СЕС України: підсумки роботи і плани на майбутнє

27 лютого 2004 р. у приміщенні МОЗ України відбулася розширена колегія Державної санітарно-епідеміологічної служби (СЕС) України «Про підсумки діяльності державної санітарно-епідеміологічної служби України за 2003 рік і визначення пріоритетних завдань щодо підвищення ефективності державного санітарно-епідеміологічного нагляду на 2004 рік».

Під час засідання колегії
Державної СЕС України

Учасники заслухали доповіді керівників різних ланок і підрозділів Державної СЕС МОЗ України та представників СЕС інших міністерств і відомств. Доповідачі висвітлили основні аспекти діяльності СЕС України у 2003 р., санітарно-епідеміологічну ситуацію, що склалася в Україні за минулий рік. Визначено завдання СЕС на 2004 р.

Із основною доповіддю виступила Головний державний санітарний лікар України О. Лапушенко. Доповідач порушила питання підвищення ефективності діяльності Державної СЕС України та визначила пріоритети на 2004 р., зокрема подальше забезпечення стабільності санітарно-гігієнічного та епідеміологічного стану в державі.

Розроблено та прийнято програму масштабного лікування хворих на ВІЛ/СНІД. За минулий рік в Україні захворюваність на ВІЛ/СНІД підвищилася на 42%, смертність від них становила 54%. У ряді областей України незадовільний стан системи карантинізації донорської крові призвів до випадків зараження реципієнтів ВІЛ-інфекцією. Захворюваність на туберкульоз у 2003 р. зросла на 2,5%, а смертність від нього — на 5,5%.

Викликає занепокоєння стан забезпечення населення питною водою. Так, у минулому році зафіксовано 21 випадок гострих кишкових інфекцій, спричинених вживанням неякісної питної води. Постраждали близько 5000 осіб. Це сталося внаслідок аварій на системах водопостачання та каналізації.

Очевидними є необхідність оптимізації роботи СЕС шляхом проведення переатестацій та переакредитацій лабораторій, удосконалення системи професійної освіти і підвищення рівня кваліфікації персоналу, збільшення кількості посад, які зможуть займати особи з освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» та з вищою немедичною (хімічною, біологічною тощо) освітою. Розробляються програми створення мережі лабораторних центрів за регіональним принципом і проводиться їх табельне оснащення залежно від рангу.

На думку О. Лапушенко, представники всіх ланок СЕС мають право брати участь у розробленні документів, які регламентують діяльність СЕС і визначають санітарно-епідеміологічні норми та стандарти.

Директор Департаменту державного санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України С. Бережнов поінформував про наміри СЕС України привести санітарне законодавство у відповідність із стандартами Європейського Союзу та вимогами Всесвітньої організації торгівлі, до якої Україна має намір вступити найближчим часом.

Віце-президент АМН України Ю. Кундієв висловив занепокоєння з приводу розриву між фундаментальною наукою та практичною діяльністю СЕС України. На його думку, діяльність СЕС не повинна обмежуватися лише проведенням різного роду експертиз. Їх результати не завжди глибоко аналізуються, науково обгрунтовуються та узагальнюються.

Головний лікар Центральної СЕС МОЗ України Л. Некрасова зазначила, що за минулий рік збільшилася кількість населених пунктів з високим ризиком виникнення захворювання на сказ.

Відзначено погіршення якості питної води, що спричинено підвищенням рівня промислового та господарського забруднення навколишнього середовища і зокрема відкритих водойм, а також неспроможністю діючих зношених гідроочисних систем.

Водночас відзначено поліпшення санітарного стану на харчових об’єктах. Л. Некрасова вважає необхідним приділяти більше уваги дотриманню норм гігієни праці на виробництві, а також запровадити централізоване забезпечення лабораторій високоточним сучасним обладнанням.

Учасники колегії обговорили питання взаємодії СЕС з органами центральної виконавчої влади України з метою забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення та проблеми кадрового і фінансового забезпечення Державної СЕС України.

Колегія визначила пріоритетними в діяльності галузі на 2004 р. такі напрямки:

•?продовження роботи по удосконаленню національного законодавства з питань забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення і діяльності СЕС

•?здійснення комплексу заходів по боротьбі з туберкульозом і СНІДом з метою стабілізації епідемічної ситуації та недопущення росту захворюваності

•?виконання програми імунопрофілактики, розширення в календарі щеплень спектра інфекційних захворювань, для профілактики яких можливе застосування вакцин

•?недопущення завезення в Україну особливо небезпечних, у тому числі карантинних, інфекцій, посилення заходів по забезпеченню надійного рівня біобезпеки

•?недопущення спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних з об’єктами санепіднагляду та зменшення їх кількості в побуті

•?здійснення заходів щодо формування здорового способу життя з метою збереження здоров’я населення і, перш за все, дітей

•?гармонізація вітчизняного санітарного законодавства із законодавством Європейського Союзу та вимогами Світової організації торгівлі

•?підготовка до впровадження програми соціально-гігієнічного моніторингу

•?реформування структури управління службою

•?оптимізація мережі установ і закладів Державної СЕС, її матеріальне та кадрове забезпечення

•?розвиток та удосконалення нормативно-правової бази управління СЕС

•?розвиток та удосконалення системи підготовки кадрів і післядипломної освіти фахівців. n

Олександр Сіроштан, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті