Робити добру справу гуртом — краще

6 липня 2006 р. благодійною виставою «Швейк» у виконанні метрів українського театрального мистецтва Богдана Бенюка та Анатолія Хостікоєва (театральна компанія «Бенюк і Хостікоєв») було розпочато всеукраїнську благодійну акцію «Бачити барвистий світ», яка була ініційована та реалізується за сприяння МОЗ України та Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000». Учасниками та меценатами благодійної акції також стали ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», фармацевтична компанія «СанофіАвентіс», ЗАТ «Ганза», Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України, Укра­їнська діабетична федерація.

Мета акції — привернути увагу громадськості та кожного з жителів нашої держави до проблеми цукрового діабету — серйозного захворювання, лікування та профілактика якого з кожним днем набуває все більшої актуальності не лише в Україні, а й у багатьох інших державах. Цукровий діабет вкрай небезпечний своїми ускладненнями, одним із яких є діабетична ретинопатія — захворювання органа зору, яке може призвести до втрати одного з найдорожчих дарів, якими природа наділила людину, — можливості милуватися барвами навколишнього світу. Внести свою лепту в боротьбу з цим захворюванням поставили собі за мету організатори заходу та актори: всі благодійні внески та кошти, виручені від продажу квитків, були спрямовані на придбання сучасної пересувної лабораторії, обладнання якої дозволяє не лише діагностувати в польових умовах цукровий діабет, але й виявляти в пацієнтів на ранній стадії діабетичну ретинопатію. Про те, як пройшов цей захід, які настрої панували цього вечора в Національному академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки, чим порадували своїх глядачів артисти — ми пропонуємо читачам довідатися з нашої публікації.

Володимир Паньків
Володимир Паньків

Перед початком вистави для представників ЗМІ було організовано бліцконференцію, під час якої головний позаштатний спеціаліст з ендокринології МОЗ України, професор Володимир Паньків розповів про те, що повинен знати кожен: чим небезпечний цукровий діабет, які фактори сприяють його розвитку та якими є його прояви на ранніх стадіях. Також В. Паньків оприлюднив інформацію щодо епідеміологічної ситуації стосовно цукрового діабету в нашій державі та світі. Це захворювання є однією з найактуальніших проблем, які завжди хвилювали світову медицину. Сьогодні цукровий діабет розглядають як хворобу, яка переважно вражує населення індустріально розвинених країн. Ураження різних органів і систем при цукровому діабеті є основною причиною інвалідності та смертності хворих. Так, сліпоту у хворих на діабет виявляють у 25 разів частіше, аніж з інших причин. Однією з найбільш тяжких форм ускладнень вважається діабетична ретинопатія, яку діагностують приблизно у 40% хворих на цукровий діабет. Патологічні зміни очного дна в більшості пацієнтів виникають через 5–10 років після початку захворювання. Перебіг його безболісний та непомітний, але одним із перших проявів може бути втрата зору. За словами В. Паньківа, своєчасне виявлення діабетичної ретинопатії може попередити сліпоту в більшості пацієнтів, які належать до групи ризику.

Щодо епідеміологічної ситуації в Україні — станом на 1 січня 2006 р. зареєстровано понад 1 млн хворих на цукровий діабет, за минулий рік вперше виявлено понад 100 тис. хворих. Також В. Паньків повідомив, що згідно з інформацією, яку має МОЗ України, в 1985 р. у всьому світі було зареєстровано приблизно 30 млн хворих на цукровий діабет, у 1999 р. ця цифра сягала вже 130 млн. За оцінками експертів, кількість хворих до 2010 р. зросте до 239 млн, а до 2025 р. — до 300 млн осіб. За даними ВООЗ, кількість хворих на цукровий діабет у світі збільшується вдвічі кожні 15 років. У розвинених країнах цей показник становить у середньому 2–4% загальної популяції. Щорічно кількість хворих на цукровий діабет збільшується на 5–7%. Серед населення віком старше 60 років хворі на цукровий діабет становлять 16%, а після 80 років — 20–24%.

Відкриваючи офіційну частину заходу, голова правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук зачитав вітальний лист від голови наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Катерини Ющенко: «Сьогодні кожна країна світу прагне забезпечити належну якість медичної допомоги для своїх громадян. Але ми повинні чітко усвідомлювати, що жодна державна програма, навіть створена в найбільш розвинених країнах світу, не здатна власними силами повністю реалізувати свій потенціал, виконати свою місію та вирішити проблему боротьби з тим чи іншим захворюванням. Зробити це успішно можна лише консолідувавши зусилля не лише держави та, зокрема, медичної галузі, але й громади загалом. Тому дуже приємно бачити, як у прагненні допомогти тим, хто цього потребує, об’єднуються представники бізнесу, мистецтва, благодійних та громадських організацій. Щиро дякуємо вам за благородні прагнення, нехай ваші починання увінчаються успіхом!» О. Максимчук висловив окрему подяку театральній компанії «Бенюк і Хостікоєв» за прекрасний приклад того, як мистецтво може допомогти у вирішенні нагальних проблем суспільства та об’єднати заради їх вирішення широкі кола громадськості та різнопрофільні організації.

Уже не перший рік проблемами цукрового діабету в Україні та світі активно займається Валентина Очеретенко, віце-президент Міжнародної діабетичної федерації, голова ради Української діабетичної федерації. У своєму зверненні вона зазначила, що сьогодні всіх присутніх об’єднала одна благородна мета — допомогти людям з цукровим діабетом, дати їм шанс жити повноцінно, відчувати всю повноту світу та милуватися його барвами. Особливо приємно, що заради вирішення цієї проблеми згуртувалися багато небайдужих людей та організацій, відроджуючи тим самим славетні традиції меценатства. У подібних починаннях, на думку В. Очеретенко, одну з провідних ролей мають відігравати саме громадські організації, оскільки, об’єднуючи у своїх лавах людей різних професій — працівників системи охорони здоров’я, бізнесменів, організаторів, митців і просто небайдужих людей, — та маючи достатню незалежність, мобільність у прийнятті та реалізації рішень, вони здатні ефективно визначати ступінь актуальності тієї чи іншої проблеми в суспільстві та оперативно надавати людям необхідну допомогу. Як приклад, Українська діабетична федерація однією з перших створила в нашій державі гімназію-інтернат та табір відпочинку для дітей з цукровим діабетом, школу профілактики діабетичної стопи. В. Очеретенко, завершуючи свій виступ, зазначила, що, об’єднавши зусилля, люди та організації, які займають активну громадську позицію, зможуть досягнути значно більших результатів.

Робити добру справу гуртом — краще

Генеральний директор компанії ЗАТ «Ганза» Петро Багрій висловив переконання, що мета цієї події значно ширша, ніж збір благодійних коштів, адже навіть за належного фінансування ефективно вирішувати проблему цукрового діабету в Україні неможливо без активної участі громадськості та організацій. Адже, наприклад, інформування населення щодо особливостей симптоматики та перебігу хвороби практично неможливо реалізувати без цієї складової. П. Багрій висловив переконання, що задля вирішення подібних питань завжди можна знайти точки перетину інтересів та прагнень як державних, так і громадських та комерційних організацій.

У свою чергу, Віра Губар, заступник генерального директора ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», зазначила, що добро, милосердя та честь мають бути не лише життєвими принципами кожної людини, але й складовою діяльності будь-якої компанії. Так, меценатство має стати невід’ємною складовою корпоративної політики багатьох фармацевтичних підприємств — важливих складових системи охорони здоров’я, яким «за визначенням» прописано піклуватися про здоров’я людей.

З тим, що турбота про здоров’я людей — справа не лише лікарів, а й громадян та компаній, які мають активну громадську позицію, погодився й медичний директор українського представництва компанії «Санофі-Авентіс» Володимир Мощич. Він, зокрема, зазначив, що поряд із використанням на благо людини новітніх досягнень сучасної науки та техніки не менше значення має увага до стану її здоров’я з боку держави та суспільства, адже для кожного з нас дуже важливо відчувати турботу. Тому всі ми маємо бути, перш за все, добрими, щирими та турботливими, тоді плоди нашої професійної діяльності обов’язково принесуть користь людям.

Після виступів організаторів та спонсорів цього благодійного вечора присутні змогли насолодитися виставою «Швейк», зміст якої в поєднанні з талановитою грою Б. Бенюка та А. Хостікоєва не залишив байдужим жодного глядача. Нагадуємо, що всі кошти, отримані від реалізації квитків, були спрямовані на придбання мобільної діагностичної лабораторії.

Богдан Бенюк
Богдан Бенюк

Звичайно, калейдоскоп думок був би неповним без точки зору однієї зі знакових фігур цього вечора — народного артиста України Богдана Бенюка:

— На мою думку, проведення подібних благодійних акцій має значно більше значення, ніж просто ситуативна допомога людям з тим чи іншим захворюванням. Систематичне проведення заходів, які своєю благородною метою об’єднують громадські організації, комерційні структури, окремих фахівців, людей мистецтва, відроджують в Україні меценатські традиції.Важко переоцінити те, що є чи не найголовнішим, — обізнаність суспільства про те чи інше захворювання. Значна роль цих процесів очевидна. На сьогодні, коли держава поки що не в змозі власними зусиллями створити дієву та самодостатню систему профілактики та лікування пацієнтів з цукровим діабетом та іншими соціально значущими захворюваннями, створення додаткових механізмів фінансування та відповідного інформування населення, організацій, є одним із рушійних факторів у вирішенні цих проблем. При цьому навіть важко сказати, яка складова подібних акцій є більш значущою — збір коштів чи пробудження у свідомості людей прагнення піклуватися про своє здоров’я та добробут інших. Адже не секрет, що є чимало людей, які «доки не припече», за медичною допомогою не звертаються. Це стосується й хворих на цукровий діабет, які на ранніх стадіях навіть не підозрюють про свою проблему, а звертаються до лікаря, коли вже з’являються серйозні ускладнення, а особливо страшно, коли людина втрачає зір. Тому ніхто не має залишатися осторонь. Лише спільними зусиллями ми зможемо не лише допомогти у вирішенні проблем зі здоров’ям, але й запобігти їм. Я завжди наводжу один характерний приклад. Не так давно в багатьох українських селах, коли в когось з жителів траплялося якесь лихо, дзвонили в церковні дзвони, які скликали на допомогу всю громаду, й людина чи родина не залишалися зі своєю бідою наодинці. Подібні благодійні акції мають стати своєрідним дзвоном, який згуртує навколо проблеми цукрового діабету в Україні всіх свідомих та небайдужих до чужої біди людей. Звичайно, хотілося б, щоб подібні питання більш активно вирішували на державному рівні, але, на мою думку, через різні причини на це поки що не варто сподіватися. Тому наша театральна компанія щаслива, що своєю працею допомогла в придбанні мобільної лабораторії. Щастя, коли ти знаєш, що твої зусилля спрямовані на збереження здоров’я інших людей. Бажаю вашим читачам міцного здоров’я. Нехай вони завжди отримують задоволення від нашої творчості! n

Олександр Сіроштан, фото Ігоря Кривінського

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті