Україна отримала першу партію вакцин проти поліомієліту від ЮНІСЕФ

08 Травня 2015 12:09 Поділитися

Україна отримала першу партію вакцин проти поліомієліту від ЮНІСЕФ7 травня 2015 р. Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я, Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я, Роман Ващук, Надзвичайний і Повноважний посол Канади в Україні, Джованна Барберіс, голова представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ), Доріт Ніцан Калускі, голова Бюро ВООЗ в Україні, зустріли перший транш гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ, профінансованої Урядом Канади.

Зокрема, це 600 тис. доз інактивованої поліовакцини та 1102 тис. одноразових самоблокуючих шприців. Загальний обсяг вакцини проти поліомієліту, який отримає МОЗ України в якості гуманітарної допомоги протягом 2015 р., дорівнюватиме 1,1 млн доз інактивованої та 3,7 млн доз живої поліовакцини. Це дозволить забезпечити близько 3 млн дітей по всій Україні, включаючи щеплення дітей старшого віку, які не були вакциновані в попередні роки.

У 2002 р. Україна отримала статус країни, вільної від поліомієліту. До 2009 р. рівень охоплення щепленнями проти цієї патології дітей становив 95%. За період 2010–2014 рр. загальнодержавна програма з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб була недофінансована на 42,7%, таким чином, на сьогодні рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту складає близько 37%.

У 2013 р. в Україні проведено місію експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з вивчення організації епіднагляду за поліомієлітом в Україні та системою експрес-оцінки за гострими в’ялими паралічами (ГВП). За результатами роботи місії Україну було віднесено до країн з високим ризиком виникнення паралітичних форм поліомієліту.

«МОЗ України звернулося з проханням до ЮНІСЕФ про гуманітарну допомогу, і уряд Канади виділив фінансування — 3 млн канадських доларів. Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) отримав ці кошти та проводить необхідні закупівлі вакцини проти поліомієліту, щоб допомогти Україні та зберегти її статус держави, вільної від цієї хвороби», — повідомив Р. Ващук.

За словами І. Перегінця, розподіл отриманої вакцини відбуватиметься в залежності від запитів і потреби регіонів. Чи буде вона постачатися на непідконтрольні Уряду країни території — вирішуватиме влада Донецької та Луганської обл.

Д. Калускі наголосила, що високо цінує ті кроки, які останнім часом МОЗ України робить на шляху вдосконалення системи забезпечення вакцинами. На жаль, те, що спостерігається сьогодні в державі, є результатом недостатньої роботи в цьому напрямку протягом попередніх 5 років. Ситуація поглиблюється бойовими діями на Сході, адже поліомієліт з’являється в першу чергу в країнах, де йде війна.

Д. Барберіс зазначила: «Вакцини, закуплені для України, вироблені в Франції та мають усі необхідні сертифікати якості. Ми разом з ВООЗ та МОЗ України працюємо над розробкою стратегії вакцинації від поліомілієту. Також ми готуємо серію інформаційних заходів для батьків та медичних працівників щодо вакцинації». Вона додала, що Україна потребує реформування системи державних закупівель, і поки триватиме перехідний період — гуманітарна допомога є одним з інструментів, який може використовувати МОЗ для забезпечення українців необхідними лікарськими засобами.

О. Квіташвілі додав, що це перший приклад такої потужної співпраці Міністерства та міжнародних організацій, і вона надалі поглиблюватиметься, у тому числі й стосовно державних закупівель. У результаті Міністерство поступово перейде до зовсім інших стандартів планування й проведення державних закупівель, щоб мати можливість своєчасно та безперервно забезпечувати пацієнтів усіма необхідними лікарськими засобами. Він також повідомив, що 7 травня 2015 р. набув чинності Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування деяких лікарських засобів та медичних виробів», підписаний напередодні Президентом України. Його реалізація дозволить знизити вартість одиниці кожного окремого препарату та медичного виробу, що закуповуються спеціалізованими організаціями, а також здійснити закупівлю в рамках державного фінансування більшої кількості ліків та медичних виробів та раціонально використовувати гроші Державного бюджету.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті