ЄБА: точка зору щодо введення ПДВ на ліки

Не залишаючись осторонь проблеми, Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) направила листа на ім’я голови Верховної Ради України Володимира Литвина, в якому висловила перестороги щодо такого кроку з боку народних депутатів (див. нижче). Ситуацію коментує голова медичного комітету ЄБА, голова представництва компанії «Авентіс» в Україні Володимир Ігнатов.

p_366_45_181102_IGNATOV.jpg (8053 bytes)

Володимир Ігнатов, голова медичного комітету ЄБА, голова представництва компанії «Авентіс» в Україні

У 2001 р. розмір пільги на ПДВ операцій з продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, закладений у бюджет, становив 1 млрд грн., а обсяг українського фармацевтичного ринку за даними Державного комітету статистики — 3,027 млрд грн. Фактично ПДВ з цієї суми міг скласти 605 млн грн. (близько 60% запланованого обсягу).

За даними Держкомстату, у 2003 р. розмір пільги планується встановити близько 1,3 млрд грн. Отже, враховуючи досвід попередніх років, сума реально використаної пільги на ПДВ не перевищить 780 млн грн.

Користувачами пільги в основному є громадяни України, оскільки сплачують близько 80% вартості ліків, і саме вони у разі скасування пільги на ПДВ постраждають.

У бюджеті не закладено механізми відшкодування коштів ні споживачам, ні МОЗ та медичним закладам.

Скасування пільги на ПДВ за відсутності механізмів відшкодування через систему страхування та оподаткування може призвести до підвищення соціальної напруженості, недостатнього медичного забезпечення широких верств населення, повного зубожіння закладів охорони здоров’я.

За останнє десятиріччя кількість населення України зменшилася і, за даними Держкомстату, на 01.10.2002 р. становила 48,069 млн. За 9 міс поточного року кількість населення зменшилася на 264 тис. Підвищення цін на лікарські засоби (ЛЗ) значно прискорить розвиток демографічної кризи.

Не виключено, що в цій ситуації може збільшитися кількість підробок та фальсифікованих ЛЗ, значно активізується контрабандний імпорт. Діюча система поширення та контролю реалізації ЛЗ не становитиме конкуренції стихійному ринку.

Слідом за скасуванням пільги на ПДВ розпочнеться стрімке підвищення цін на ЛЗ і, враховуючи досвід Росії, воно становитиме 25–35%.

Для іноземних компаній фармацевтичний ринок України поки що не є пріоритетним, а реалії свідчать про те, що за обсягами він складає лише п’яту частину ринку Росії чи Польщі. Подальше зменшення обсягів ринку у зв’язку зі стрімким підвищенням цін зробить його ще менш привабливим для інвестування та розвитку.

Українські виробники ЛЗ вимушені будуть підвищувати ціни на свою продукцію, оскільки більшість субстанцій імпортується.

Загальна ситуація, що склалася з поверненням ПДВ при експорті продукції з України, практично знищить і експорт ліків, що становив у 2001 р. понад 250 млн грн. (47,6 млн дол. США).

Досвід Російської Федерації, яка з початку 2002 р. скасувала пільгу на ПДВ, свідчить по те, що ціни на ЛЗ підвищилися — як оптові (на 11–25%), так і роздрібні (на 15–40%). Це підвищення триває. Парламентарі запропонували комітету Держдуми з охорони здоров’я прийняти законопроект, який би відмінив ПДВ на ЛЗ.

Доречно зазначити, що в Росії ПДВ на реалізацію ЛЗ введено в половинному обсязі — 10% і лише через рік після зменшення податку на доходи громадян — до 13%.

Для мінімізації негативного соціально-економічного впливу, що виникне після скасування пільги на ПДВ операцій з продажу ЛЗ та виробів медичного призначення, необхідно здійснити цілий ряд законодавчих змін в існуючій системі соціального захисту і оподаткування доходів громадян, фінансуванні закладів охорони здоров’я.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»


European Business Association
12 листопада 2002 р.

Голові Верховної Ради України пану Володимирові Литвину
Головам депутатських фракцій та груп Верховної Ради

Вельмишановні пані та панове!

Дозвольте висловити нашу стурбованість з приводу законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про податок на додану вартість» № 2326 від 22.10.2002 р., що надійшов на розгляд парламенту за ініціативи депутатів В. Ландика та П. Матвієнка.

Згідно із зазначеним законопроектом пропонується скасувати пільгу на ПДВ операцій з продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, посилаючись на необхідність поповнення прибуткової частини бюджету на 1,3 млрд грн., можливість залучення цих коштів за рахунок прибутків аптечної мережі та незначного впливу на кінцеву ціну ліків для споживачів.

У зв’язку з вищезазначеним дозвольте звернути Вашу увагу перш за все на те, що економічні показники, на яких грунтуються розрахунки зазначеного законопроекту, мають суттєві допущення. За даними Держкомстату України, фактично обсяг фармацевтичного ринку у 2001 р. становив 3,027 млрд грн., а реальна сума ПДВ в такому разі складала лише 605 млн грн.

Суттєвим для держави та її громадян є те, що на тлі відсутності мінімального рівня забезпечення громадської системи охорони здоров’я ліками, в тому числі життєво необхідними, занепаду закладів та системи охорони здоров’я в цілому, що прямо пов’язано з відсутністю законодавчого регулювання галузі та волі щодо її реформування та впровадження гармонійно діючої системи державного та недержавного медичного страхування (відповідальність несуть Парламент та Уряд країни) окремі політичні сили виходять лише з вузьких фінансових інтересів, не переймаючись сумнівним, з міркувань етики, фактичним вилученням коштів безпосередньо від хворих та непрацездатних, яким держава не тільки не надає суттєвої допомоги, але й не робить кроків щодо вирішення проблем галузі в майбутньому.

Крім того, просимо Вас взяти до уваги, що введення ПДВ на лікарські засоби суттєво дезорганізує систему постачання та забезпечення ними в цілому перш за все за рахунок існування граничних націнок, у тому числі на життєво необхідні препарати, що регламентуються підзаконними актами та регіональним регулюванням, чого, мабуть, не врахували шановні автори законопроекту. Можливості щодо забезпечення ліками державних закладів охорони здоров’я також зменшаться на ставку ПДВ або потребуватимуть негайної компенсації за рахунок того ж бюджету, або їх фактично не буде у зв’язку з неспроможністю надавати навіть мінімальний обсяг невідкладної допомоги.

Стосовно споживачів лікарських засобів, то найбільших втрат зазнають важкохворі та пацієнти з хронічними захворюваннями, які потребують тривалого застосування високовартісних препаратів. Фінансовані лише за рахунок власних коштів, значні за кількістю (мільйони споживачів) групи пацієнтів разом з уведенням ПДВ отримають Ваш смертний вирок від онкологічних, гематологічних хвороб, інфаркту міокарда, інсульту, цукрового діабету та багатьох інших, що потребують тривалого лікування з використанням ефективних і, зрозуміло, високовартісних препаратів.

Інтереси держави та її громадян, зокрема, в галузі охорони здоров’я та забезпечення ліками, потребують перш за все термінового розроблення і впровадження правової бази державного та приватного медичного страхування, суттєвої реформи системи охорони здоров’я. В той же час цей процес має супроводжуватися реформуванням законодавства про оподаткування прибутку підприємств, прибутковий податок та вдосконаленням митних тарифів, що врешті-решт призведе до підвищення платоспроможності населення. Запровадження таких реформ сприятиме відшкодуванню хоча б частини вартості лікування за рахунок приватних чи державних страхових фондів і лікарняних кас або медичних закладів. Лише в такому разі перегляд чинної системи оподаткування фармацевтичної галузі не носитиме антинародної спрямованості і відбудеться без гострих соціальних конфліктів.

Дозвольте сподіватися, що наші аргументи будуть прийнятними для Вас. Введення ПДВ має безпосередній вплив на виробників лікарських засобів, бо сплачує податок фактично споживач, але ситуація, що складеться після таких кроків як у галузі охорони здоров’я, так і в державі в цілому, непокоїть нас і спонукає до якомога більшої прозорості, інформованості та відповідальності всіх зацікавлених сторін перед суспільством.

З повагою Юрій Петрусь, виконавчий директор ЄБА

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті