Народні депутати саботують реформу системи охорони здоров’я — Олександр Квіташвілі (оновлено)

16 Липня 2015 5:00 Поділитися

Народні депутати саботують реформу системи охорони здоров'я — Олександр Квіташвілі (оновлено)16 липня відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Захід відбувся під головуванням Ольги Богомолець, голови профільного комітету. На порядку денному засідання стояв розгляд у тому числі ініційованих МОЗ України законопроектів щодо реформування системи охорони здоров’я: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» (реєстраційний № 2309а), «Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» (реєстраційний № 2310а), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення законодавства України з питань охорони здоров’я» (реєстраційний № 2311а).

Оксана Корчинська, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, виступила з пропозицією не розглядати законопроект № 2309а, головним з опрацювання якого визначено парламентський Комітет з питань охорони здоров’я. Народний депутат зазначила, що на її адресу надходять численні звернення від спеціалістів охорони здоров’я, які виступають проти запропонованої О. Квіташвілі реформи даної галузі.

Пропозицію О. Корчинської підтримав член профільного комітету Андрій Шипко.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Олег Мусій повідомив присутніх, що ним ініційовано альтернативний законопроекту № 2309а проект документа, який найближчим часом буде зареєстровано у Верховній Раді України.

Костянтин Яринич, член профільного комітету звернувся до народних депутатів з проханням не затягувати запровадження реформ у сфері охорони здоров’я, на які очікує суспільство. За його словами, у випадку, якщо найближчим часом законопроекти не буде розглянуто Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, винесення їх у сесійну залу Парламенту буде можливим не раніше жовтня цього року.

Однак ці законопроекти парламентським Комітетом з питань охорони здоров’я так і не було розглянуто.

У засіданні профільного комітету також взяв участь міністр охорони здоров’я України О. Квіташвілі. У зв’язку з ситуацією, що склалася, він прийняв рішення в оперативному порядку провести брифінг на тему «Саботаж реформи системи охорони здоров’я», який відбудеться сьогодні, 16 липня.

У зв’язку з тим, що після засідання профільного комітету Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк викликав О. Квіташвілі на засідання Верховної Ради України, початок брифінгу, запланованого на 17:00, перенесено на невизначений час. Наразі представники ЗМІ очікують появу міністра в МОЗ України. Тим часом, до журналістів вийшла перший заступник міністра Олександра Павленко і прокоментувала ситуацію наступним чином: «Все, що відбулося в комітеті, — це саботаж реформи. Експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку рекомендує прийняти законопроект у першому читанні. Ми готові були до пошуку консенсусу з депутатами, але таке враження, що вони або не читали проекти, або просто хочуть на канікули. Країна не має часу. Якщо Рада піде на канікули, ми втратимо 2 міс. Ми будемо звертатися до керівництва держави, щоб це питання було вирішено». За її словами, парламентарі демонструють бажання якнайдовше лишити все як є, а ринок медичних закладів — корумпований.

О 18:00 за участю О. Квіташвілі розпочався брифінг в профільному міністерстві. «О. Богомолець, О. Мусій і О. Корчинська намагалися поховати реформу. Я хочу подякувати народним депутатам К. Яриничу, І. Сисоєнко, О. Кириченку і Т. Донець, які намагалися виправити ситуацію під час засідання. Я — боєць, мене не зупинити», — наголосив міністр.

За словами О. Квіташвілі, перед брифінгом він мав розмову з А. Яценюком. «Будемо намагатися прийняти закони через сесійну залу. Подивимося, як проголосує Парламент», — повідомив журналістам очільник профільного міністерства. «Для мене це справа честі. Я дав слово Президенту, Прем’єр-міністру, народу України, що проведу реформу, і зроблю це», — наголосив він.

О. Квіташвілі додав, що, зважаючи на схвальний висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України до законопроекту № 2309а, для міністерства стала несподіванкою поведінка окремих членів профільного комітету.

Більш детально про поточну ситуацію, що склалася навколо ініційованого МОЗ України пакету законопроектів, читайте у найближчому номері «Щотижневика АПТЕКА», а також на нашому сайті.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті