Через брак фінансування працівники територіальних органів Держлікслужби України йдуть у неоплачувані відпустки

6 травня на сайті Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужба) у м. Києві з’явилося повідомлення наступного змісту: «Державна служба з лікарських засобів у м. Києві тимчасово не працює, прийому СГД та громадян немає. Інформація про подальшу роботу за телефоном 450‑12‑66». Тимчасове припинення роботи територіального органу Держлікслужби України пов’язане з тим, що згідно із затвердженим кошторисом Держлікслужби у м. Києві на 2015 р. та плану асигнувань служби на 2015 р. фінансування її діяльності передбачено лише на I кв. 2015 р. Про це редакції «Щотижневика АПТЕКА» повідомила начальник Держлікслужби у м. Києві Наталія Гудзь.

В ситуації, що склалася, Держлікслужба у м. Києві звернулася до центрального апарату з проханням надати роз’яснення щодо організації роботи територіального відділення в умовах відсутності фінансування.

Враховуючи відсутність асигнувань на оплату праці та інші видатки для забезпечення діяльності Держлікслужби у м. Києві з 1 травня 2015 р., територіальний орган був змушений на початку місяця відправити працівників органу у відпустки без збереження заробітної плати, що, у свою чергу, унеможливлює здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться в Україну.

8 травня Держлікслужба України розмістила роз’яснення щодо діяльності відомства та його територіальних органів у II кв. 2015 р.

Повідомляється, що 05.05.2015 р. Держлікслужба України вкотре звернулася з офіційними листами до Уряду та МОЗ України, в яких вчергове поінформувала, що згідно із затвердженим кошторисом Держлікслужби України та її територіальних органів та планом асигнувань на 2015 р. фінансування діяльності Держлікслужби України та її територіальних органів було передбачено лише на I кв. 2015 р.

Станом на 30.04.2015 р. кошти на виплату заробітної плати працівникам Держлікслужби України та її територіальних органів за травень 2015 р. відсутні. Пунктом 1 статті 48 Бюджетного кодексу України передбачено, що «розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов’язання та здійснюють платежі тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами».

Керівники територіальних органів Держлікслужби України, що мають власні бюджети, беручи до уваги наявність коштів на рахунках, приймають рішення щодо продовження або тимчасового призупинення їхньої роботи. У низки територіальних органів Держлікслужби України, зокрема м. Києва та Київської області, таких залишків на рахунках немає. Враховуючи зазначені вище обставини та норми діючого законодавства України, Держлікслужба України та її територіальні органи змушені припиняти свою роботу, відправляючи працівників у відпустки без збереження заробітної плати.

Така ситуація унеможливлює здійснення державного контролю лікарських засобів, зокрема при ввезенні на територію України згідно з постановою КМУ від 14.09.2005 р. № 902, що може призвести до припинення постачання лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів зарубіжного виробництва на територію України (в тому числі тих, що закуплені за кошти Державного бюджету України) та значних збитків суб’єктів господарювання, невдоволення громадськості.

Держлікслужба України неодноразово звертала увагу Уряду та профільного міністерства на нагальність вирішення цього питання, зокрема ще 25.02.2015 р. відомство підготувало проект розпорядження про виділення коштів на квітень–грудень 2015 р. На сьогодні на лист Держлікслужби України від 28.04.2015 р. № 6079 надійшло доручення віце-прем’єр-міністра України В’ячеслава Кириленка від 06.05.2015 р. № 1368 з проханням невідкладно опрацювати та подати до Уряду узгоджені пропозиції щодо врегулювання питання подальшого фінансування Держлікслужби України.

За матеріалами www.diklz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті