Лікарське забезпечення населення України у стані колапсу

05 Березня 2015 4:50 Поділитися

Вітчизняні та зарубіжні виробники фармацевтичної продукції, аптечні підприємства та пацієнтські організації вимагають розблокувати державні закупівлі фармацевтичної продукції шляхом скасування (призупинення дії) урядової постанови від 02.07.2014 р. № 240 щодо референтного ціноутворення, а також усунути бар’єри, що виникли у процедурі державної реєстрації лікарських засобів.

Відповідно до постанови КМУ № 240 з 1 березня лікувальні заклади мають право закуповувати ліки лише за наявності задекларованої оптово-відпускної ціни. Але станом 6 березня 2015 р. оптово-відпускні ціни відповідно до вимог постанови КМУ від 02.07.2014 р. № 240 задекларовано лише для 1964 торгових назв лікарських засобів. Для порівняння у минулому році кількість торгових назв лікарських засобів в номенклатурі державних закупівель 2014 р. становила 7873. Таким чином, на сьогодні лікувальні заклади мають право закуповувати менше 25% минулорічного асортименту лікарських засобів. До державних закупівель не допущено цілу низку терапевтичних груп життєвонеобхідних препаратів, без яких неможливо забезпечити безперервність лікувального процесу для українських пацієнтів.

Причиною неможливості декларування оптово-відпускних цін і, як наслідок, участі у державних закупівлях, є складна і непрозора процедура декларування на тлі девальвації гривні, що значно впливає на вартість лікарських засобів.

На сьогодні ситуація із забезпеченням лікарень вже дійшла до колапсу і стала предметом прокурорських розслідувань, а в окремих регіонах України органи місцевої влади вимушені йти на крайні міри. Бюджетні кошти, спрямовані на лікарське забезпечення, зокрема пільгових категорій населення, перераховуються до департаментів соціальної політики для надання адресної допомоги населенню, щоб хворі потім самостійно придбавали ліки в аптеці, якщо, звичайно, необхідні ліки взагалі будуть там у наявності.

Криза, що виникла у сфері лікарського забезпечення населення, обумовлена бездіяльністю МОЗ України у той час, коли необхідно оперативно вирішувати проблеми фармацевтичного сектору. Необхідність дерегуляції фармацевтичного ринку лише декларується керівництвом профільного міністерства, але жодних кроків у цьому напрямку донині не зроблено. Навпаки, протягом останнього року МОЗ України не прийнято понад 40 регуляторних актів, запропонованих фахівцями галузі та спрямованих на поліпшення безперервного забезпечення населення якісними, ефективними та доступними лікарськими засобами. Більше того, численні ініціативи профільних асоціацій ігноруються.

Замість втілення ініціатив, необхідних для розвитку фармацевтичної промисловості, профільне міністерство пропонує перерозподілити повноваження у сфері реєстрації препаратів. Мова йде про передачу цієї функції від МОЗ до Державної служби України з лікарських засобів. Але ж такий маневр без усунення проблем, які існують на сьогодні у сфері реєстрації лікарських засобів, – це не реформа. Втім, у сфері охорони здоров’я України реформи наразі відсутні як такі.

МОЗ України не чує представників професійної спільноти та проводить незрозумілу політику, вкрай підозрілу з точки зору запобігання проявам корупції. У системі органів влади, що реалізують державну політику у галузі охорони здоров’я та лікарського забезпечення населення, відбуваються непрозорі кадрові призначення без жодного контролю з боку громадськості. Представники фармацевтичної спільноти одностайно виступили проти квапливих та сумнівних кадрових змін. Вони наполягають на обов’язковому проведенні відкритих та прозорих конкурсів за участю представників професійної фармацевтичної спільноти при призначенні керівництва МОЗ, Держлікслужби України, а також державних підприємств, що працюють у системі цих відомств.

На тлі цього безладу МОЗ України ще й затягується процес держаної реєстрації лікарських засобів. Так, у січні–лютому 2015 р. було зареєстровано/перереєстровано всього 307 лікарських препаратів, у той же час за аналогічний період у 2013 або 2014 р. процес реєстрації проходили у 2–3 рази більше лікарських засобів.

Звичайно, це також ставить під загрозу безперервне лікування українських пацієнтів. І все це відбувається в умовах, коли внаслідок запровадження нових податків та суттєвої девальвації гривні економічна доступність ліків для українців відчутно знизилася. З 1 квітня, за ініціативою попереднього Уряду, Верховна Рада України запровадила 7% ставку ПДВ на лікарські засоби та медичні вироби. А нинішній Уряд з 1 березня 2015 р. ініціював запровадження в Україні додаткового 5% податку на імпорт лікарських засобів.

Успішність реформ залежить від системної цілеспрямованої діяльності фармацевтичної галузі, адже це важлива складова охорони здоров’я. Це можливо за наявності Концепції нової національної системи охорони здоров’я, тобто системи поглядів на те, якою ми її бачимо, стратегії розвитку як шляху до цілі та конкретного плану дій з чітким визначенням відповідальних, виконавців та критеріїв моніторингу результативності.

Сьогодні, враховуючи, що мова йде про національну безпеку держави, вітчизняні та зарубіжні фармацевтичні виробники, аптечні підприємства, професійні асоціації, пацієнтські організації вимагають від влади рішучих дій, спрямованих на забезпечення фізичної доступності лікарських засобів для населення та безперервності лікувального процесу. З метою розблокування процесу державних закупівель лікарських засобів Уряд має невідкладно скасувати або принаймні призупинити дію постанову КМУ № 240 щодо ціноутворення на лікарські засоби. Для забезпечення безперебійного доступу хворих до якісних, ефективних та безпечних ліків Уряд має усунути бар’єри у процесі реєстрації/перереєстрації лікарських засобів.

Фармацевтична галузь разом із пацієнтським організаціями звертається до керівництва держави з вимогою розблокувати державні закупівлі ліків та процес реєстрації/перереєстрації лікарських засобів. Кожний день зволікання з прийняттям рішення загрожує життю та здоров’ю сотень тисяч українців, тому якщо протягом найближчих 10 днів органами влади не буде прийнято відповідних рішень з приводу вищевказаних питань, це може спровокувати громадські збурення в непростий для нашої країни час.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті