Виважена стратегія розвитку — запорука успіху

p_375_4_030203_BIOLIK.jpg (14747 bytes)

П.П. Сандул, голова спостережної ради ВАТ «Біолік»

Історія підприємства бере початок з 1876 р., коли було засновано винокурний завод. За 125 років існування завод перетворився на потужне підприємство, став основою сучасного концерну, до складу якого входить ВАТ «Біолік». На фармацевтичному ринку України підприємство працює з 1996 р.

Одним із пріоритетних напрямків розвитку ВАТ «Біолік» стало виробництво лікарських засобів (ЛЗ) на основі рослинної сировини. Спеціалізація виробництва з випуску фітохімічних препаратів обгрунтована якісними особливостями та аналізом сучасного фармацевтичного ринку України.

Незважаючи на перевагу синтетичних речовин, важливе значення в сучасній медицині досі мають продукти природного походження, особливо ті, що виготовлені з рослинної сировини. Світові тенденції фармацевтичного ринку свідчать про нове підвищення інтересу до ЛЗ рослинного походження. Значне підвищення хронічної захворюваності, розвиток профілактичної медицини та необхідність забезпечення суттєвого поліпшення якості життя хворих (поряд зі специфічною терапевтичною активністю) вимагає створення високоефективних ЛЗ рослинного походження (природних біологічно активних речовин) з незначною вираженістю побічної дії.

ЛЗ рослинного походження, на долю яких припадає більше третини тих, що застосовуються у світі, мають певні особливості, тому замінити їх на синтетичні неможливо через складність структури та вміст комплексу біологічно активних речовин, які доповнюють одна одну. Відтворити такий комплекс шляхом синтезу неможливо.

У практичній діяльності застосовують препарати виробництва ВАТ «Біолік», що містять алкалоїди, серцеві глікозиди, флавоноїди, органічні кислоти тощо.

Фітобальзам «Вігор» містить екстракти дев’яти рослин: кореневищ лепехи, кореневищ з коренями левзеї, трави деревію та полину гіркого, листя м’яти перцевої, бобівника, квіток липи, плодів кропу запашного, кори дуба. Застосовують при фізичних та емоційних навантаженнях, інших стресах, при астеновегетативному синдромі, запаленнях верхніх дихальних шляхів, патологічних процесах, що потребують корекції імунного статусу, в період реконвалесценції після тяжких інфекційних захворювань, при хронічних захворюваннях травного тракту.

Настоянка гірка «Бероз» — водно-спиртовий розчин трави звіробою, квіток ромашки, цмину піскового. За даними клінічних випробувань, проведених на кафедрі гастроентерології і клінічної дієтології Дніпропетровської медичної академії (відповідальний виконавець завідувач кафедри, доктор мед. наук, проф. І.І. Грищенко), результати дуоденального зондування після комплексної терапії хворих із хронічним некалькульозним холециститом і дискінезією жовчного міхура за гіпотонічним типом настоянкою «Бероз» свідчать про зменшення вираженості застійних і запальних явищ у жовчному міхурі: зменшення кількості слизу в міхуровій і печінковій порціях жовчі, кількості лейкоцитів, кристалів білірубінату натрію. Це підтверджує жовчогінний ефект і протизапальну дію препарату. Незважаючи на те, що до складу препарату входить спирт, важливим є той факт, що до кінця курсу лікування подразнення слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки не реєструвалися, що підтверджується результатами гастродуоденофіброскопії, які свідчать про усунення ознак гастриту і дуоденіту у хворих, у яких до лікування ці ознаки були виявлені. Препарат протипоказано застосовувати у пацієнтів з гіперацидним гастритом.

Результати ультразвукового дослідження, проведеного після лікування, свідчать про зменшення жовчного міхура як у хворих на хронічний холецистит із гіпомоторною дискінезією, так і у хворих із дискінезією жовчного міхура, які отримували настойку як монотерапію.

Лікарські рослини (їх частини), що входять до складу фітобальзаму «Фітулвент», відомі як офіцинальні, їх широко використовують при різних захворюваннях, зокрема в гастроентерологічній практиці. Це кора дуба, кореневища з коренями валеріани, трава звіробою звичайного, трава чебрецю звичайного, трава деревію, плоди глоду, квітки ромашки. Флавоноїди, поліфеноли, ефірні олії, таніни, фітонциди тощо, які входять до складу фітобальзаму, становлять основу його фармакотерапевтичної дії.

Різні біологічно активні речовини лікарських рослин, що чинять протизапальну, жовчогінну, антимікробну, місцеву репаративну дію, дозволяють рекомендувати фітобальзам «Фітулвент» хворим з неврозом різного генезу, хронічним гастритом, дискінезією жовчного міхура і жовчних шляхів гіпокінетичного типу.

На сьогодні портфель підприємства поповнено давно відомими лікарськими препаратами — настойки глоду, календули, півонії, екстракт родіоли рідкий та оригінальними ЛЗ, які зараз знаходяться на етапі реєстрації.

Враховуючи те, що ЛЗ — особливий вид продукції, від застосування якої залежать якість життя і здоров’я пацієнта, на підприємстві розроблено і впроваджується система забезпечення якості, в основу якої покладено основний принцип — «Якість створюється в процесі виробництва і залежить від кожного».

Про результат розуміння працівниками завдань щодо якості продукції свідчать нагороди, якими відзначено і продукцію, і підприємство в цілому. Зокрема, на Міжнародній виставці 1998 р., що була організована Асоціацією сприяння промисловості Франції, концерн удостоєно почесної європейської нагороди «Золота медаль» за високу якість продукції та реформаторські ідеї, впроваджені у виробництво.

У 2000 р. нагороди підприємства поповнили диплом міжнародного відкритого Рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота фортуна» та «Кришталевий Ріг достатку», а в 2001 р. — міжнародний диплом «Підприємство ХХІ століття» з врученням нагороди «Срібний дельфін». За високу якість та конкурентоспроможність лікувального фітобальзаму «Вігор» у 2002 р. підприємство нагороджено дипломом загальнонаціонального конкурсу «Вища проба» в номінації «За збереження народних традицій».

Забезпечити необхідний рівень якості, експорт конкурентоспроможної продукції можна завдяки створенню виробництва відповідно до вимог Належної виробничої практики, застосуванню сучасного технологічного обладнання. Саме тому значні кошти підприємством виділено на придбання системи підготовки води, каскадної системи підготовки повітря, лінії підготовки флаконів та фасування спиртових розчинів та настойок.

Усвідомлюючи, що тільки завдяки виваженій стратегії розвитку можна досягти значних економічних успіхів, на сьогодні першочерговим завданням є сертифікація виробництва на відповідність вимогам національних правил Належної виробничої практики, вдосконалення маркетингової діяльності, поліпшення якості продукції, яка б задовольняла потреби споживачів.

Швидко зорієнтувавшись у реаліях ринкової економіки, працівники концерну зрозуміли, що конкурентоспроможне підприємство має бути багатопрофільною самодостатньою системою, що гнучко реагує на зміни ринку та попит споживачів.

Саме такою системою і став концерн «Біолік».

Тактика підприємства — пошук, вивчення ринку і використання можливостей у нових економічних умовах.

П.П. Сандул,
голова спостережної ради ВАТ «Біолік»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті