Чим займався АМКУ у 2014 р.: результати дослідження фармринку

Антимонопольний комітет України (далі — АМКУ) на своєму сайті представив звіт діяльності за 2014 р., в якому наведена інформація щодо здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, надання рекомендацій щодо обмеження монополізму, розвитку конкуренції та запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції тощо. У даній публікації представлено звіт діяльності АМКУ за 2014 р. на фармацевтичному ринку.

Здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції

Минулого року АМКУ розглянуто 4,5 тис. заяв та звернень з приводу порушень законодавства про захист економічної конкуренції, що на 42,7% менше порівняно з 2013 р.

Шляхом прийняття рішень про застосування передбаченої законом відповідальності та надання рекомендацій АМКУ припинено всього 5,3 тис. порушень законодавства про захист економічної конкуренції. З них 2,2 тис. (42%) порушень — у вигляді зловживань монопольним (домінуючим) становищем, 445 (8%) — антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, 1628 (31%) — антиконкурентних дій державних органів, 650 (12%) — недобросовісної конкуренції.

У структурі припинених у 2014 р. АМКУ порушень законодавства про захист економічної конкуренції у розрізі галузей антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання у сфері охорони здоров’я та на ринку лікарських засобів і медичних виробів становлять 4,6%; зловживання монопольним становищем — 9,8%; антиконкурентні дії органів влади — 1,6%; недобросовісна конкуренція — 15,85%; всього разом з іншими — майже 7,3%.

У 2014 р. пріоритетним для АМКУ був у тому числі ринок послуг організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Діяльність АМКУ на фармацевтичному ринку

У II кв. 2014 р. було започатковано дослідження ринку організації послуг роздрібної торгівлі лікарськими засобами, яке є продовженням здійснюваного у 2012–2013 рр. дослідження на регіональних ринках роздрібної торгівлі ліками. Метою дослідження є з’ясування всіх факторів, які впливають на стан конкуренції на цьому ринку та на кінцеву ціну реалізації препаратів в аптеці. Товарні межі ринку — послуги з організації роздрібної торгівлі лікарськими засобами і виробами медичного призначення. Учасники ринку — суб’єкти господарювання всіх форм власності, які здійснюють господарську діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами на підставі відповідної ліцензії.

Необхідну для проведення дослідження інформацію АМКУ отримував від МОЗ України, Державної служби України з лікарських засобів, Державної фіскальної служби, Державної служби статистики України, галузевих консалтингових компаній тощо.

Для отримання фокусного відображення стану конкуренції на ринках організації послуг з роздрібної торгівлі лікарськими засобами було задіяно ряд аптечних мереж приватної та комунальної форми власності, які відповідають певним критеріям. Так, було обрано 20 аптечних мереж, щодо діяльності яких здійснюється дослідження АМКУ. Дослідженням також охоплено постачальників лікарських засобів — виробників, імпортерів та дистриб’юторів.

За отриманою інформацією з 20 опитаних АМКУ аптечних мереж 18 суб’єктів господарювання надають маркетингові послуги вітчизняним виробникам лікарських засобів, імпортерам та організаціям, що представляють інтереси виробника/імпортера. Об’єктом маркетингових послуг є лікарські засоби, вироби медичного призначення, ортопедичні вироби, дитячі товари, предмети гігієни, лікувальна косметика тощо.

За наявною в АМКУ інформацією, замовниками маркетингових послуг виступають близько 100 суб’єктів господарювання.

Оцінка впливу маркетингових послуг на стан конкуренції на ринку організації послуг роздрібної торгівлі лікарськими засобами та обґрунтованість ціноутворення на лікарські засоби будуть здійснюватися АМКУ і в 2015 р.

Обґрунтованість зростання цін на лікарські засоби в аптечних закладах у 2014 р.

У межах проведення дослідження ринку також опрацьовувалося питання щодо обґрунтованості зростання цін на лікарські засоби в аптечних закладах, яке зафіксовано у 2014 р.

За результатами аналізу інформації, отриманої від дистриб’юторів, встановлено, що ціна на лікарські засоби зарубіжного виробництва, яка вказується в договорах поставки в іноземній валюті, у більшості випадків у 2014 р. не змінювалася.

Основний вплив на формування оптово-відпускної ціни імпортного лікарського засобу чинить ціна закупівлі препарату із врахуванням зміни курсу валюти на час придбання та реалізації лікарського засобу.

Принципи формування оптово-відпускної ціни на вітчизняні лікарські засоби є аналогічними за механізмом, оскільки ці препарати здебільшого виготовляються із субстанцій зарубіжного виробництва.

Оптово-відпускна ціна на лікарські засоби в національній валюті змінювалася пропорційно до зміни курсу іноземних валют.

Об’єктивними чинниками, які призводили до зростання цін на лікарські засоби, зокрема, є коливання курсу іноземних валют, а також введення на дану категорію товару з 1 квітня 2014 р. ПДВ у розмірі 7%. Однак було виявлено вплив і суб’єктивних чинників на підвищення цін на ліки.

Під час проведення дослідження ринку організації послуг роздрібної торгівлі лікарськими засобами АМКУ були надані обов’язкові для розгляду рекомендації дистриб’юторам лікарських засобів («Вента, ЛТД», «Оптіма-Фарм, ЛТД») припинити дії, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відповідачі повідомили АМКУ про виконання рекомендацій та вжиття заходів щодо усунення ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції та надали підтверджувальні документи про їх виконання.

Крім того, було розпочато розгляд справи за ознаками вчинення компанією «МК «Медікус» порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку надання послуг з роздрібної торгівлі лікарськими засобами шляхом встановлення таких цін реалізації товарів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції. У межах розгляду справи АМКУ надав компанії обов’язкові для розгляду рекомендації — встановити в аптечних закладах товарис­тва такі ціни для реалізації ліків, які б існували за умов значної конкуренції на ринку надання послуг з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Компанія повідомила АМКУ про виконання рекомендацій. Зокрема, наказом по підприємству рівень торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби було знижено більше ніж на 10%.

Враховуючи соціальну важливість ринку організації послуг роздрібної торгівлі лікарськими засобами, у 2015 р. АМКУ продовжить проведення започаткованого у 2014 р. його дослідження.

Недобросовісна конкуренція

Найбільш поширеним видом недобросовісних дій, які вчинялися з метою досягнення неправомірних переваг у конкуренції, було поширення інформації, що вводить в оману. Цей вид порушення становив у 2014 р. 90% загальної кількості порушень у вигляді недобросовісної конкуренції суб’єктів господарювання.

Для прикладу, АМКУ визнав, що суб’єкт господарювання в особі ТОВ «Каскад-Медікал» і ТОВ «РА «Каскад-Медікал», поширивши невизначеному колу осіб неправдиві відомості щодо показань до медичного застосування лікарського засобу Вібуркол та щодо відсутності протипоказань, побічних та токсичних ефектів препарату; неточні відомості щодо можливості застосування його у період годування груддю; неповні відомості щодо умов лікування препаратом за відсутності посилання на необхідність звернення до лікаря, що могло вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товару цього суб’єкта господарювання, вчинив порушення, передбачене ст. 151 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

За порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції на ТОВ «Каскад-Медікал» накладено штраф у розмірі 25 тис. грн., на ТОВ «РА «Каскад-Медікал» накладено штраф у розмірі 40 тис. грн. Порушення припинено.

Взаємодія з органами державної влади та місцевого самоврядування

Оцінка впливу на конкуренцію нормативно-правових актів та інших рішень державних органів — важливий напрям підтримки та сприяння розвитку конкуренції.

Протягом 2014 р. АМКУ опрацьовано 1598 проектів нормативно-правових актів та рішень державних органів. З них відмовлено у погодженні 344 документів. Надано зауваження та пропозиції до 461 акта щодо приведення їх у відповідність із вимогами законодавства про захист економічної конкуренції. У 115 випадках пропозиції органів АМКУ були враховані.

Зокрема, АМКУ були надані зауваження до проекту наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 02.02.2011 р. № 49», яким передбачалося запровадження прямої заборони фізичним особам — підприємцям провадити господарську діяльність з медичної практики за окремими лікарськими спеціальностями. АМКУ не мав заперечень проти впровадження механізмів ліцензійного регулювання діяльності у сфері медичної практики, зокрема шляхом формування відповідних вимог щодо рівня кваліфікаційних вимог, наявності матеріально-технічної бази тощо.

Однак запровадження заборони фізичним особам — підприємцям здійснювати господарську діяльність з медичної практики за окремими лікарськими спеціальностями мог­ло б мати негативний вплив на стан конкуренції у сфері медичної практики, оскільки призводило б до дискримінації суб’єктів господарювання за організаційно-правовою формою, що супере­чить нормам Конституції України, Господарського кодексу України, законодавства про захист економічної конкуренції.

Надання рекомендацій щодо обмеження монополізму, розвитку конкуренції та запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції

Минулого року органами АМКУ було надано 2013 рекомендацій іншим органам державної влади, органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання щодо вжиття заходів, спрямованих на обмеження монополізму, розвиток конкуренції та запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

Найбільшу увагу АМКУ приділяв заходам з обмеження монополізму та забезпечення інтересів споживачів на соціально важливих загальнодержавних та регіональних ринках. Низку рекомендацій, покликаних сприяти розвитку конкуренції, було надано і щодо ринку медичних послуг.

Зокрема, з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції на ринку роздрібної реалізації лікарських засобів Одеським обласним територіальним відділенням АМКУ надані рекомендації аптечній мережі 6 суб’єктів господарювання щодо утримання від дій або бездіяльності, що можуть спричинити необґрунтоване підвищення цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення. Рекомендації суб’єктами господарювання виконані.

висновок

Зважаючи на продовження у 2015 р. дослідження фармацевтичного ринку суб’єктам господарювання варто дотримуватися певного алгоритму дій. Зокрема, відповідати на всі запити АМКУ. Затребувану інформацію необхідно надавати у встановлений АМКУ строк або подавати клопотання про продовження терміну для надання відповіді, зазначивши, чому отримувач запиту не має можливості зробити це вчасно. Також можна надати АМКУ додаткову інформацію, що не була запитана, але може підтвердити об’єктивність підвищення цін на ті чи інші лікарські засоби; надати економічне обґрунтування формування цін на лікарські засоби, наявність якого може попередити настання негативних наслідків для суб’єктів господарювання в майбутньому.

З метою недопущення дій, що можуть мати негативний вплив на конкуренцію, суб’єктам господарювання слід переглянути умови договорів про надання маркетингових послуг, які можуть призводити до встановлення економічно необґрунтованої вартості лікарських засобів. Зокрема, як свідчать результати перевірок АМКУ, іноді такі договори можуть включати послуги, які напряму належать до здійснення аптечними мережами своєї основної господарської діяльності — роздрібної торгівлі препаратами. Тому рекомендується виключити їх з умов договорів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА» за матеріалами www.amc.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті