Оператори ринку медичних виробів закликають органи влади прискорити процес обговорення та погодження проекту постанови щодо запровадження 7 % ставки ПДВ на медичні вироби

06 Липня 2015 3:20 Поділитися

Оператори ринку медичних виробів закликають органи влади прискорити процес обговорення та погодження проекту постанови щодо запровадження 7 % ставки ПДВ на медичні вироби Лист

від 06.07.2015 року № 34

Міністерство охорони здоров’я України

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Міністерство фінансів України

Міністерство юстиції України

Державна фіскальна служба України

Державна регуляторна служба України

Щодо громадського обговорення проекту постанови КМУ «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків»

Від імені членів Асоціації «Оператори ринку медичних виробів» (далі – Асоціація) як першого в Україні професійного об’єднання понад 30 виробників, імпортерів, дистриб’юторів та інших учасників ринку медичних звертаємося щодо громадського обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання яких підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків» (далі – проект постанови), що був опублікований на офіційному веб-сайті МОЗ України 2 липня 2015 р.

Асоціація схвалює відповідну ініціативу МОЗ України та в цілому підтримує проект постанови в редакції, розміщеній на сайті МОЗ України 2 липня 2015 р., з огляду на наступне.

Проект постанови розроблено на виконання підпункту «в» пункту 193.1 статті 193 Податкового кодексу України, яким передбачена ставка податку на додану вартість 7 відсотків по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

На сьогодні залишається чинним Перелік медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню за ставкою 7 відсотків, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2014 року № 410, що складається за найменуванням медичних виробів та відповідних кодів за УКТЗЕД.

Відповідно до частини 2 статті 98 Директиви Ради 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість знижені ставки застосовуються лише до товарів або послуг за категоріями, визначеними в Додатку III до Директиви, в якому серед іншого наведена фармацевтична продукція, медичне обладнання допоміжні та інші пристрої, а не на окремі назви (найменування) товарів або послуг з окремої категорії.

Таким чином, запропонований проект постанови враховує європейські принципи оподаткування та унеможливлює подальше застосування практики вибіркового пільгового оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання та ввезення на митну територію медичних виробів.

Разом з тим, такий підхід, на відміну від чинної редакції Переліку, нівелює корупційні чинники при ідентифікації групи за УКТЗЕД медичних виробів для визначення ставки податку, оскільки Перелік не містить кореспондування за найменуванням медичного виробу та його кодом за УКТЗЕД.

Принагідно зазначаємо, що проект постанови було розроблено експертною робочою групою з питань удосконалення законодавства щодо обігу лікарських засобів МОЗ України, кількісний склад якої затверджено наказом МОЗ України від 25 червня 2015 р. № 390 (до складу групи входять два представники Асоціації).

Проект постанови було одноголосно підтримано учасниками робочої групи на одному із її чергових засідань та рекомендовано до винесення на громадське обговорення та зовнішнє узгодження із зацікавленими органами центральної виконавчої влади, про що свідчить протокол засідання, що ведеться в установленому порядку.

Враховуючи вищезазначене, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики»,

ПРОСИМО:

1.      Міністерство охорони здоров’я України розпочати процедуру зовнішнього узгодження із зацікавленими органами центральної виконавчої влади проекту постанови. При цьому, просимо до супровідних документів долучати витяг з протоколу засідання відповідної експертної робочої групи.

2.      Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, Міністерство фінансів України, Міністерство юстиції України, Державну фіскальну службу України та  Державну регуляторну службу України в цілому погодити проект постанови без зауважень.

Виконавчий директор Асоціації Д. Дорощук

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті