Лист медичного комітету, АМЕРИКАНСЬКА ТОРГОВЕЛЬНА ПАЛАТА В УКРАЇНІ


p_250_29_310700_Acc.gif (3451 bytes)


Міністерство охорони здоров’я України
Міністру охорони здоров’я України
пану В.Ф. Москаленко
14 липня 2000

Копії
Прем’єр-Міністру України пану В.А. Ющенку
Голові Адміністрації Президента України пану Литвину
Послу США в Україні пану Стівену Пайферу

Вельмишановний пане Міністре!

Медичний комітет, заснований при Американській торговельній палаті в Україні висловлює Вам свою повагу. Представництво Американської торговельної пaлaти є громадською організацією, діяльність якої спрямована на розвиток співробітництва між американськими та українськими діловими колами. До складу комітету входять всесвітньо відомі виробники фармацевтичної продукції, основою діяльності яких є глибокі наукові розробки для пошуку найновітніших лікарських засобів у боротьбі за здоров’я пацієнта.

На останньому засіданні комітету широко обговорювався лист Міністерства охорони здоров’я «Про мову маркування лікарських засобів». Безумовно, впровадження української мови в сферу обігу лікарських засобів є актуальним питанням, що потребує вирішення.

Економічна криза 1998 року, скорочення видатків на охорону здоров’я та постійне зменшення купівельної спроможності населення призвели до різкого падіння імпорту. У зв’язку з цим більшість провідних фармацевтичних компаній-виробників обмежили свою діяльність на території України, а ті, що залишилися, змушені здійснювати поставки препаратів невеликими партіями, без урахування економічного ефекту. Як правило, транснаціональні корпорації реєструють та пропонують до продажу високотехнологічні лікарські засоби, що не є дешевими, aлe вкрай необхідні для пацієнтів. Попит на них поки що невеликий.

Одним з пріоритетних принципів діяльності компаній — членів комітету в Україні є дотримання вимог місцевого законодавства, тому робота з маркування препаратів українською мовою вже ведеться. Але, на превеликий жаль, такий перехід не може бути виконаний одномоментно. По-перше, транснаціональні корпорації, що пропонують оригінальні препарати, внаслідок кризи 1998 року значно скоротили обсяги виробництва для всіх країн СНД. І, беручи це до уваги, кількість препаратів, що замовляється окремою країною, також зменшилася. По-друге, створення, затвердження та впровадження нової упаковки — високовартісний та тривалий процес, який займає близько 12 місяців. По-трете, основна частина оригінальних (патентованих) лікарських препаратів виробляється компаніями, чиї заводи розташовані у різних країнах світу. У зв’язку з цим накопичення товару здійснюється через буферні склади, що займає додатково ще як мінімум 6 місяців. Отже, для здійснення переходу на маркування українською мoвoю потрібно не менш як 18 місяців.

Препарати, що виробляються міжнародними фармкорпораціями — членами комітету, здебільшого є унікальними і по праву віднесені до переліку життєво необхідних як такі, що не мають аналогів. Завдяки їх застосуванню значно скорочується період лікування хворого, що дає змогу заощаджувати витрати, пов’язані з перебуванням пацієнта у стаціонарі. Обмежені строки введення в дію положення про упаковки українською мовою призведуть до вимивання надзвичайно важливих для нашого ринку препаратів та їх незаконного ввозу з країн СНД.

Також слід зважити на те, що існує цілий ряд препаратів, які є незамінними для обмежених груп пацієнтів. Попит українського ринку на такі препарати значно менший за мінімально можливу технологічну кількість заводської партії препарату (від 5 до 15 тис. упаковок). 3а цих умов забезпечення асортименту невеликих за обсягом, проте вкрай необхідних ліків можливе лише завдяки використанню універсальної для країн СНД російської або двомовної упаковки, що включає російську мову.

Таким чином, для збереження доступу пацієнтів до високотехнологічних та важливих для нашого ринку препаратів просимо розглянути питання про запровадження поступового переходу на маркування українською мовою з 2003 до 2005 року та визнати російсько-англійські упаковки як такі, що містять інформацію, яка викладена доступною для пацієнта мовою, а отже, не суперечать закону України «Про захист прав споживачів».

З повагою,
Виконавчий Директор Xoрxє Зукоські
Голова Медичного комітету Владислав Страшний
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті