СТАТИНИ: теорія і досвід практичного застосування

9 жовтня в  конференц-залі готелю «Русь» (Київ) у рамках «Школи кардіолога» відбувся симпозіум «Гіполіпідемічна терапія: від теорії до практики», у ході якого обговорювалися різні аспекти застосування статинів у вітчизняній і зарубіжній кардіологічній практиці.

Учасників симпозіуму вітав глава українського представництва компанії KRKA Йордан Урх. Він відзначив, що захворювання серцево-судинної системи є однією з найбільш серйозних медичних проблем як у світі, так, зокрема, і в Україні. Саме ця група захворювань тримає сумне лідерство серед причин смертності. Говорячи про роль фармацевтичних компаній, Й. Урх підкреслив, що їхня місія полягає в тому, щоб створювати високоефективні лікарські засоби, які б служили надійним інструментом у руках лікарів-кардіологів, допомагаючи їм збільшувати тривалість життя пацієнтів і поліпшувати його якість. Глава представництва зазначив, що компанія KRKA представляє в Україні широкий спектр препаратів, що застосовуються у кардіології, зокрема, препарат із групи статинів ВАЗИЛІП (симвастатин), результати багатоцентрового клінічного дослідження якого в Україні представлені в рамках даного симпозіуму. Він нагадав, що препарати компанії KRKA, які застосовуються в кардіології, виробляються на новому заводі «Нотол» — одному з найсучасніших фармацевтичних підприємств у Європі.

Перед учасниками симпозіуму виступив головний кардіолог МОЗ України, професор М.I. Лутай. Він ознайомив колег із сучасними уявленнями про патогенез і лікування атеросклерозу, що у більшості випадків є морфофункціональною основою інфаркту міокарда і мозкового інсульту. Він повідомив про різні гіпотези, що існують щодо причин розвитку атеросклерозу, зокрема, погляд на атеросклероз як на запальне захворювання, індуковане порушенням метаболізму ліпідів у місцях гемодинамічного перенапруження судин. Відповідно одним з ефективних засобів лікування і профілактики атеросклерозу та ішемічної хвороби серця є призначення ліпідознижувальних препаратів — статинів, з яких найбільш вивченим є симвастатин.

Приємним сюрпризом для вітчизняних кардіологів стала участь у симпозіумі одного з найбільш авторитетних словенських фахівців в області кардіології, професора Люблянського університету Йожефа Дриновца, доповідь якого була присвячена ролі статинів у профілактиці захворювань серцево-судинної системи. Він ознайомив колег із закордонним досвідом застосування статинів, зробивши висновок про те, що препарати цієї групи є ефективним засобом профілактики кардіологічних захворювань.

Завідувач відділу атеросклерозу і його ускладнень Інституту терапії АМН України, професор В.І. Волков поділився з колегами досвідом застосування статинів у клінічній практиці, а завідувач кафедри госпітальної терапії-2 Запорізького державного медичного університету, професор С.Н. Полівода і кандидат мед. наук О.О. Черепок — із плеотропними ефектами статинів, що виникають унаслідок впливу статинів на порушену функцію судинного ендотелію.

На закінчення академік АМН України, ректор Дніпропетровської державної медичної академії, професор Г.В. Дзяк ознайомив учасників симпозіуму з результатами проспективного відкритого клінічного дослідження ефективності і безпеки препарату ВАЗИЛІП як засобу вторинної профілактики у пацієнтів з первинною гіперхолестеринемією і комбінованою гіперліпідемією. Дослідження проводилося на базі 6 науково-дослідних інститутів України, у статистичний аналіз було включено 96 пацієнтів. У ході дослідження відзначене зниження загального рівня холестерину на 27%, зниження рівня холестерину ліпопротеїдів низкої щільності (ЛПНЩ) на 34%, зниження співвідношення загальний холестерин/холестерин ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) на 18%, зниження співвідношення холестерин ЛПНЩ/холестерин ЛПВЩ на 25%. У 82,3% досліджуваних не виявлено жодного побічного ефекту. Тільки один пацієнт передчасно перервав терапію внаслідок розвитку побічних ефектів і один — через інфекційне захворювання. Терапія 65,6% пацієнтів визначена як цілком успішна і 34,4% — як частково успішна.

Вікторія Матвєєва

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті