“Фармацевтична компанія “Здоров’я”: більше актуальних препаратів

«Фармацевтична компанія «Здоров’я» належить до найбільших вітчизняних виробників лікарських засобів і є провідним фармацевтичним підприємством східного регіону України. За результатами рейтингу «Панацея-2003», що проводили Міністерство охорони здоров’я України і Фармацевтична асоціація України, підприємству було присуджено приз за впровадження у виробництво нових препаратів. Нещодавно кореспондент «Щотижневика АПТЕКА» побував у Харкові і зустрівся з генеральним директором компанії Олександром Доровським.

Олександр Доровський, генеральний директор ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я»

— Олександре Вікторовичу, розкажіть, будь ласка, про історію підприємства.

— Історія нашого заводу ведеться з початку двадцятого століття, коли в 1907 р. Акціонерне товариство «Галеніка», засноване групою харківських підприємців, відкрило Першу фабрику хіміко-фармацевтичних препаратів «Галеніка». В той час на фабриці, що виготовляла настойки, мазі, пластири і пресовані таблетки в невеликих кількостях, працювало всього 25 осіб. Річний оборот підприємства становив 69 000 крб. Продукція підприємства постачалася в 11 аптек Харківської губернії. У 1920 р. фабрика була націоналізована і передана у відання Губраднаргоспу і з 1921 р. стала називатися Другою українською радянською хіміко-фармацевтичною фабрикою, а з 1930 р. — «Здоров’я трудящим».

До початку Великої вітчизняної війни номенклатура виробів підприємства нараховувала 139 найменувань, а вартість продукції, виготовленої за рік, складала 10,5 млн крб. У жовтні 1941 р. фармацевтична фабрика «Здоров’я трудящим» разом з 58 працівниками була евакуйована в Середню Азію, а в Харкові виробництво відновилося у 1944 р. За 1968–1989 роки у виробництво було впроваджено 40 нових лікарських препаратів.

З 1991 р. завод почав працювати на умовах самоокупності і називатися Фармацевтична фірма «Здоров’я». З 1997 р. підприємство реорганізоване у відкрите акціонерне товариство «Фармацевтична фірма «Здоров’я», а з 15 лютого 2002 р. — у товариство з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров’я».

— А скільки ви працюєте в компанії?

— Я прийшов на підприємство 15 років тому на посаду механіка цеху таблетованих лікарських форм і відповідав за технічну експлуатацію обладнання. Згодом мене призначили начальником відділу технічного забезпечення виробництва, потім — технічним директором підприємства, з 2001 р. — генеральним директором заводу.

— Як підприємство пережило складні часи економічних змін у країні?

— Дійсно, певний період працювати було дуже складно. Та завдяки керівництву заводу налагоджено співробітництво з комерційною компанією, що допомогло змінити асортимент підприємства, освоїти випуск ряду препаратів, які користувалися попитом. Тоді завод почав одним із перших вітчизняних підприємств освоювати виробництво генеричних лікарських засобів.

— Яка структура підприємства й асортимент продукції, що випускається?

— На заводі функціонують 12 відділів, 3 лабораторії, 4 основні цехи: таблетованих лікарських засобів, у якому випускають таблетки, вкриті і не вкриті оболонкою, драже і гранули; ампульних лікарських форм; фітохімічний, де переробляють рослинну лікарську сировину і виготовляють лікарські препарати у формі аерозолей, капсул, гелів, мазей; цех з виготовлення препаратів, які використовуються в ендокринології.

Асортимент продукції нараховує близько 100 найменувань лікарських препаратів, що належать до 12 фармакотерапевтичних груп.

— Які підрозділи ви вважаєте найбільш важливими, що дають змогу підприємству крокувати в ногу з часом?

— Найбільш важливим, на мою думку, є відділ наукових розробок, створений близько 2 років тому. Це відокремлений підрозділ підприємства зі своїм штатом і керівництвом. Крім того, після мого призначення на посаду генерального директора на заводі відразу ж було сформовано відділ валідації. Раніше питанням відповідності виробничо-технологічних процесів та обладнання стандартам GMP не приділялося належної уваги, тому, на жаль, ми дещо запізнилися з організацією такого відділу, однак тепер маємо відчутні результати його функціонування.

— Як відбувається на підприємстві процес упровадження стандартів GMP?

Цех ампульних лікарських форм

— Слід пам’ятати, що GMP — це ціла система вимог і стандартів. Тому переобладнання однієї ділянки обов’язково спричинює поширення стандартів і на інші виробничі ділянки. Наприклад, ми побудували й обладнали відповідно до найсучасніших вимог склад готової продукції. Але такому складу повинне відповідати і виробництво, як, наприклад, до дорогої краватки потрібен не менш якісний костюм. Тому ми поетапно проводимо реконструкцію виробничих ділянок і обладнуємо нову ділянку з виробництва карпульних форм (застосовуються в стоматології). Підприємство вже деякий час випускає АРТИКАЇН у формі розчину для ін’єкцій. Ідею розроблення нової лікарської форми цього препарату, яка здалася нам перспективною, подав один із медичних представників підприємства, за фахом стоматолог. Я взагалі прихильник усього нового, передового. Почалося оснащення ділянки для виготовлення карпульних форм, яке б відповідало сучасним вимогам фармацевтичного виробництва. Можливо, саме ця ділянка буде першою, яку ми сертифікуємо на відповідність стандартам GMP. Узагалі питання якості продукції, що випускається, є для нас пріоритетними. Крім усіх необхідних стандартних процедур перевірки якості ми завжди цікавимося думкою працівників аптек про нашу продукцію. Адже саме їм доводиться чути відгуки кінцевих споживачів, оцінювати їхню реакцію на пропозицію того чи іншого препарату та попит на нього. Як правило, останнім часом нам доводиться чути переважно позитивні відгуки про лікарські препарати виробництва нашої компанії. Крім того, дуже багато уваги компанія приділяє тому, щоб зробити фармацевтичне виробництво максимально екологічно безпечним, дбає про дотримання усіх вимог з охорони навколишнього середовища і найближчим часом планує одержати сертифікат ISO 14 000.

— Які на підприємстві підходи до формування колективу?

— Науково-виробничий потенціал компанії складає 1147 осіб, 457 співробітників є дипломованими спеціалістами, 297 із них мають вищу освіту, 10 фахівців — науковий ступінь кандидата наук.

Ми вважаємо, що основною вимогою до працівників, зайнятих у сучасному фармацевтичному виробництві, технології якого стають все більш розвиненими, є професіоналізм і високий рівень кваліфікації, тому персонал компанії «Здоров’я» постійно вдосконалює професійні навички на різних тренінгах, курсах, семінарах, у навчальних закладах. Тільки протягом 2003 р. 300 працівників підприємства пройшли навчання на курсах підвищення кваліфікації при Національній фармацевтичній академії. Ми також запрошуємо на роботу молодих фахівців, що закінчили провідні вищі навчальні заклади нашої країни.

— Розкажіть, будь ласка, про плани щодо виведення нових препаратів на ринок.

— На даний час розробляють для освоєння виробництва 80 лікарських препаратів. Звичайно, налагодження випуску такої кількості новинок вимагає занадто великих фінансових витрат, тому плануємо випускати в рік приблизно по 20 нових найменувань продукції. Хотілося б відзначити, що ми освоюємо як генеричні препарати, так і оригінальні лікарські засоби, розроблені харківськими та київськими вченими.

Протягом 2002 і першого кварталу поточного року наше підприємство освоїло цілий ряд актуальних лікарських засобів. Це, зокрема, гіпотензивний антиангінальний і антиаритмічний препарат АТЕНОЛОЛ-ЗТ у формі таблеток; відхаркувальний сироп АЛТЕМІКС, що застосовують при гострих і хронічних захворюваннях дихальної системи; місцевий анестетик АРТИКАЇН-ЗТ, що застосовують у стоматології; сироп АМБРОКСОЛ-ЗТ; антагоніст іонів кальцію АМЛОДИПІН-ЗТ; комплексний препарат для лікування гіпопротеїнемій ОКТАМІН-ПЛЮС; комплексний засіб проти процесів, які призводять до розвитку катаракти, ФАКОВІТ у формі таблеток; антиаритмічний препарат КАРДІОДАРОН; гіпоглікемічний засіб ГЛІКЛАЗИД-ЗТ, а також ферментний препарат ПАНКРЕАТИН-ЗТ. Усі ці препарати пройшли клінічні дослідження у провідних інститутах і клініках України. Ми сподіваємося, що нова продукція нашого підприємства матиме попит у пацієнтів і допоможе їм підтримувати належний рівень здоров’я.

— Говорячи про освоєння виробництва оригінальних препаратів, не можна не згадати ГЛУТАРГІН, різним аспектам застосування якого нещодавно була присвячена науково-практична конференція…

—Дійсно, цей препарат по праву вважається гордістю вітчизняної науки і нашого підприємства. Він розроблений колективом учених під керівництвом члена-кореспондента НАН України Віктора Георгієвського в Державному науковому центрі лікарських засобів і виробляється на нашому підприємстві у трьох лікарських формах: таблетки по 0,25 г, 4% розчин для ін’єкцій і 40% концентрат для інфузій. ГЛУТАРГІН становить собою сіль аргініну і глутамінової кислоти — двох амінокислот, що відіграють важливу роль у забезпеченні біохімічних процесів нейтралізації і виведення з організму високотоксичного метаболіту обміну азотистих речовин — аміаку. Механізм фармакологічної дії ГЛУТАРГІНУ полягає в усуненні синдрому «метаболічної інтоксикації» — складової патогенезу важких захворювань печінки. Це принципово новий лікарський засіб, що чинить одночасно гіпоамоніємічну і гепатопротекторну дію.

На науково-практичній конференції, що відбулася 9 жовтня 2003 р. на базі Інституту терапії АМН України, обговорювався досвід застосування препарату ГЛУТАРГІН у гастроентерології, інфектології, токсикології, хірургії, офтальмології, психіатрії, терапії, акушерстві та гінекології. Конференція проходила під патронатом АМН України і Міністерства охорони здоров’я. В її роботі взяли участь президент АМНУ Олександр Возіанов, голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, заступник міністра охорони здоров’я України Михайло Пасічник, директор ДП «Державний фармакологічний центр» Олександр Стефанов, перший заступник Головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів Віталій Варченко, ректор Національного фармацевтичного університету Валентин Черних, директор Державного наукового центру лікарських засобів Віктор Георгієвський та ін. Під час конференції учасники ознайомилися зі значним обсягом дослідницького матеріалу і дійшли висновку, що застосування препарату ГЛУТАРГІН, який зарекомендував себе як високоефективний і безпечний засіб для патогенетичного лікування захворювань печінки, значно розширює можливості вітчизняної медицини (докладніше з матеріалами конференції можна ознайомитися в попередньому номері «Щотижневика АПТЕКА» — прим. ред.).

Процес освоєння випуску цього препарату був непростим і досить тривалим, однак у результаті нам вдалося створити якісний і ефективний вітчизняний продукт, який високо оцінили українські фахівці.

— Які препарати з асортименту компанії «Здоров’я» ви назвали б найбільш успішними?

— Таких препаратів багато. Це ФЛУКОНАЗОЛ, ТРАМАДОЛ, ЕНАЛАПРИЛ, РАНІТИДИН тощо. Ми прагнемо формувати асортимент з лікарських засобів, які користуються найбільшим попитом. Найближчим часом плануємо освоїти випуск антибіотиків цефалоспоринового ряду, фторхінолонів, а також препарати інших фармакотерапевтичних груп.

— Які підходи компанії до просування і, зокрема, до реклами продукції, що випускається?

— На підприємстві успішно функціонує відділ маркетингу, що визначає стратегію і тактику просування продукції, працює штат медичних представників. Відділ маркетингу тісно співпрацює з аналітичним відділом, що надає відомості про динаміку продажу різних препаратів та інші дані, необхідні для коректування дій підприємства на фармацевтичному ринку. Що стосується реклами, розрахованої на споживача, то ми плануємо просувати не тільки окремі продукти, а й марку підприємства. Фармацевтичну компанію «Здоров’я» повинні знати всі в нашій країні — саме таке завдання ми поставили перед собою і сподіваємося, що воно буде реалізоване.

— Освоєння нових препаратів вимагає не тільки значних власних ресурсів, а і підтримки з боку дистриб’юторів…

— І ми цю підтримку одержуємо. «Фармацевтична компанія «Здоров’я» співпрацює з усіма провідними операторами українського фармацевтичного ринку. Найбільш плідно співпрацюємо з компанією «Оптіма-Фарм», яка здійснює успішне спільне просування з «Фармацевтичною компанією «Здоров’я» як генеричних, так і оригінальних препаратів.

Борис Парфенюк, Вікторія Матвєєва
Фото надані «Фармацевтичною компанією «Здоров’я»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті