Трансформація України — створено чергову платформу для обміну думками

Нині наша держава переживає важкі часи. Реформування потребують майже всі галузі. Ось чому фахівцям вкрай важливо знайти платформу задля реалізації спільних рішень. Останнім часом можна спостерігати створення великої кількості об’єднань та асоціацій. Але не завжди зрозуміло, чиї інтереси представляють такі організації. Чи існують в нашій державі громадські платформи, спрямовані на вирішення проблемних питань окремих сфер, в тому числі у сфері охорони здоров’я, соціальної, суспільства тощо та чи є в них можливості для просування власних напрацювань? Де саме та за допомогою якого інструменту професіонали мають можливість внести свої пропозиції задля покращення ситуації в окремих галузях?

675477

Український союз промисловців і підприємців пропонує чергову платформу для суспільного діалогу. Зокрема, за його ініціативою 22 вересня у міжнародному конгрес-центрі Києва «Український дім» відбувся національний форум «Трансформація України». На заході були присутні представники міжнародної спільноти, політичних партій України, а також громадянського суспільства, зокрема громадських об’єднань, бізнесу, освіти, культури, науки та духовенства. У ході форуму обговорювалися шляхи розвит­ку країни з урахуванням критичної політико-економічної ситуації в державі.

За словами організатора заходу, форум має стати постійно діючою платформою для комунікації та плідної співпраці представників українського суспільства, громадських активістів, влади (Верховної Ради та Уряду України) та міжнародних експертів. Організація такого форуму обумовлена сучасними викликами, які постали перед Україною, а саме — необхідністю збереження державності, проведення результативних реформ, сучасного демократичного й конкурентоспроможного розвитку країни та успішного процесу євроінтеграції.

Головними завданнями форуму було визнано:

  • створення комунікаційної платформи;
  • роз’яснення громадськості щодо необхідності проведення змін та реформ;
  • моніторинг впровадження юридичних та адміністративних рішень та їх вплив на щоденне життя суспільства;
  • моніторинг та інформування щодо ризиків реформування тощо.

Слід зазначити, що форум відкритий для нових громадських діячів. До Наглядової ради Національного форуму увійшли Патріарх Філарет, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, Ян Томбінський, голова представництва Європейського Союзу в Україні, Анатолій Кінах, президент Українського союзу промисловців і підприємців, Єжи Квєчинські, президент Фонду європейського центру підприємництва та ін.

43657

За словами Яна Томбінського, трансформація країни — це дуже складний процес, якому необхідний постійний механізм пояснення: що відбувається і яка його мета. «Для цього можна залучити досвід інших країн. А саме досвід подолання кризи. Кризи у всіх гілках: суспільства, економіки тощо», — зазначив глава представництва ЄС в Україні, додавши, що неможливо реформувати економіку держави, залишивши політику держави у середньовіччі.

Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав підкреслив важливість діалогу між владою і суспільством та підкреслив, що сьогодні в Україні всі мають усвідомити: будівництво європейської України — це спільна справа всього нашого народу.

«Ми сьогодні відчуваємо великий недолік суспільного діалогу на тему розбудови нашої держави. Бачимо, що народ відчуває, що політики і влада в цілому не чують громадянського суспільства. Тому суспільство починає говорити щораз голосніше, часом навіть кричати», — зауважив Глава Української греко-католицької церкви. На його думку, форум необхідний для того, щоб консолідувати всі здорові сили України, на які могли б спертися всі ті, хто хоче відстоювати державні інтереси, а також задля можливості такого суспільного діалогу між громадянським суспільством та представниками влади.

«Такий форум є життєво необхідним, особ­ливо коли відбувається вакуум цього спілкування, який може бути заповнений якимись деструктивними і дуже небезпечними моментами для будівництва європейської України», — зазначив Анатолій Кінах.

Після завершення заходу він повідомив, що результативні реформи та системні перетворення в усіх сегментах інституційних систем в Україні полягає у використанні найкращих європейських практик побудови держави з урахуванням адаптації до українських реалій, знань та досвіду успішного перетворення країни у членів ЄС. Крім цього, було підтримано застосування Угоди щодо зони вільної торгівлі між Україною та ЄС з 1 січня 2016 р.

Учасники форуму підтримали розробку та впровадження «Програми трансформації України», яка буде створена робочою групою протягом найближчих 2 тиж.

«Постійно діюча дискусійна платформа у форматі національного форуму «Трансформація України» має стати ефективним інструментом публічного діалогу з метою обговорення подальших кроків, формування єдиної стратегії технологічної, соціальної та економічної модернізації України з урахуванням імплементації кращого європейського досвіду. Запрошуємо до діалогу експертів, представників бізнесу та влади», — підсумував А. Кінах, додавши, що наступний захід відбудеться в грудні поточного року.

Подальша робота триватиме у ході секторальних форумів, які відбуватимуться на націо­нальному та регіональних рівнях. Планується, що тематика секторальних форумів буде відповідати основним стратегічним реформам, які проводяться Урядом та Верховною Радою України, не виключаючи інші можливі напрямки загального публічного інтересу. А саме: бізнес-клімат, аграрний та енергетичний сектор, культура, освіта та наука, правова та судова система, соціальний захист, молодіжна політика та спорт, зона вільної торгівлі між Україною та ЄС, екологія та захист навколишнього природного середовища, місцеве самоврядування та регіональний розвиток, охорона здоров’я та розвиток громадянського суспільства.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті