Медична реформа заблукала в коридорах Парламенту: епілог

Медична реформа заблукала в коридорах Парламенту: епілогЯ повністю погоджуюся з пацієнтськими організаціями, народними депутатами, які обурені та вимагають здійснення закупівель ліків через міжнародні організації.

Прийняття нового Закону України від 19.03.2015 р. № 269-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів до необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі)» навесні дало мені надію на те, що він стане ключовим у подоланні корупції в сфері охорони здоров’я, адже цей закон дозволяє закуповувати лікарські засоби різним міжнародним організаціям для України, чим, як ми сподівалися, буде подолано багаторічну практику, коли ліки закуповуються через непрозорі тендери, на яких втрачається до 40% бюджетних коштів.

Я категорично не можу погодитися з тим, що пацієнтські організації покладають солідарну відповідальність на всі органи державної влади. Вважаю, що кожен має нести персональну відповідальність за прийняття чи не прийняття рішень, за зрив закупівель чи то блокування прий­няття рішення.

Наприклад, ініціювання закону та його прийняття є обов’язком Верховної Ради України як органу законодавчої влади. Щодо пункту про подолання корупції в закупівлях ліків Парламент свою функцію виконав. Подальший процес реалізації — зона відповідальності МОЗ.

І навпаки, незатвердження та відсутність розгляду законодавчих актів вищої юридичної сили — відповідальність Парламенту, а не МОЗ.

У цьому конкретному випадку потрібно говорити про медичну реформу, пакет законопроектів якої знаходиться зараз у Верховній Раді України, а профільний парламентський комітет ніяк не розпочне його розглядати, щоб дійсно прийняти якісні закони.

Екстрене засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, на скликання якого я просила у листі до голови Комітету Ольги Богомолець від 21 липня 2015 р. № 152/402, вже ж таки може відбутися 14 серпня 2015 р.

Однак хоча примарний шанс, що засідання відбудеться і законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» (реєстраційний № 2309а), «Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров’я» (реєстраційний № 2310а), «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення законодавства України з питань охорони здоров’я» (реєстраційний № 2311а) та альтернативні до них, подані паном Олегом Мусієм, будуть розглянуті, — є.

За цей період були проведені обговорення на різних рівнях з експертним середовищем, громадськими радами, в тому числі що працює при МОЗ України.

Усі розуміють, що подані законопроекти є недосконалими і необхідно вносити в них зміни. Є вже конкретні напрацювання, і МОЗ України, і автор альтернативного законопроекту висловлюють бажання в узгодженні спільного тексту. Все це потрібно зробити саме в профільному комітеті, опрацьовуючи кожну норму законопроектів. Це дійсно дуже добре, коли нарешті ми чуємо про готовність до співпраці. Однак щирість цих намірів легко буде перевірити 14 серпня на засіданні Комітету.

Одним з основних питань, які мене цікавлять, крім дати проведення Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, є те, чи прибуде на засідання належна кількість народних депутатів, щоб був кворум, інакше жодного рішення Комітет прийняти не зможе.

Це буде дійсним іспитом для народних обранців, які «на камери» та своїм виборцям декларують готовність робити все можливе, аби впровадити реформи та покращити життя пересічних громадян. Обіцяють турбуватися про здоров’я, робити все можливе, аби система охорони здоров’я стала ефективнішою, лікарі мали гідну заробітну плату, а пацієнти отримували доступну та якісну медичну допомогу.

Активна робота над цими законопроектами в профільному комітеті є реальною справою — коли потрібно повернутися з теплих курортів та попрацювати.

Тому, підсумовуючи, хочу закликати всіх членів Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я зібратися на екстрене засідання Комітету.

Нагадаю, що згідно з постановою Верховної Ради України від 16.07.2015 р. № 624-VIII «Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України VIII скликання» народні депутати України до 1 вересня працюють без відпустки.

На наші з Вами рішення чекає вся країна! І коли кожен буде робити свою справу, Міністерство охорони здоров’я України — належно виконувати свої обов’язки, в тому числі закуповувати лікарські засоби, а Верховна Рада України — приймати якісні закони, нарікань у населення на владу буде все менше.

Ірина Сисоєнко,
заступник голови Комітету Верховної Ради
України з питань охорони здоров’я

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті