Помилкою було недооцінювати бюрократичну машину, що існує в країні: Олександр Квіташвілі

06 Липня 2015 12:08 Поділитися

Помилкою було недооцінювати бюрократичну машину, що існує в країні: Олександр КвіташвіліГоловною проблемою реформ в Україні є сильна зарегульованість виконавчої вертикалі законодавством та слабка автономія КМУ. Про це в ефірі «5 каналу» заявив Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я. Система управління в Україні надзвичайно складна. Існує багато законів, що регулюють дуже вузькі напрямки, і чим детальніший закон, тим менше дискреції у виконавчої влади щось робити. КМУ обмежений у повноваженнях, відповідно, це звужує функції міністерств.

Якщо дати більше свободи Кабміну і міністерствам, то можна швидше отримувати результат. За словами міністра, помилкою було недооцінювати ту машину бюрократії, яка існує в країні, та обіцяти зробити щось в короткі строки, що просто неможливо. «Якщо в цілому, то було важко, але було цікаво, і я щасливий, що мені була дана можливість попрацювати на благо цієї чудової країни», — наголосив він, додавши, що найбільшим своїм досягненням вважає напрацювання законів щодо реформування галузі, які повністю змінять підходи до роботи лікувальних закладів. Крім того, МОЗ вдалося докорінно змінити систему державних закупівель та адміністрування державних програм. Міністерство також домоглося реалізації майже втраченого через бездіяльність минулого керівництва проекту Всесвітнього банку вартістю 215 млн дол. США на розвиток системи охорони здоров’я країни.

«Не можна говорити, що результатів немає, ми багато зробили. Може, це було повільно, але ми боролися. До речі — абсолютно без допомоги Верховної Ради і профільного комітету, від них була нульова допомога, — підкреслив О. Квіташвілі. — Добре було б, якби я мав змогу передати повноваження наступнику, ввести його в курс справи, дати йому пораду, щоб був прецедент передачі влади. Таке наступництво під час реформ дуже важливе».

Нагадаємо, що Олександр Квіташвілі на брифінгу, який відбувся 2 липня, повідомив, що подає у відставку, зауваживши, що не має політичної зацікавленості залишатися на посаді міністра.

Цього ж дня профільний комітет більшістю голосів підтримав винесення на розгляд Парламенту проекту постанови щодо звільнення О. Квіташвілі з посади міністра охорони здоров’я України.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті