ЙОДДИЦЕРИН: Ефективний препарат широкого спектра антибактеріальної дії

У значної кількості штамів патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів розвивається резистентність до антибіотиків, сульфаніламідів, нітрофуранів та інших протимікробних препаратів, що істотно ускладнює лікування. Крім того, деякі антибіотики можуть негативно впливати на організм пацієнта, викликаючи алергічні реакції негайного та сповільненого типу, дисбактеріоз, пряме токсичне ураження нервових стовбурів (наприклад, слухового нерва при лікуванні стрептоміцином), токсичне ушкодження нирок, кісткового мозку та ін. Перш ніж проводити антибіотикотерапію, необхідно висіяти штам патогенних мікроорганізмів і визначити їх чутливість до антибіотиків. Дуже часто патологічний процес зумовлений комбінацією бактеріальних і вірусних збудників. Виявлення ж інфікованості вірусом в умовах лікувального закладу є непростою справою.

Наведене свідчить про необхідність розроблення нових антибактеріальних і противірусних лікарських засобів широкого спектра дії, які могли б подолати механізми резистентності збудників інфекційного процесу.

Нещодавно на українському фармацевтичному ринку з’явився новий ефективний препарат протимікробної та противірусної дії — ЙОДДИЦЕРИН виробництва ВАТ «Фармак».

До складу ЙОДДИЦЕРИНУ входять йод, димексид і гліцерин. Механізм антибактеріальної дії даного препарату полягає у глибокому проникненні в ушкоджені інфекційним процесом тканини. В останніх відбувається десольватація катіонів йоду, завдяки чому вони реалізують свою бактерицидну дію. Трансмембранне проникнення димексиду дозволяє розосередити йони йоду в гнійному вогнищі та уникнути побічних ефектів. Глибина транспорту катіонів йоду залежить від дози ЙОДДИЦЕРИНУ, а також від тривалості аплікації на вогнище гнійної інфекції. Необхідно зазначити, що компоненти даного лікарського засобу виявляють протибольову, дегідратаційну (за наявності набряку), антиоксидантну та мебмраностабілізуючу дію. Завдяки мембранотропним властивостям ЙОДДИЦЕРИН позитивно впливає на імунокомпетентні клітини (посилює фагоцитоз), а також істотно прискорює загоєння ран.

На відміну від антисептиків ЙОДДИЦЕРИН не спричинює деструктивних змін з боку клітинних утворень тканин людського організму. Як відомо, антисептики не проникають глибоко в тканини, де відбувається розмноження збудників інфекційного процесу. Крім того, в деяких випадках їх застосування може бути болючим. Все це обмежує сферу використання антисептиків у клінічній практиці. Зниження концентрації розчину антисептика зменшує несприятливий вплив препарату на тканини людського організму, однак при цьому знижується і протимікробна активність. Крім того, зниження концентрації антисептика у розчині не покращує проникнення активної речовини в глибокі тканини.

На сьогоднішній день на українському фармацевтичному ринку представлена низка інших препаратів, що містять у своєму складі йод. Перевагою ЙОДДИЦЕРИНУ перед іншими йодвмісними лікарськими засобами є те, що його можна наносити на шкіру, слизові і серозні оболонки, рани, нориці, порожнини абсцесів. ЙОДДИЦЕРИН характеризується високою швидкістю протимікробної дії в тканинах, а також відсутністю генетичної резистентності мікроорганізмів до препарату. Усі компоненти ЙОДДИЦЕРИНУ виявляють лікувальну дію. Даний лікарський засіб не містить допоміжних та баластних речовин.

Слід зазначити, що компоненти препарату в малих кількостях постійно потрапляють в організм з харчовими продуктами (йод, гліцерин та димексид містяться, наприклад, у часнику). Більше того, вони повністю метаболізуються в організмі. При цьому не відбувається перевантаження систем детоксикації в печінці (цитохром Р450). При застосуванні ЙОДДИЦЕРИНУ не спостерігається розвитку дисбактеріозу. Препарат не справляє системної дії й не порушує гомеостатичні реакції організму.

ЙОДДИЦЕРИН виявляє широкий спектр антибактеріальної дії по відношенню до стафілококів, стрептококів, менінгококів, гонококів, пневмококів, ешерихій, шигел, клебсієл, протея, неспороутворювальних анаеробів, вірусів герпесу та вітряної віспи, хламідій. Препарат призначений для нанесення на шкіру, слизові оболонки, введення в норицю, рани.

ЙОДДИЦЕРИН застосовують у хірургії для лікування гнійних ран, опіків, відморожень, гнійних процесів у м’яких тканинах, гангрени, плевриту, перитоніту, абсцесів. В акушерстві та гінекології препарат використовують для лікування запальних процесів, ерозій, маститів; у дерматології та венерології — мікробних та вірусних дерматитів, піодермії, герпетичної інфекції, трихомоніазу, гонореї. Широкого застосування ЙОДДИЦЕРИН знайшов у проктологічній практиці, де його використовують для лікування парапроктитів у стадії інфільтрації. Крім того, ЙОДДИЦЕРИН ефективний при отиті, гаймориті, синуситі, стоматиті, гінгівіті, пародонтозі, пульпіті.

У хірургічній практиці використовують змочені ЙОДДИЦЕРИНОМ турунди, тампони, серветки, які накладають на рану та на ушкоджені тканини, покриваючи зверху пов’язкою. При плевриті, перитоніті з грудної та черевної порожнини відповідно видаляють гній і краплинно вводять ЙОДДИЦЕРИН, розбавлений фізіологічним розчином у співвідношенні 1:3. При лікуванні абсцесів та гнояків також видаляють гній, після чого утворену порожнину багаторазово промивають ЙОДДИЦЕРИНОМ. В отоларингологічній практиці при гаймориті та запаленнях інших синусів препарат вводять у додаткові пазухи носа або промивають їх ЙОДДИЦЕРИНОМ з наступним встановленням дренажу. При отиті проводять видалення гною, а потім у зовнішній слуховий прохід вставляють турунди, змочені ЙОДДИЦЕРИНОМ. У гінекологічній практиці з метою лікування ерозій у піхву вводять тампони, змочені даним препаратом. Для лікування та профілактики маститу роблять компреси з ЙОДДИЦЕРИНОМ, а в разі оперативного лікування даного захворювання зазначеним лікарським засобом обробляють рану. У дерматологічній практиці ЙОДДИЦЕРИНОМ змазують ушкоджені ділянки тіла. При парапроктиті в стадії інфільтрації змочені препаратом тампони вводять в пряму кишку, змінюючи їх по декілька разів на день. Одночасно накладають компреси з ЙОДДИЦЕРИНОМ на промежину. При одонтогенному гострому періоститі (флюс) використовують валики з марлі, змочені у даному препараті. Крім того, накладають компрес із ЙОДДИЦЕРИНОМ на щоку. З метою лікування бактеріоносійства в носові ходи на 40–60 хв вводять марлеві турунди, змочені препаратом, а зів та мигдалики змазують ЙОДДИЦЕРИНОМ по декілька разів на день.

Протипоказаннями до призначення ЙОДДИЦЕРИНУ є підвищена чутливість до компонентів препарату, період вагітності, важкі порушення функції печінки та нирок, стенокардія, інсульт.

Одночасно с ЙОДДИЦЕРИНОМ не слід місцево застосовувати препарати, які хімічно взаємодіють з йодом. Це обмеження не розповсюджується на препарати, які вводять парентерально.

Таким чином, ЙОДДИЦЕРИН є сучасним ефективним антибактеріальним та противірусним йодвмісним засобом, який застосовують для лікування гнійно-інфекційних ушкоджень шкіри, слизових та серозних оболонок. Висока фармакотерапевтична ефективність препарату, відсутність штамів мікроорганізмів, резистентних до нього, а також мінімум побічних ефектів дозволяють рекомендувати ЙОДДИЦЕРИН для широкого застосування у клінічній практиці.

 

Публікація підготовлена
за матеріалами, наданими ВАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

РЕМИСИД гель: все дело в димексиде*

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті