Один крок до вирішення проблеми річної давності: для застосування 7% ПДВ для ліків, що використовуються в клінічних дослідженнях проведено всю підготовчу роботу

ОДИН КРОК ДО ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ РІЧНОЇ ДАВНОСТІ19 квітня минув рік, як реалізація визначеної законодавством норми оподаткування на практиці стала неможливою. Навесні 2014 р. Податковим кодексом України замість 20% ПДВ було встановлено 7% ставку для операцій з ввезення препаратів, що використовуються в клінічних дослідженнях. Але до цього часу компанії, які їх проводять, не можуть застосувати 7% ставку, оскільки не було врегульовано зміст підзаконних актів та не затверджено відповідний механізм.

Упродовж останнього року (починаючи з 19 квітня 2014 р.1) представники індустрії, громадських організацій, Підкомітету з клінічних випробувань Європейської Бізнес Асоціації та державних органів зустрічалися разом більше 20 разів та працювали над створенням механізму, який би дозволив врешті-решт застосувати 7% ПДВ в Україні для ліків, що використовуються в клінічних дослідженнях.

У ході цих досліджень усі препарати разом з лікуванням, обстеженням та супутньою терапією надаються пацієнтам безкоштовно. Більше того, в більшості країн світу такі лікарські засоби не тільки імпортуються за пільговими ставками, але й повністю звільнені від оподаткування та ввізних мит. Повне звільнення від надмірного податкового навантаження на цю категорію соціально важливих товарів/препаратів задекларовано в Міжнародній конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур, до якої також приєдналася й Україна у 2006 р.

Керівництво розвинених держав розглядає клінічні дослідження як додаткове джерело для залучення міжнародних інвестицій у сферу охорони здоров’я та нову можливість для важко та невиліковно хворих отримати інноваційне лікування та шанс на продовження життя. Тому для розвитку цієї галузі в таких країнах створюють сприятливі умови для проведення клінічних досліджень — скорочують терміни, спрощують реєстрацію та надають державна підтримку.

На сьогодні для вирішення проблеми застосування 7% ПДВ проведено всю підготовчу роботу: внесено зміни до 2 наказів Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ України)2, погоджено та підписано регламент взаємодії МОЗ України та ДП «Державний експертний центр МОЗ України», а також 9 квітня 2015 р. видано лист-роз’яснення МОЗ України, який підтверджує можливість застосування 7% ПДВ.

Останній крок, що залишився, — поінформувати регіональні митниці, що є всі законні підстави для розмитнення за 7% ставкою ПДВ, та почати її застосовувати. Це має зробити центральний апарат Державної фіскальної служби України, оскільки лист-роз’яснення вже отримано від МОЗ України.

Усі учасники, залучені до проведення клінічних досліджень в Україні (пацієнти, науково-медична спільнота та індустрія), очікують на щонайшвидше вирішення цього питання річної давності.

За матеріалами, наданими Європейською Бізнес Асоціацією
119 квітня 2014 р. набув чинності Закон України від 10 квітня 2014 р. № 1200-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства», у якому п.п. «в» п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України, затвердженого 2 грудня 2010 р. за № 2755-VI, визначено: «ставки податку встановлюються від бази оподаткування в таких розмірах: <…> в) 7 відсотків по операціях з: постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я; <…>».
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті