Ліцензійні умови. Обговорення триває

?

Триває обговорення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва та реалізації лікарських засобів серед суб’єктів підприємницької діяльності. До редакції «Щотижневика АПТЕКА» продовжують надходити численні запитання, що свідчить про жвавий інтерес до цього документа.

Кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» звернувся до першого заступника голови Державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення Олександра Євтушенка з проханням висловити свою думку з приводу зауважень та пропозицій суб’єктів фармацевтичного ринку щодо нових Ліцензійних умов, які надходять до Державного департаменту і публікуються на сторінках спеціалізованих видань, зокрема у «Щотижневику АПТЕКА».

— Дійсно, після прийняття Ліцензійних умов у Міністерство охорони здоров’я України і Державний департамент надходять листи з різних регіонів України, в яких є досить багато пропозицій щодо поліпшення та вдосконалення цього документа.

Хочу подякувати всім, хто бере участь в обговоренні положень Ліцензійних умов, за їх небайдуже ставлення до питань регулювання фармацевтичного ринку, за бажання співпрацювати з Державним департаментом у створенні досконалого документа, призначеного для регулювання господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Олександр ЄВТУШЕНКО

Перший заступник голови Державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення

Всі пропозиції та зауваження розглядаються і систематизуються. Таке обговорення є дуже важливим, оскільки воно дозволяє відобразити позицію фармацевтичної громадськості та врахувати її під час перегляду нормативно-правової бази, розробки нових документів, які регулюють діяльність у фармацевтичному секторі, над чим сьогодні і працює Державний департамент.

Ліцензійні умови — перший системний документ за останні роки, який регламентує здійснення фармацевтичної діяльності в Україні. Вперше в одному документі викладені всі вимоги до виробництва лікарських засобів, їх оптової, роздрібної реалізації. На наш погляд, це набагато спростить їх виконання.

Нагадаю, що документ розроблений та прийнятий спільно двома центральними органами виконавчої влади: Міністерством охорони здоров’я України та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва, отже, в ньому поєднані знання та досвід фахівців у сфері охорони здоров’я та спеціалістів у галузі підприємницької діяльності.

Цілком закономірно, що Ліцензійні умови викликали такий резонанс серед суб’єктів фармацевтичного бізнесу. Однак, аналізуючи отримані листи, в котрий раз хочеться наголосити на тому, що всі суб’єкти господарювання є учасниками економічних відносин, зокрема відносин, які склалися у фармацевтичній галузі і які пов’язані з багатьма соціально-економічними чинниками. Звичайно, різні суб’єкти є виразниками різних інтересів, інколи діаметрально протилежних. Саме тому я звертаюся до всіх, хто бере участь в обговоренні Ліцензійних умов, з проханням у своїх зауваженнях та пропозиціях виходити не лише з особистих міркувань, а керуватися необхідністю задоволення потреби населення України в якісних та безпечних для здоров’я людини ліках, які повинні зберігатися та реалізуватися з додержанням вимог чинного законодавства України.

Важливо розуміти необхідність поєднання інтересів підприємців з інтересами суспільними. Так, досить часто доводиться чути про «наближеність до споживача», «сприяння споживачу» тощо. Однак при цьому забувають, якої шкоди може завдати споживачам стихійна та безконтрольна торгівля ліками.

— Які питання щодо забезпечення населення України лікарськими засобами сьогодні найбільш актуальні?

— Сьогодні реалізацію лікарських засобів здійснюють більш ніж 17 000 аптечних закладів або їх підрозділів. Впорядкування системи реалізації лікарських засобів, передбачене новими Ліцензійними умовами, ніяким чином не вплине на стан медикаментозного забезпечення населення. Однак існують деякі проблемні питання, які потребують вирішення. Зокрема, йдеться про забезпечення лікарськими засобами сільського населення.

Хотів би ще раз наголосити на тому, що рішення про відповідність суб’єкта господарювання Ліцензійним умовам, про його спроможність виконувати їх, а отже, здійснювати фармацевтичну діяльність, приймає Державний департамент як орган ліцензування. Тобто прийняття нових Ліцензійних умов ні в якому разі не призведе до руйнування аптечної мережі на селі.

— Які ще шляхи, на ваш погляд, існують для вирішення проблеми забезпечення ліками населення, яке проживає у сільській місцевості?

— Державний департамент на виконання Указу Президента України від 28.01.1999 № 95/99 «Про заходи щодо поліпшення умов функціонування закладів охорони здоров’я у сільській місцевості», наказу Міністерства охорони здоров’я від 11.02.1999 № 30 «Про заходи щодо поліпшення умов функціонування закладів охорони здоров’я у сільській місцевості», з урахуванням побажань та пропозицій суб’єктів господарювання, народних депутатів, юристів, споживачів лікарських засобів розробляє окремий документ, у якому викладені особливості забезпечення лікарськими засобами населення, що проживає у сільській місцевості.

Вважаю, що прийняття такого документа дозволить упорядкувати систему реалізації лікарських засобів на селі, що має велике значення для задоволення потреби сільського населення у ліках. Адже неприпустимою є ситуація, за якої селяни позбавлені можливості купувати якісні ліки. Документ, про який йдеться, дозволить уточнити і доповнити деякі положення Ліцензійних умов з урахуванням соціально-економічної ситуації, що склалася на селі. Незабаром проект документа також буде винесений на обговорення фахівцями та суб’єктами господарювання фармацевтичного ринку. Слушні пропозиції будуть враховані при підготовці остаточного його варіанту.

Від імені Державного департаменту звертаюся до всіх, хто зацікавлений в розвитку фармацевтичного ринку України, з проханням направляти свої зауваження та пропозиції щодо Ліцензійних умов та інших проблемних питань вітчизняного фармацевтичного ринку безпосередньо до Державного департаменту, що значно прискорить їх розгляд та урахування під час підготовки відповідних документів.

Для цього ще раз нагадую нашу адресу: м. Київ, вул. Попудренка, 50, тел./факс: (044) 513-72-14, е-mail: [email protected].

Я заздалегідь вдячний за бажання співпрацювати з Державним департаментом на користь споживачам лікарських засобів в Україні.

Микола Черкаський
Фото Євгена Кривші

ВІД РЕДАКЦІЇ

Обговорення Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, пересилання, ввезення, вивезення, відпуску, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів — у наступних номерах «Щотижневика АПТЕКА».
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті