Олександр Квіташвілі подає у відставку

02 Липня 2015 10:48 Поділитися

Подальша доля керівника МОЗ може вирішитися найближчим часом1 липня народний депутат Костянтин Яринич, член Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я (Комітет), повідомив на своїй сторінці у Facebooк про те, що від народного депутата Олега Мусія надіслано звернення до Ольги Богомолець, голови Комітету. У ньому міститься прохання включити до порядку денного засідання Комітету на 2 липня, розгляд проекту парламентської постанови «Про звільнення Квіташвілі О. з посади міністра охорони здоров’я України» (№ 2864, ініціатори — група народних депутатів у складі Андрія Деркача, Андрія Шипка, Володимира Бандурова, Віктора Развадовського, Ігоря Молотка, Михайла Папієва, Ігоря Єремеєва).

Нагадаємо, що про необхідність зміни керівника МОЗ раніше висловилися народні депутати України Ігор Кононенко, заступник голови фракції «Блок Петра Порошенка», та Андрій Шипко, а також Михайло Саакашвілі, очільник Одеської обласної державної адміністрації.

2 липня під час засідання фракції Партії «Блок Петра Порошенка» І. Кононенко також повідомив, що міністр охорони здоров’я написав заяву про звільнення, й КМУ розгляне її на найближчому засіданні. 

Зазначимо, що у порядок денний пленарного засідання Верховної Ради 2 липня були внесені кадрові питання.

У ході ранкового засідання народний депутат А. Шипко з трибуни запропонував розглянути проект постанови ВР України № 2864 щодо звільнення міністра охорони здоров’я. Проте станом на 18.00 це питання так і не було винесено на розгляд Парламенту, хоча інші кадрові зміни, зокрема звільнення міністра еколгії та призначення нового голови СБУ, відбулися.

На засіданні Комітету ВР України з питань охорони здоров’я, яке відбулося після ранкового засідання Парламенту, А. Шипко доповів щодо проекту постанови ВР України № 2864. Зокрема він зазначив, що спільна робота між МОЗ України та профільним Комітетом не склалася. Народний депутат звинуватив керівника МОЗ України у тому, що процес державних закупівель у 2015 р. майже провалений, Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у 2015 р. не продовжений (прим. ред. — у Державному бюджеті на 2015 р. фінансування цього Пілотного проекту не передбачено), пакет законопроектів щодо реформування галузі охорони здоров’я не зареєстрований у Парламенті. А. Шипко підкреслив, що наступний міністр має ефективно співпрацювати з Комітетом ВР України з питань охорони здоров’я.

О. Мусій також звернувся до колег з проханням підтримати проект постанови ВР України № 2864. За словами народного депутата, він готовий визнати, що фракція «Блок Петра Порошенка» зробила помилку, призначивши Олександра Квіташвілі на пост міністра охорони здоров’я за квотою.

У свою чергу К. Яринич зауважив, що Комітет має запросити міністра охорони здоров’я на засідання та заслухати його аргументи. Цю пропозицію підтримала Ірина Сисоєнко, народний депутат від фракції «Об’єднання «Самопоміч», заступник голови Комітету. На її думку, перед тим як ухвалювати таке рішення необхідно дочекатися результатів службового розслідування роботи МОЗ України, ініційованого Прем’єр-міністром України. Це розслідування має бути завершено 10 липня поточного року. І. Сисоєнко також повідомила, що фракція «Об’єднання «Самопоміч» запросила О. Квіташвілі на спільну нараду, де планується заслухати звіт міністра.

Олександрі Павленко, першому заступнику міністра охорони здоров’я, яка взяла участь у засіданні Комітету, народні депутати слова не надали, не дивлячись на її прохання. 

Профільний Комітет більшістю голосів ухвалив рішення підтримати проект постанови ВР України № 2864 та рекомендувати його для розгляду Парламенту найближчим часом.

Зазначимо також, що Олександр Квіташвілі на брифінгу, який відбувся 2 липня о 16.00, тобто після засідання Комітету, підтвердив інформацію І. Кононенка та повідомив що подає у відставку. Зокрема він зауважив, що не має політичної зацікавленості залишатися на посаді міністра, й після заяв фракції, яка його висунула, він самостійно прийняв рішення залишити посаду міністра. За словами очільника МОЗ України, він сподівався на те, що законодавча влада працюватиме спільно із виконавчою, але виявилося, що це не так. Команда міністерства працює злагоджено, натомість Парламент України — ні. Саме тому до нині не ухвалені важливі для медичної галузі закони.

Крім того Олександр Квіташвілі повідомив, що планує залишитися в Україні та співпрацювати з наступним міністром. На питання журналістів щодо можливої кандидатури на цю посаду він відповів, що немає такої інформації. Олександр Квіташвілі висловив готовність передати усі справи своєму наступникові. Міністр сподівається, що нинішня команда МОЗ України доведе роботу із створення законодавчого підґрунтя реформи охорони здоров’я до кінця.

Нагадаємо, що 30 червня 2015 р. Олександр Квіташвілі прокоментував ситуацію з його можливою відставкою.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті