Поліомієліт в Україні: ситуація розглянута Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я

02 Вересня 2015 3:34 Поділитися
2 вересня під головуванням Ольги Богомолець проходить перше засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі – Комітет) третьої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. У зв’язку з виявленням випадків вакцинасоційованого поліомієліту на Закарпатті Комітетом буде оперативно розглянуто питання реагування на екстрену ситуацію. У зв’язку з цим на засідання Комітету запрошена голова Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Доріт Нітцан Калускі. Також на засідання прибули міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі та його заступник Ігор Перегінець.

Поліомієліт в Україні: ситуація розглядається Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’яДоріт Нітцан Калускі прокоментувала ситуацію з поліомієлітом і зазначила, що ця подія за міжнародними стандартами розцінюється як спалах і потрібна негайна реакція влади. Прим. ред.: в той же час відомо, що в Україні щороку реєструється щонайменше 1 випадок вакцинасоційованого поліомієліту (по 1 випадку в 2010 р.,  2011 р. та 2012 рр.) (Л.М. Чудна та співавт., 2013). При цьому на сайті www.polioeradication.org, на якому публікуються дані щодо спалахів поліомієліту у світі, не вказано, що в цей період в Україні були випадки вакцинасоційованого поліомієліту.

ВООЗ та ЮНІСЕФ повідомили світовій спільноті про наявність поліовірусу cVDPV1 (circulating vaccine-derived poliovirus type 1 — циркулюючий вакциноасоційований поліовірус тип І) у 2 дітей із Закарпатської обл. «Це очікувано, адже знижувалося охоплення вакцинацією. Нині воно становить 12%», – зазначила вона і додала, що ВООЗ буде надавати підтримку МОЗ України у вирішенні цієї проблеми.

Заступник голови ЮНІСЕФ в Україні Рудігер Лухман повідомив, що в Україну доставлено 1,5 млн доз оральної поліовакцини (ОПВ). Прим. ред.: партія вакцини ОПВ у кількості 1,5 млн доз прибула в Україну 30 квітня 2015 р. розмороженою, що обмежує термін її придатності 6 місяцями з моменту розморожування. МОЗ України видало резолюцію щодо повторного заморожування вакцини, порушуючи умови виробника стосовно зберігання вакцини. Відтак вакцина є непридатною для застосування.

Додатково планується закупити ще 2,2 млн доз. «ЮНІСЕФ готовий забезпечити 100% від потреби України у вакцині, проте її виробництво триває довго, тому нині м’яч на полі міністерства», – зазначив він. Не менш важливим аспектом у цьому питанні є комунікація та робота з інформування батьків та лікарів.

Ігор Перегінець проінформував присутніх про заходи МОЗ України, направлені на вирішення даної ситуації. Він повідомив, що виявлення випадків вакцинасоційованого поліомієліту пов’язано з незадовільною імунізацією. «Отримана гуманітарна допомога якісної та безпечної ОПВ. Крім того, в регіонах є ще 20 тис. доз ОПВ (старі запаси)», – зазначив І. Перегінець. «З нею все добре, лікарі пройшли тренінги, вакцину можна застосовувати», – повідомив він. – Ми зі свого боку зазначимо, що питання в тому, за якими показниками перевірялася дана вакцина СЕС, зокрема чи не зазнав вірус небезпечних мутацій, що може підвищити його вірулентність (здатність викликати захворювання на поліомієліт)».

О. Богомолець зазначила, що керівництво Закарпатської області заперечує інформацію про спалах. У свою чергу І. Перегінець пояснив це недостатньою комунікацією між органами влади і нерозумінням тонкощів вірусології та мутацій поліовірусів.

Народний депутат України, член Комітету Ігор Шурма поцікавився, чому з травня, коли надійшла гуманітарна допомога, не робилися подальші кроки. Відповідаючи на це питання, І. Перегінець повідомив, що на осінь міністерство планувало кампанію по навчанню лікарів з метою уникнення ситуації 2008 р., коли суспільство сколихнули повідомлення про загибель 17-річного хлопця після проведення щеплення. Крім того, кампанія направлена на відновлення довіри до вакцинації. «Це було вимогою ЮНІСЕФ та Канадського уряду», – зазначив І. Перегінець. За його словами, через 2 тиж регіони отримають вакцину ОПВ, строк придатності якої 2 роки.

Олег Мусій підняв питання щодо умов зберігання вакцини ОПВ і чи був витриманий холодовий ланцюг. За словами І. Перегінця, вакцина прибула в Україну 21 травня і в цей же день була передана на склади ДП «Укрвакцина». Заступник міністра підтвердив, що вакцина була повторно заморожена, а вірність таких дій підтверджена ВООЗ, ЮНІСЕФ та виробником. «Наразі виробником вносяться зміни в інструкцію про застосування лікарського засобу в Україні щодо можливості перенесення вакциною декількох циклів заморозки», – зазначив І. Перегінець.

За результатами обговорення цього питання члени Комітету вирішили створити робочу групу для реагування на ситуацію з поліомієлітом, а також провести круглий стіл з питань вакцинації.

На порядку денному засідання Комітету також розгляд пакета законопроектів щодо автономізації закладів охорони здоров’я, ініційованого міністерством, та альтернативного, поданого О. Мусієм.

Першим пакет законопроектів представив Олександр Квіташвілі, який повідомив, що реформу системи охорони здоров’я України треба починати вже зараз. В ініціативі міністерства закладено 2 принципи: «гроші ходять за пацієнтом» і автономія лікарень. Міністр закликав присутніх підтримати законопроекти і рекомендувати їх до розгляду Парламентом у першому читанні. В свою чергу О. Мусій зауважив, що автономізація закладів охорони здоров’я неможлива без попередньої підготовчої роботи. Народний депутат відзначив у законопроектах ризики корупції та приватизації підприємств. «Зміни необхідні, проте вони потребують значного доопрацювання. Всі ці зауваження враховані в альтернативних законопроектах», – повідомив О. Мусій.

Секретаріат Комітету підтримує прийняття в першому читанні Верховною Радою України проектів Законів України, ініційованих міністерством. О. Мусій запропонував провести розслідування дій секретаріату у зв’язку з висновком, який зроблено без вивчення його альтернативного пакета законопроектів.

Член Комітету Ірина Сисоєнко підтримала ініційований міністерством пакет законопроектів з урахуванням поправок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

У свою чергу Тетяна Бахтеєва запропонувала відкликати ініційований міністерством пакет законопроектів з метою його доопрацювання для повторної подачі на реєстрацію в Парламент. Вона бачить великі ризики у законопроектах, тому не голосуватиме за них. Пропозицію Т. Бахтеєвої підтримав І. Шурма, який зазначив, що пакет законопроектів у такому вигляді напередодні місцевих виборів буде провалений у сесійній залі Верховної Ради України. «На місцях люди не готові до таких змін», – додав він.

О. Богомолець повідомила, що Світовий банк надав висновок щодо обох пакетів законопроектів з численними зауваженнями, відповідно до яких виключно автономізація може призвести до імітації реформ, тому у цьому питанні потрібний комплексний підхід.

«Є ризик, що законопроекти не приймуть в залі, проте нічого робити – це не варіант. Давайте підемо на ризик і разом внесемо зміни та виступимо з цими проектами», – запропонував О. Квіташвілі.

За результатами обговорення питання члени Комітету вирішили продовжити розгляд альтернативного пакета законопроектів, ініційованого О. Мусієм, на наступному засіданні, після чого буде прийнято відповідне рішення.

Детальніше про засідання Комітету читайте у найближчому номері «Щотижневика АПТЕКА» та на нашому сайті.

 

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Бавыкин 04.09.2015 12:17
«Наразі виробником вносяться зміни в інструкцію про застосування лікарського засобу в Україні щодо можливості перенесення вакциною декількох циклів заморозки», — зазначив І. Перегінець. Тоесть, регистрационные материалы в Украине, будут отличаться от таковых у производителя? А на каком основании будет утверждено изменение. Разве у Заявителя/Производителя есть документы позволяющие провести данное изменение? Может пора вспомнить о порядке утилизации вакцин и не проводить клин. испытания в масштабе страны.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті