Лікування бактеріального вагінозу. Переваги НЕО-ПЕНОТРАНУ

Проблема лікування вагінітів привертає все більшу увагу фахівців. Найпоширенішими серед них є кандидоз, трихомоніаз і бактеріальний вагіноз. Частота бактеріального вагінозу в структурі запальних захворювань статевих органів становить до 40–50% (Sobel J.D. et al., 1997).

Бактеріальний вагіноз є наслідком різкого дисбалансу піхвової мікрофлори і заміщення нормальної мікрофлори патогенними мікроорганізмами.

Появу бактеріального вагінозу можуть зумовлювати різні ендогенні та екзогенні фактори. До ендогенних відносять зміни гормонального статусу, зниження імунологічної реактивності, порушення мікробіоценозу кишечнику. До екзогенних — антибактеріальну терапію, перенесені й супутні запальні захворювання органів сечостатевої системи, застосування гормональних засобів, імунодепресантів, а також часту зміну статевих партнерів.

Клінічні прояви захворювання не мають характерних ознак, однак можна виділити найчастіші симптоми:

· рясні однорідні кремоподібні піхвові виділення сірувато-білого кольору, що прилипають до стінок піхви;

· неприємний рибний запах виділень;

· ознаки запалення слизової оболонки піхви;

· приблизно половина жінок скаржиться на свербіж та печіння, а також неприємні відчуття при статевому акті.

Якщо своєчасно не вжити адекватних лікувальних заходів, наслідки захворювання можуть бути дуже серйозними. Бактеріальний вагіноз — фактор ризику патології вагітності (у жінок з бактеріальним вагінозом частіше інфікуються плацентарні оболонки). Він може спричинювати появу інших захворювань — запалення органів малого таза, уретрального синдрому, цервікальної епітеліальної неоплазії, бартолініту, негонококового уретриту, безплідності.

Високу ефективність у лікуванні хворих на бактеріальний вагіноз виявляє препарат Нео-Пенотран, який нещодавно з’явився на українському фармацевтичному ринку.

Нео-Пенотран справляє потрійну дію (антибактеріальну, антигрибкову, антипротозойну) і випускається у формі вагінальних супозиторіїв, які містять 500 мг метронідазолу і 100 мг міконазолу. Така комбінація ефективна при лікуванні бактеріального вагінозу та змішаних інфекцій. Це дуже важливо, беручи до уваги той факт, що бактеріальний вагіноз часто поєднується з вагінальними інфекціями.

Режим лікування — по 1 супозиторію інтравагінально на ніч і вранці протягом 7 днів. При рецидивних інфекціях і за умови резистентності їх до інших видів терапії термін лікування збільшують до 14 днів. Слід зазначити добру переносимість препарату — побічні ефекти, як правило, відсутні або слабко виражені.

На користь ефективності Нео-Пенотрану свідчить також можливість негайного його призначення в разі клінічного виявлення вагінозу. Завдяки широкому спектру дії препарату немає необхідності чекати на результати мікробіологічного дослідження, особливо якщо отримати їх неможливо. Призначення адекватної терапії вкрай важливе для успішного лікування бактеріального вагінозу, оскільки у протилежному випадку може відмічатися рецидив захворювання.

Згідно з результатами клінічних (Ozyurt E. et al., 2001) та мікробіологічних досліджень встановлено, що застосування препарату двічі на добу протягом 7 або 14 днів сприяє виліковуванню захворювання в 89,5–95,2% випадків.

Українські фахівці вже мали змогу переконатися у високій терапевтичній ефективності, добрій переносимості і зручності застосування Нео-Пенотрану, і цим пояснюється його зростаюча популярність серед лікарів і пацієнтів.

О.А.Захарчук,
лікар-дерматовенеролог

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті