно-мозковими захворюваннями; підвищення рівня обізнаності населення з питань кардіології та кардіохірургії шляхом залучення засобів масової інформації; поліпшення своєчасної ранньої діагностики серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань, підвищення кваліфікації медичних працівників з питань раннього виявлення захворювання та забезпечення лікування хворих у спеціалізованих закладах; постійний моніторинг рівня захворюваності населення на серцево-судинні і судинно-мозкові хвороби і стану надання кардіологічної та кардіохірургічної допомоги населенню; визначення потреб і пріоритетів в організації надання кардіологічної і кардіохірургічної допомоги населенню з урахуванням рівня, динаміки та структури захворюваності.

Програмою передбачено, що для розв’язання проблеми профілактики та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань необхідно створити систему виявлення хвороб на ранніх стадіях, обладнати заклади охорони здоров’я сучасною діагностичною апаратурою; підготувати висококваліфікованих спеціалістів; впровадити сучасні стандарти запобігання серцево-судинним і судинно-мозковим захворюванням та ефективні методики фармакотерапії. Окремо має бути забезпечено своєчасне надання спеціалізованої медичної допомоги: слід розробити та запровадити сучасні стандарти діагностики та лікування гострих серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на до- та госпітальному етапах з визначенням у відповідних протоколах необхідного переліку діагностичних і лікувальних процедур. Має бути організована система стандартизованого обстеження хворих, створено нові та дооснащено сучасним діагностичним та лікувальним обладнанням існуючі кардіологічні, кардіохірургічні та інсультні центри. Окремим напрямком роботи має стати створення системи пренатальної діагностики вроджених вад серця. Для роботи в обласних, регіональних кардіологічних, кардіохірургічних, інсультних центрах буде здійснюватися підготовка спеціалістів.

Також буде переглянуто принцип проведення реабілітаційних заходів. Буде впроваджено стандарти та клінічні протоколи терапевтичного ведення хворих різного віку (антигіпертензивна та ліпідознижувальна, антиагрегантна й антикоагулянтна терапія) після інвазійних кардіологічних та кардіохірургічних втручань, а також після оперативних втручань на магістральних судинах голови та шиї. Буде приділено увагу розвитку системи медичної реабілітації та трудової реадаптації хворих і створенню системи реабілітації пацієнтів після хірургічного лікування вад серця, аритмії та інших серцево-судинних захворювань.

Окремо Програмою передбачено забезпечення кардіохірургічних та інсультних центрів, спеціалізованих відділень для інтервенційних втручань, а також спеціалізованих відділень порушень ритму серця необхідними лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Докладніше про розміри фінансування можна дізнатися на сайті www.kmu.gov.ua.

Як очікується, виконання Програми дасть змогу істотно підвищити рівень поінформованості населення щодо факторів ризику розвитку серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань та способів їх корекції; збільшити середню тривалість життя населення, орієнтовно знизити рівень смертності внаслідок інсультів на 5%, ішемічної хвороби серця — до 5% у 2007 р. та до 12% у 2010 р.; знизити рівень первинної інвалідності, зумовленої серцево-судинними і судинно-мозковими захворюваннями у працездатному віці до 5% у 2007 р. та до 10% у 2010 р.; знизити рівень летальності під час хірургічного лікування набутих вад серця до 3%, ішемічної хвороби серця — до 0,7%, порушень ритму серця — до 0,3%.

Фінансування Програми планується здійснювати в межах витрат, передбачених бюджетом МОЗ та інших відповідних органів виконавчої влади. n

За матеріалами www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті