Про хід виконання програми діяльності Кабінету міністрів України

?

У п’ятницю, 14 липня Кабінет Міністрів України звітував перед Верховною Радою про хід виконання своєї Програми. Звіт Уряду надруковано в 125 числі газети «Урядовий кур’єр» від 13 липня 2000 р. Один з його розділів — «Охорона здоров’я» — пропонуємо вашій увазі.

Охорона здоров’я

Уряд зосереджував увагу на питаннях ефективного управління та використання ресурсів у сфері охорони здоров’я, законодавчого та нормативного регулювання бюджетного фінансування медицини.

Вдалося стабілізувати і останнім часом знизити в Україні показники дитячої смертності з 14,7 у 1996 році до 12,6 відсотка у січні — травні 2000 року. Збільшилися на 36,8 відсотка обсяги лікування хворих у денних стаціонарах та у 2 рази — кількість ліжок у них для дітей. Поліпшились умови надання медичної допомоги в госпіталях ветеранів війни за рахунок збільшення в 2,7 разу норм на харчування та придбання медикаментів.

У сфері охорони здоров’я здійснено фінансування: 100 відсотків на заробітну плату, близько 20 відсотків на придбання медикаментів та харчування. Придбано на 3,3 млн гривень інсуліну, на 4,5 млн гривень — протитуберкульозних препаратів та частково профінансовано закупівлю ендопротезів і кардіостимуляторів. Вживаються заходи для формування єдиного медичного простору незалежно від форм власності за рахунок передачі відомчих медичних закладів до сфери управління Міністерства охорони здоров’я, перетворення сфери охорони здоров’я із соціально затратної в соціально інвестиційну. Урядом розроблено Концепцію реформування медичної галузі, яка базується на державно-комунальній моделі функціонування. Ведеться робота з установлення гарантованого рівня безоплатної медичної допомоги населенню. Визначено необхідні обсяги фінансування гарантованого рівня за групами витрат. Опрацьовується нормативна база щодо принципів та механізмів визначення і впровадження гарантованого державного рівня безоплатної медичної допомоги. Вирішувалося питання про нові види і механізми оцінки та контролю за якістю медичної допомоги (стандартизація, ліцензування, акредитація медичних закладів). Продовжувалося формування системи закладів недержавної форми власності. На сьогодні налічується 3,5 тис. таких закладів і близько 30 тис. індивідуальних медичних підприємців.

Урядом затверджено комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я, в яких передбачено підвищення якості та ефективності медичної допомоги, поліпшення стану здоров’я населення, зниження захворюваності, передчасної інвалідності, смертності, насамперед дитячої, що сприятиме продовженню тривалості життя, забезпеченню структурної реорганізації спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної та швидкої медичної допомоги, зменшенню до 30 відсотків потреби відповідного фінансування. Зараз в Україні налічується понад 675 тис. хворих на туберкульоз, в тому числі 118 тис. з активною формою. Смертність від туберкульозу зросла у 2,5 разу. Проблема захворюваності на туберкульоз набула загальнодержавного характеру. Урядом впроваджені комплексні заходи боротьби з туберкульозом, Україна включена до програми подолання епідемій туберкульозу та СНІДу для кредитування Міжнародним банком на 2001 рік.

3абезпечення правових механізмів гарантування медичної допомоги в належному обсязі Уряд здійснював шляхом прийняття ряду нормативно-правових актів. 3 початку року Верховною Радою прийнято 6 законів, які наблизили законодавство України до міжнародних вимог та сприяли поліпшенню надання медичної допомоги населенню. Серед них «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб», а також прийнято у першому читанні два проекти законів України «Про курорти» та про «Охорону дитинства».

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті