МОЗ України намагається розблокувати державні закупівлі: розроблено зміни до постанови КМУ № 240 щодо референтного ціноутворення

Розроблені МОЗ України зміни до постанови КМУ № 240 щодо референтного ціноутворення не вирішать питання з розблокуванням процесу державних закупівель фармпродукції5 березня МОЗ України винесло на громадське обговорення проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 240», яким пропонується врегулювати питання декларування оптово-відпускної ціни на продукцію зарубіжного виробництва не тільки у національній валюті, а і у іноземній валюті.

Так, пп. 2 п. 1 постанови КМУ № 240 «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби та вироби медичного призначення, що закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів» пропонується викласти у новій редакції, а саме: «з 15 березня 2015 р. заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закуповують лікарські засоби і вироби медичного призначення за цінами, які не перевищують рівня задекларованих змін оптово-відпускних цін вітчизняного виробництва – у національній валюті та іноземного виробництва – у національній або іноземній валюті з урахуванням мита, податку на додану вартість та граничних постачальницько-збутових і торговельних (роздрібних) надбавок, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (Офіційний вісник України, 2008 р., № 84, ст. 2825) за порядком формування цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, щодо яких запроваджено державне регулювання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення»».

Профільне міністерство визнає, що у зв’язку з ситуацією, що склалась на валютному ринку (різкі коливання курсу валют) забезпечення соціально незахищених верств населення пільговими лікарськими засобами унеможливлено. У пояснювальній записці до проекту постанови КМУ зазначено, що дистриб’ютори відпускають аптекам ліки за цінами, які перевищують їх задекларований рівень, оскільки стрімкі зміни курсу валют перевищують дозволені законодавством темпи можливого зростання задекларованої оптово-відпускної ціни на них.

На думку МОЗ України, пропоновані зміни дозволять врегулювати питання безперебійного забезпечення соціально незахищених верств населення лікарськими засобами на пільговій основі. Однак, чи достатньо цього? Залишається незмінною участь Державної інспекції України з контролю за цінами у процесі декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, внаслідок чого затягується дана процедура. Декларування зміни оптово-відпускної ціни на фармацевтичну продукцію здійснюється не частіше ніж 1 раз на місяць. З огляду на стрімку девальвацію гривні задекларовані через місяць ціни стають неактуальними.

Проект постанови КМУ не вирішить питання з розблокуванням процесу державних закупівель лікарських засобів, адже закуповувати фармацевтичну продукцію і забезпечувати пільгові категорії населення необхідно вже сьогодні, однак станом на 27 лютого 2015 р. оптово-відпускні ціни відповідно до вимог постанови КМУ № 240 задекларовані лише для 1870 торгових назв лікарських засобів. Для порівняння у 2014 році кількість торгових назв ліків в номенклатурі державних закупівель становила 7873. Таким чином, на сьогодні лікувальні заклади мають право закуповувати менше 25% минулорічного асортименту препаратів.

У зв’язку з критичною ситуацією, що склалася у сфері державних закупівель фармпродукції, фармацевтична спільнота та українські пацієнти вимагають від Уряду невідкладно скасувати або принаймні призупинити дію постанови КМУ № 240 щодо ціноутворення на лікарські засоби та медичні вироби.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті