Чернігівщина підтримує діяльність ГО «Всеукраїнська фармацевтична палата»

28 квітня 2015 р. у Чернігові відбулася спільна нарада працівників аптечних закладів різних форм власності, зокрема представників ТОВ «Чернігівська фармацевтична компанія», ТОВ «Світ здоров’я», ТОВ «Медсервіс», ТОВ «Содокс», ТОВ «Медінтех», з Громадською організацією «Всеукраїнська фармацевтична палата» (далі — ГО «ВФП») та її членами, організатором якої виступило комунальне підприємство «Ліки України» Чернігівської обласної ради (далі — КП «Ліки України»). Під час заходу були представлені основні напрямки діяльності ГО «ВФП». Також присутні ознайомилися з проектом закону «Про фармацевтичне самоврядування» та Єдиним реєстром фармацевтичних працівників України (далі — ЄРФПУ).

Нагадаємо, що після проведення установчих зборів, в результаті яких було створено ГО «ВФП» та обрано голову правління, організація розпочала свою активну діяльність. Так, спільно з фахівцями Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого розроблений проект закону «Про фармацевтичне самоврядування», за підтримки компанії «МОРІОН» створений ЄРФПУ, а також відбулося перше засідання членів правління ГО «ВФП», проведена зустріч із членами Київської обласної асоціації аптечних працівників тощо.

Після зустрічі фармацевтичної спільноти Київської обл. з членами ГО «ВФП» ініціативу підхопили представники фармацевтичного бізнесу Чернігівщини. Слід зазначити, що на сьогодні КП «Ліки України» — одне з небагатьох у Чернігівській обл. підприємств, яке має структурні підрозділи в усіх районах області. Підприємство періодично відкриває нові аптечні заклади. Характерною ознакою його є соціальне спрямування. В аптечній мережі КП «Ліки України» постійно діють соціальні програми.

Колектив підприємства налічує більше 600 осіб, серед яких 440 — висококваліфіковані фахівці з фармацевтичною освітою. Основна діяльність такого потужного колективу КП «Ліки України» спрямована на забезпечення населення Чернігівщини необхідними лікарськими засобами, в тому числі виготовленими в умовах аптеки, та медичними виробами.

Привітавши учасників заходу та подякувавши за можливість розповісти про мету та основні напрямки діяльності ГО «ВФП», Олег Клімов, голова правління ГО «ВФП», зазначив, що створення такої організації — це результат еволюційного розвитку суспільства. Адже практика створення громадських об’єднань фізичних осіб за фаховим принципом вже існує в розвинених країнах світу.

О. Клімов повідомив, що поштовхом до створення ГО «ВФП» стала презентація польського досвіду фармацевтичного самоврядування під час ІІІ Міжнародного фармацевтичного форуму «АПТЕКИ МИРА 2014», що проходив в Одесі. Після ознайомлення з багаторічним успішним досвідом впровадження аптечного самоврядування за допомогою громадської організації «Аптечна палата» в Республіці Польща за підтримки Об’єднання організацій роботодавців медичної і мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММПУ) було підготовлено протокольне доручення Кабінету Міністрів України про створення самоврядної фармацевтичної громадської організації в Україні.

О. Клімов зазначив, що в результаті діяльності робочої групи ООРММПУ установчими зборами засновників, виключно фізичними особами з фармацевтичною освітою, було створено громадську організацію «ВФП».

За словами О. Клімова, практично в усіх європейських країнах статус, повноваження та місце професійних фармацевтичних організацій у суспільному та економічному житті встановлено законом. Такі самоврядні товариства несуть юридичну та моральну відповідальність перед державою і суспільством за якість медичної та фармацевтичної допомоги, професійну підготовку окремих спеціальностей, дотримання ними норм медичної етики, безпеку та забезпечення прав пацієнтів, а також вирішують інші питання охорони здоров’я.

Голова правління підкреслив, що створення ГО «ВФП» допоможе надати фармацевтичній професії статусу публічної. О. Клімов зазначив, що такий статус передбачає персоналізацію відповідальності фармацевтичного працівника особисто перед кожним відвідувачем аптечного закладу за надання фармацевтичних послуг та персональний захист інтересів фармацевтичних працівників.

Під час виступу Сергій Варнавський, генеральний директор КП «Ліки України», підтримав ідею створення самоврядної професійної громадської організації. Він підкреслив, що заснов­никами та членами такої організації є виключно фізичні особи з відповідною професійною освітою — провізори та фармацевти, які працюють в аптечних, медичних та/або науково-педагогічних закладах.

Відповідно до законопроекту, фармацевтична самоврядна організація є недержавною некомерційною професійною організацією зі статусом юридичної особи, створеною шляхом самоорганізації провізорів та фармацевтів, що працюють в аптечних, медичних закладах та є працівниками наукових і науково-педагогічних закладів, яка отримала відповідний статус на підставі критеріїв, визначених цим законом, та якій можуть бути делеговані окремі повноваження в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України з метою забезпечення реалізації завдань професійного фармацевтичного самоврядування.

Створення та діяльність самоврядної професійної організації сприятиме:

  • створенню механізму поєднання інтересів держави та професійних учасників аптечної діяльності, підвищення ролі спеціалістів аптечних закладів у формуванні фармацевтичної політики;
  • реформуванню системи управління аптечною діяльністю через делегування функцій держави Фармацевтичній палаті;
  • захисту інтересів фізичних та юридичних осіб при заподіянні їм шкоди внаслідок незаконних дій або недбалості провізорів та фармацевтів;
  • приведенню законодавства України у сфері охорони здоров’я у відповідність із міжнародними стандартами, стандартами Європейського Співтовариства.

С. Варнавський підкреслив, що відповідно до вказаного законопроекту професійне самоврядування — це визнана законом система взаємовідносин між усіма представниками фармацевтичної професії, яка спрямована на співпрацю з органами державної влади, суспільством, якій законом надаються певні управлінські повноваження для успішного функціонування професійної спільноти на користь усього суспільства.

Окремо доповідач зупинився на питанні створення розгалуженої мережі відокремлених підрозділів або філій ГО «ВФП» в усіх регіонах України. На його думку, саме діяльність таких філій допоможе консолідувати роботу всіх учасників фармацевтичного ринку.

О. Клімов зазначив, що обрання керівника такої філії повинно відбуватися виключно за рішенням членів ГО «ВФП» відповідного регіону. Адже така авторитетна людина має розуміти головні проблемні питання регіону.

Розповівши про цілі та завдання ГО «ВФП» та заслухавши виступ С. Варнавського про деякі характеристики та основні положення законопроекту «Про фармацевтичне самоврядування», О. Клімов повідомив, що вказаний документ вже оприлюднений на сайті «Щотижневика АПТЕКА».

Крім того, голова правління поінформував, що за підтримки компанії «МОРІОН» розроблено ЄРФПУ. За словами О. Клімова, такий реєстр допоможе виявити реальну, практично підтверджену інформацію про наявність залучених до роботи фармацевтичних кадрів.

Євген Кунда, директор з розвит­ку компанії «Тімсофт» і керівник проекту «Сервіс баз даних «Аксіома» ТОВ «МОРІОН», зазначив, що компанія має багаторічний досвід формування баз даних фахівців та організацій в Україні та країнах СНД. Він звернув увагу, що за допомогою єдиної бази даних фармацевтичних фахівців, якою стане ЄРФПУ, буде зрозуміла реальна потреба та якість підготовки фармацевтичних кадрів України незалежно від місця їх роботи.

Під час презентації ЄРФПУ були представлені зразки анкети для вступу до ГО «ВФП» та сертифіката члена організації, який планується видавати кожному фармацевтичному фахівцю після вступу до громадської організації.

За словами Є. Кунди, ЄРФПУ передбачає постійний зв’язок з кожним членом ГО «ВФП» та перевірку персональних даних, які, в свою чергу, вносяться з метою організації навчання фармацевта або провізора, атестації, підвищення кваліфікації та захисту інтересів, для допомоги у працевлаштуванні та надання даних потенційним роботодавцям, а також для можливості надання необхідної інформації, запрошення до участі в конференціях, маркетингових дослідженнях тощо.

Після виступів між учасниками заходу та членами ГО «ВФП» відбулася активна дискусія, під час якої розглядали питання стосовно умов створення відокремлених підрозділів в кожному регіоні, тобто філій, особливості співпраці ГО «ВФП» з регуляторними органами держави, ведення ЄРФПУ та ін.

Зокрема, на питання стосовно наявності в деяких закладах безвідповідальних працівників з підробленими дипломами про отримання фармацевтичної освіти, було зазначено, що саме ЄРФПУ унеможливлюватиме існування такої ситуації. Адже реєстр допоможе виявляти осіб, які не мають відповідного диплому державного зразка про фармацевтичну освіту або кваліфікаційної категорії.

Слід підкреслити, що фармацевтичні фахівці, які працюють в аптечних закладах різної форми власності, виявили зацікавленість стосовно ГО «ВФП» та підтримали ідею створення професійної громадської організації.

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» продовжуватиме інформувати читачів про діяльність цієї організації.

Далі буде…

Євгенія Бочерикова, фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті