На запитання читачів відповідає співробітник адвокатської фірми «Паритет»

?

ЮРИДИЧНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

— Чи можна через аптечні заклади реалізовувати таку продукцію, як аудіо- та відеозаписи, книги тощо?

— Жоден нормативний акт, який регулює діяльність аптечних закладів, прямо не забороняє продаж через такі заклади товарів, що не відносяться до лікарських засобів або товарів медичного призначення.

Однак, на мою думку, продаж через аптеку товарів, які не мають відношення до звичайного аптечного асортименту (для зручності назвемо їх «неаптечними» товарами), може спричинити деякі проблеми, в першу чергу пов’язані з вирішенням питання про те, чи може реалізація конкретного «неаптечного» товару призвести до порушення норм і стандартів, дотримання яких вимагається при реалізації аптечним закладом лікарських засобів і виробів медичного призначення. Аналогічне питання виникає у разі, якщо реалізація «неаптечного» товару потребує наявності в торговельному залі спеціального обладнання.

Так, згідно з частиною 2 пункту 2.2. «Інструкції по санітарно-протиепідемічному режиму аптек», яка була затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 14 червня 1993 р. № 139, забороняється розміщувати у виробничих приміщеннях аптеки устаткування, яке не має відношення до безпосередньої діяльності аптеки. Згадана Інструкція не містить інформації щодо того, в якому значенні вживається термін «устаткування». Але з контексту цього нормативного акту випливає, що під устаткуванням розуміють меблі та інше обладнання, необхідне для продажу або зберігання товарів, що не відносяться до лікарських засобів і товарів медичного призначення. При цьому під виробничими приміщеннями у вищезазначеній Інструкції маються на увазі «…приміщення, в яких виготовляються, контролюються, упаковуються та етикетуються у ході технологічного процесу і зберігаються лікарські засоби» (пункт 2.1.)

Згідно з «Правилами роздрібної реалізації лікарських засобів», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. № 447 (далі — Правила), зокрема — з Додатком № 1 до цих Правил, зал обслуговування населення не відноситься як до виробничих приміщень аптеки, так і до приміщень для зберігання запасу лікарських засобів і виробів медичного призначення. Тобто заборона розміщення устаткування, яке не має відношення до безпосередньої діяльності аптеки, не розповсюджується на торговельні зали і складські приміщення аптечних закладів.

При цьому необхідно звернути увагу на те, що відповідно до вимог пункту 17 Правил аптеки (у тому числі їх структурні підрозділи) незалежно від форми власності повинні забезпечити відповідні умови для зберігання і реалізації лікарських засобів. У цьому ж пункті зазначено, що санітарний стан приміщень аптеки повинен відповідати вимогам, встановленим нормативними актами МОЗ України.

Таким чином, аналіз перелічених вище норм, а також інших нормативних актів, які регламентують діяльність аптек, дає підстави вважати, що аптечний заклад має право реалізовувати крім лікарських засобів і товарів медичного призначення інші групи товарів, за таких умов:

— якщо чинне законодавство України прямо не забороняє реалізацію таких товарів в аптечних закладах (наприклад, алкогольні напої, продукти харчування тощо);

— якщо продаж «неаптечних» товарів, а також використання при цьому спеціального устаткування не впливає на санітарний стан приміщень і умови (норми, правила) зберігання та реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення, які встановлені відповідними нормативними актами.

Необхідно також звернути увагу на те, що реалізація деяких груп товарів «неаптечного» асортименту здійснюється з додержанням окремих правил, які встановлені відповідними нормативними актами. Так, «Правилами роздрібної торгівлі примірниками аудіовізуальних творів і фонограм», затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1997 р. № 1209 встановлено, що роздрібна торгівля цими товарами здійснюється спеціалізованими підприємствами, спеціалізованими відділами, секціями підприємств з універсальним асортиментом товарів, тобто роздрібна торгівля такими товарами, як аудіо- та відеокасети, компакт-диски, можлива тільки за умови створення спеціалізованого відділу або секції.

Богдан Завгородній,
адвокатська фірма «Паритет»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті