«Індар» розправляє крила

29 січня 2003 р. у малому конференц-залі ЗАТ «Індар» відбулася прес-конференція, присвячена новим досягненням підприємства, а також планам на найближчу перспективу. Гостям заводу запропонували цікаву програму, що включала екскурсію по підприємству, яку проводив голова правління — директор ЗАТ «Індар», доктор біологічних наук, професор Олексій Лазарєв.

Як повідомив під час прес-конференції О. Лазарєв, 70,7% акцій ЗАТ «Індар» знаходиться у державній власності і безпосередньо належить ДАК «Укрмедпром», 18,5% акцій залишились у власності Київського м’ясокомбінату, а 10,8% заблоковані на рахунку заводу і можуть бути ліквідовані або реалізовані.

p_375_4_030203_LAZAREV.jpg (14891 bytes)

Олексій Лазарєв, директор ЗАТ «Індар», доктор біологічних наук, професор

ЗАТ «Індар» — єдине на території України підприємство, що здійснює повний цикл виробництва інсуліну. Виробнича територія розподілена на дільниці за класом стерильності, що забезпечує мікробіологічну чистоту продукції. Працюють дві системи очищення і кондиціонування повітря, що сприяє дотриманню мікробіологічної чистоти і створенню специфічного мікроклімату на виробничих ділянках. Очищене повітря після використання і доочищення надходить на цикл рециркуляції, завдяки чому забезпечуються високі показники мікробіологічної чистоти.

Важлива стадія процесу виробництва інсулінів — відповідна підготовка і очищення води, для чого на підприємстві встановлено 6-ступеневу систему підготовки води, що включає стадії зворотної фільтрації, ультрафіолетового опромінення і дистиляції. Потужність системи дозволяє забезпечувати водою не тільки виробництво інсулінів, але й лінію виготовлення інфузійних розчинів. Також на підприємстві функціонують сучасно обладнані складські приміщення, в яких підтримується необхідний мікроклімат і створені відповідні умови для зберігання препаратів інсуліну.

Прес-конференція відбулася з приводу випуску ЗАТ «Індар» 10-мільйонного флакона інсуліну. Це велике досягнення і свято для всіх співробітників підприємства, яке в середньому на 80% забезпечує потребу держави у препаратах інсуліну (у різних областях України від 48 до 92%, зокрема у Києві — на 82%). І це не є граничними можливостями підприємства, адже, випускаючи 4,5 млн флаконів інсуліну за рік, ЗАТ «Індар» у разі повного завантаження виробничних потужностей здатне збільшити цю цифру до 15 млн флаконів за рік.

О. Лазарєв повідомив, що новопризначений міністр А.В. Підаєв доклав необхідних зусиль, і держава у січні 2003 р. практично у повному обсязі розрахувалася за всі поставлені ЗАТ «Індар» препарати, що відкрило для підприємства нові можливості розвитку. Зокрема, повністю розрахувалася за товарний кредит у 15 млн нім. марок, наданий підприємству під гарантії уряду на закупівлю субстанції, хімреактивів та допоміжних матеріалів.

ЗА РАХУНОК ЧОГО «ІНДАР» ПЛАНУЄ ЗБІЛЬШИТИ ОБСЯГИ ВИРОБНИЦТВА?

Перш за все за рахунок розширення асортименту. Загальна стратегія ЗАТ «Індар» не змінюється — це в першу чергу випуск імпортзамінних препаратів, обгрунтований потребами і особливостями вітчизняного фармацевтичного ринку. На сьогодні підприємство «Індар» випускає 15 лікарських форм інсулінів. Враховуючи потреби споживачів, налагоджено випуск картриджних форм інсулінів для застосування із шприц-ручками AUTOPEN виробництва Великобританії. Для цього на підприємстві встановлено картриджну лінію потужністю до 150 тис. картриджів на рік. Згідно з маркетинговим планом підприємства шприц-ручки будуть надаватися пацієнтам безкоштовно, а згодом планується налагодити власне виробництво цих зручних у застосуванні ін’єкційних пристроїв.

Як зазначив О. Лазарєв, наступним кроком ЗАТ «Індар» на ринку інсулінів має стати власне виробництво людських генно-інженерних інсулінів. На сьогодні на підприємстві створено науково-дослідний центр, у лабораторіях якого розроблено і запроваджується у виробництво 8 препаратів людського генно-інженерного рекомбінантного інсуліну, які вже надані для клінічних випробувань.

Важливий аспект забезпечення якості продукції підприємства — контроль за побічними діями препарату під час медичного застосування, що дозволить оперативно вивчати всі випадки побічних дій. Для цього здійснена безпрецедентна для ринку України акція. Протягом трьох років лікарі-ендокринологи заповнювали затверджені МОЗ України Тимчасові реєстраційні картки хворих на цукровий діабет, які використовували виключно інсулін виробництва ЗАТ «Індар». Оброблення результатів здійснювали спеціалісти Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України. Виходячи з аналізу цих карт, тільки у 2,5% хворих були відзначені алергічні реакції на вітчизняні інсуліни. Крім того, у 2003 р. заплановано створити повний реєстр усіх хворих на цукровий діабет, які застосовують інсуліни виробництва ЗАТ «Індар».

ЗАТ «Індар» не тільки відстоює вже здобуті позиції, але й намагається завоювати нові. Так, на 15% знижено ціни на інсуліни, що постачаються за державним замовленням у 2003 р. Це дозволить без додаткових витрат з державного бюджету на закупівлю інсулінів не тільки збільшити їх поставки, а й посунути на ринку конкурентів.

Окремої уваги заслуговує діяльність колективу ЗАТ «Індар» з надання соціальної допомоги хворим на цукровий діабет: підприємство сприяє створенню і функціонуванню подологічних кабінетів, бере участь у реалізації програми «Мати і дитина», що передбачає адресну допомогу вагітним і дітям, хворим на цукровий діабет, надає технічну та інформаційну підтримку Школам цукрового діабету тощо.

СІЧЕНЬ 2003 р. — ПОЧАТОК ЕКСПОРТНИХ ПОСТАВОК

Досить жорстка конкуренція на вітчизняному ринку інсулінів змушує підприємство шукати нові можливості, адже потужність виробничого сектора ЗАТ «Індар» значно перевищує внутрішні потреби України і дозволяє експортувати більше ніж 10 млн флаконів інсуліну щорічно. Тому керівництво підприємства розглядає ринки сусідніх держав як перспективні для реалізації своїх планів.

Як заявив О. Лазарєв, нещодавно закінчено клінічні випробування і процедуру реєстрації препаратів ЗАТ «Індар» на ринку Російської Федерації і вже здійснено першу поставку. Керівництво заводу робить ставку на ринок інсулінів Російської Федерації, оскільки його обсяг дуже великий, а конкурентоспроможна ціна інсулінів ЗАТ «Індар» створює передумови для успішної роботи. Інші ринки, які визнані перспективними для поширення та застосування інсулінів «Індар», це Югославія, де процедура реєстрації препаратів підприємства наближається до завершення, і Казахстан, де вона вже завершилась.

Проте є і певні труднощі. Як зазначив О. Лазарєв, вихід на ринок Казахстану вимагатиме модернізації виробництва для випуску препаратів, що містять в 1 мл 100 ОД інсуліну.

Як кажуть спеціалісти з маркетингу, проблема — це невиявлені можливості. Отже, модернізація виробництва створить ще більше можливостей для виходу продукції ЗАТ «Індар» на міжнародні ринки.

Денис Сухінін
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті