Пенсія за вислугу років — для всіх!

За час існування рубрики «Юридична консультація» «Щотижневика АПТЕКА» чи не найбільше звернень від читачів надходило з приводу неврегульованості питання щодо призначення пенсії за вислугу років. Типовим можна назвати лист, який надійшов до редакції під час підготовки цього номера.

p_360_39_071002_LETTER.jpg (18379 bytes)

Потрібно нагадати, що право на пенсію за вислугу років (відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 909 від 4 листопада 1993 р. «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років») мають спеціалісти, які працюють за спеціальністю в аптеках, аптечних кіосках, аптечних магазинах та контрольно-аналітичних лабораторіях на посадах провізора, фармацевта (незалежно від посади) та лаборанта. Причому працівники перелічених спеціальностей мають право на таку пенсію незалежно від відомчої належності закладів і установ, у яких вони працюють. Проте у відділеннях пенсійного фонду на місцях працівникам аптек недержавної форми власності пояснювали відмову у нарахуванні пенсії за вислугу років, мотивуючи тим, що така пенсія може бути нарахована лише працівникам підприємств державної форми власності.

Нещодавно прийнята постанова Кабінету Міністрів України № 1436 від 26 вересня 2002 р. вносить зміни у примітку 2 вищезазначеної постанови № 909, нова редакція якої така: «Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим переліком (закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років — ред.), дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ».

Не змінилися положення про те, що пенсію за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я і соціального захисту призначають за наявності стажу роботи за спеціальністю не менше 25 років. Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах до 1 січня 1992 р., яка давала право на пенсію за вислугу років відповідно до раніше діючого законодавства, зараховується до стажу для призначення пенсії за вислугу років. Призначаючи пенсію за вислугу років зазначеним у переліку особам, допускається підсумовувати стаж за періоди їх роботи в закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті