Пропозиції до порядку виписування рецептів та відпуску лікарських засобів

У «Щотижневику АПТЕКА» (№ 4 (475) від 31 січня 2005 р.) було опубліковано проект наказу Міністерства охорони здоров’я «Про порядок виписування рецептів та відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів». Фахівці Чернігівського обласного комунального підприємства «Ліки України», опрацювавши його, висловили свої зауваження та пропозиції.

1. П. 2 Наказу пропонуємо доповнити словами: «та відпуском лікарських засобів і виробів медичного призначення лікувально-профілактичним закладам, підприємствам, установам, організаціям».

2. П. 4 викласти в такій редакції: «Установити, що контроль за порядком виписування рецептів та відпуском лікарських засобів і виробів медичного призначення здійснюється управліннями охорони здоров’я та Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів МОЗ і її територіальними органами на місцях».

3. П. 2 «Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» (далі — Правила) викласти в такій редакції: «Рецепти на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які відпускаються безкоштовно чи на пільгових умовах, отруйні та сильнодіючі лікарські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я, на лікарські засоби, що містять один чи декілька прекурсорів, включених до списку 1 таблиці 4 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», виписуються на бланках за формою згідно з додатком 2 до цих Правил».

4. Другий абзац п. 3 Правил анулювати. Натомість додати: «Рецепт форми № 3 додатково підписується керівником закладу охорони здоров’я або іншими особами, уповноваженими наказом по лікувальному закладу». Також вважаємо, що в цьому пункті необхідно конкретизувати, якою печаткою завіряються рецепти.

5. У п. 5 Правил після слів «лікарям державних» додати «та комунальних закладів».

6. П. 17 Правил пропонуємо викласти в такій редакції: «Під час виписування отруйних та сильнодіючих лікарських засобів в дозах, що перевищують вищий одноразовий прийом, лікар зобов’язаний написати дозу цього засобу прописом і поставити знак оклику».

7. П. 18 Правил доповнити словами: «Спирт етиловий у чистому вигляді виписується для протирання шкіри перед ін’єкціями, накладання компресу, банок, з зазначенням розведення».

8. П. 19 Правил пропонуємо в такій редакції: «Забороняється виписувати хворим рецепти на лікарські засоби для наркозу».

9. Пропонуємо в Правила включити наступний пункт: «Благодійні громадські організації, які забезпечують хворих медикаментами в лікувальних закладах (лікарняні каси), виписують лікарські засоби і вироби медичного призначення для потреб хворих на формах вимог, передбачених законодавством для лікувально-профілактичних закладів, до яких додаються рецепти лікарів на вказані у вимогах лікарські засоби, окрім тих, які відпускаються без рецепта лікаря. У вимогах лікарняних кас не дозволяється виписувати наркотичні та психотропні лікарські засоби, обіг яких контролюється».

10. П. 1 Правил відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів (далі — Правил відпуску) доповнити так: «Громадським благодійним організаціям, що забезпечують хворих у лікувально-профілактичних закладах, всі лікарські засоби (за винятком наркотичних та психотропних) відпускаються із аптек за вимогами (замовленнями), форма та порядок яких визначаються МОЗ України. На лікарські засоби, що відпускаються за рецептом лікаря, до вимог повинні додаватись рецепти на вказані лікарські засоби».

11. П. 14 Правил відпуску доповнити такими словами: «Лікарські засоби та вироби медичного призначення, відпущені з аптеки та її структурних підрозділів, не підлягають поверненню та обміну за винятком випадків реалізації неякісних лікарських засобів та виробів медичного призначення».

12. До Переліку лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я (далі — Перелік), включити прекурсори списку 1 таблиці 4 (згідно наказу МОЗ від 18.12.97 р. № 356), а також в п. 2 цього Переліку вказати: «Психотропні лікарські засоби списку 2 таблиці 3».

13. П. 4 Переліку викласти в такій редакції: «Спирт етиловий (ангро)».

С.В. Пасталиця,
генеральний директор ЧОКП «Ліки України»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті