“Авентіс” в Україні.Підсумки 2003 року та погляд у перспективу

Міжнародний концерн «Авентіс» щороку входить до складу провідних і найбільш успішних науково-виробничих фармацевтичних компаній світу, а в Україні добре знаний як для фахівців, так і для пацієнтів завдяки своїм високоякісним, ефективним та безпечним оригінальним лікарським засобам. Сьогодні читач «Щотижневика АПТЕКА» має можливість дізнатися про новини від компанії «Авентіс» з перших вуст — від голови її представництва в Україні Володимира Ігнатова.

— Володимире Анатолійовичу, яким був 2003 р. для компанії «Авентіс» в Україні?

Володимир Ігнатов, голова представництва компанії «Авентіс» в  Україні

— Більше ніж вдалим. Нам, як і в минулому, вдалося зберегти високі темпи приросту обсягів реалізації лікарських засобів: за минулий рік обсяги продажу продукції компанії «Авентіс» в Україні збільшилися більш ніж на 30%. Особливої уваги заслуговує той факт, що значна частка цього приросту припадає на продаж нових продуктів кардіологічної, онкологічної та діабетологічної груп (сьогодні саме на цих групах препаратів сконцентровані основні зусилля науково-дослідницьких підрозділів компанії «Авентіс»).

Необхідно зазначити, що в 2003 г. Міністерство охорони здоров’я України розпочало широкомасштабну реалізацію програми «Онкологія», затвердженої урядом у 2002 р. Здійснені у 2003 р. державні закупівлі високоефективних препаратів, безумовно, допоможуть багатьом українським пацієнтам, а вітчизняні фахівці матимуть змогу застосовувати у своїй щоденній клінічній практиці найсучасніші протипухлинні засоби з тих, що сьогодні доступні на ринку, й напрацьовувати власний досвід їх клінічного використання. У цьому я бачу один з основних позитивних моментів минулого року.

Протягом 2003 р. було дещо розширено штат представництва та створено діабетологічний підрозділ. Представництво компанії «Авентіс» в Україні спрямовувало основні зусилля на розширення присутності в регіонах, працювало над поглибленням співпраці з провідними фахівцями, здійсненням програм співробітництва в галузі онкології, діабетології, кардіології, гастроентерології.

— А який доробок компанії «Авентіс» на світовому фармацевтичному ринку?

— Обсяг продажу в основному бізнесі компанії «Авентіс» (лікарські засоби та вакцини) у 2003 р. збільшився на 5,9% при постійному обмінному курсі валют, що становить 16,8 млрд євро. В активі компанії нараховується 4 препарати-блокбастери (річний обсяг продажу кожного з яких перевищує 1 млрд євро), до 2006 р. таких препаратів буде 7. Сьогодні близько 40% загального обсягу продажу продукції міжнародної компанії «Авентіс» припадає на ринок США. За даними лютневого числа журналу Scrip Magazine, за обсягами продажу рецептурних препаратів, а також за обсягами інвестицій в наукову діяльність компанія «Авентіс» посідає 6-ту позицію, а в загальному «табелі про ранги» світових фармацевтичних компаній займатиме 7–8-ме місце.

Початок 2004 р. приніс кілька дивних новин, одна з яких протягом певного часу бентежила ринок — йдеться про заяву компанії «Санофі Сінтелабо» щодо її готовності купити «Авентіс». З приводу цієї заяви було проведено значну кількість переговорів різного рівня, на цю тему багато писала преса. Підводячи підсумок розмаїтої інформації, можу сказати: на сьогодні жодного фінального рішення з приводу згаданої пропозиції не існує. Позиція ради директорів та наглядової ради компанії «Авентіс» (викладена в офіційному прес-релізі; див. «Щотижневик АПТЕКА», № 4 (425) від 2 лютого 2004 р. — Прим. ред.) залишається незмінною: компанія «Авентіс» категорично відхиляє наміри компанії «Санофі Сінтелабо» і сприймає їх, по-перше, як недружні, по-друге, як досить ризиковані для власників акцій компанії «Авентіс». З огляду на недружнє підгрунтя цієї комерційної пропозиції, з’ясування ситуації відбуватиметься за участі антимонопольних органів у Європі та США — тому цей процес не може бути швидким і, цілком імовірно, затягнеться. Зрозуміло одне: у найближчому майбутньому «Авентіс» залишиться компанією, що самостійно розбудовує свій ринок і формує свій бізнес.

— Немає сумнівів, що для більшості наших читачів було б цікаво знати Вашу особисту думку з цього приводу.

— Повторюся: остаточного рішення з приводу пропозиції компанії «Санофі Сінтелабо» не винесено, тому, прогнозуючи можливі варіанти розвитку подій, ми в кожному випадку будемо вимушені вдатися до абстрактних припущень. Втім ще раз наголошую на позиції керівництва компанії «Авентіс», яке абсолютно переконане в тому, що власники акцій «Авентіс» матимуть максимальну вигоду у разі збереження аутентичної стратегії компанії.

Голова ради директорів компанії «Авентіс» пан І. Ландо так прокоментував цю ситуацію: «Ми потрібні «Санофі», а вони нам — ні».

Нонсенс, який лежить на поверхні: одна компанія має наміри купити іншу, товарообіг якої перевищує її власний у 2,5 разу! Але справа навіть не в тому. В принципі, недружнє поглинання компаній у такому секторі, як фармацевтична промисловість, є надто ризикованим кроком з точки зору збереження інтелектуального та дослідницького потенціалу компанії.

Врешті, можемо абстрагуватися від корпоративних інтересів і розглянути ситуацію в глобальному ракурсі — з огляду на макроекономічну доцільність. Нині на європейському фармацевтичному ринку спостерігається уповільнення темпів розвитку, японський ринок зростає незначно, решта фармацевтичних ринків — досить ризиковані, важко прогнозовані і не дуже об’ємні; залишається один ключовий ринок — США. У такій ситуації створювати одну надпотужну європейську компанію, на мою думку, невиправдано з фінансової точку зору.

— Які плани розвитку компанії «Авентіс» у поточному році?

Штаб-квартира компанії «Авентіс» у Стразбурзі, Франція

У 2004 р. компанія «Авентіс» має намір здійснити широкомасштабне виведення на ринок нових лікарських засобів для лікування пацієнтів з цукровим діабетом, що зумовить подальше (і досить значне) збільшення частки, яка належить препаратам компанії «Авентіс» у міжнародному «антидіабетичному портфелі». Йдеться про засоби для лікування цукрового діабету I та II типу — генно-інженерний інсулін Лантус (інсулін гларгін), модифікований аналог інсуліну ультрашвидкої дії — Епайдра, і фінальним акордом на ринку з’явиться інгаляційний інсулін, розробка та виробництво якого здійснені компанією «Авентіс». Таким чином, препарати нових поколінь, що їх компанія «Авентіс» виведе на ринок протягом найближчих півтора–двох років, — це абсолютно нове слово у лікуванні цукрового діабету. Приємно зазначити, що сьогодні вже й в Україні є група хворих, які отримали можливість на власному досвіді пересвідчитись у перевагах цих препаратів, і мета роботи нашого представництва — розширити коло українських пацієнтів, які зможуть за допомогою найсучасніших препаратів інсуліну забезпечити надійний контроль рівня глюкози в крові.

Сьогодні препарати «Авентіс» для лікування пацієнтів із злоякісними новоутвореннями широко визнані фахівцями, а компанія продовжує наукові розробки в цій сфері. Минулого року було подано заявку про реєстрацію в США препарату з принципово новим механізмом протипухлинної дії Генасенс. На першому етапі реєстрації показанням до його застосування визначено меланому шкіри — пухлину, яка за темпами прогресування та ступенем злоякісності привертає сьогодні особливу увагу фахівців в усьому світі, — втім існують обнадійливі перспективи щодо розширення показань до застосування Генасенсу (тривають клінічні дослідження щодо інших нозологій). Сподіваємося, що вже найближчим часом після ліцензування в США цей препарат буде виводитись і на український ринок, що в перспективі дасть можливість подовжити життя багатьом пацієнтам у нашій країні.

У 2003 р. було подано на реєстрацію на ринках Європи та США 4 нових препарати, у 2004 р. планується подати ще 2. Загалом, обсяг сьогоднішнього портфеля наукових розробок компанії «Авентіс» становить близько 90 молекул, що перебувають на різних стадіях досліджень та розробки. У своєму зверненні до акціонерів голова ради директорів компанії «Авентіс» розцінив таку значну продуктивність науково-дослідницької діяльності як ще один важіль на користь продовження незалежного шляху розвитку і збереження статусу компанії, яка власноруч будує своє майбутнє. o

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА», фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті