Аптека року

Свята… Нагороди… Хвилювання і піднесені емоції… Саме такими відчуттями наповнені вересневі дні для фармацевтичних працівників України. Не став винятком і день проведення VIII щорічного конкурсу професіоналів фармацевтичної галузі України «Панацея–2007», де кращою серед кращих у номінації «Аптека року» визнана аптека № 74 Комунального підприємства «Фармація», Київ.

«Відверто кажучи, в душі ми завжди знали, що наша аптека — найкраща! — запевняють працівники аптеки-переможця. — Аптека № 74 КП «Фармація» справедливо заслуговує на таке визнання! Здається, ззовні — аптека як аптека… Таких багато сьогодні в Україні: великих, гарних. Надають знижки? Вимірюють тиск хворим? Пропонують широке коло послуг .. Але такий різноманітний комплекс послуг, які надає наша аптека, може запропонувати далеко не кожна з них!..»

Аптека № 74 — багатофункціональний заклад, у якому поєднано найкращі традиції класичної аптеки з найновішими технологіями сучасного фармацевтичного ринку. Тут здійснюють всі види аптечної діяльності: від роздрібної торгівлі готовими лікарськими засобами до складного виготовлення в умовах аптеки препаратів за індивідуальними прописами лікарів. В її асортименті — понад 8 тис. найменувань. Разом з 2 структурними підрозділами — аптечними пунктами, цей заклад розміщений у єдиному поліклінічному комплексі для дорослого та дитячого населення славного Оболонського району Києва. Один із аптечних пунктів працює цілодобово. Провізори та фармацевти аптеки стоять на сторожі людського здоров’я вдень і вночі, в будні і свята, вони завжди готові прийти на допомогу. Це — справжня панацея у забезпеченні населення та лікувально-профілактичних закладів столиці лікарськими засобами, виробами медичного призначення, спеціальними харчовими продуктами, лікувальними мінеральними водами, косметичними засобами тощо.

Колектив аптеки № 74 Оболонського району Києва приймає вітання від керівництва КП «Фармація»
Колектив аптеки № 74 Оболонського району Києва приймає вітання від керівництва КП «Фармація»

Звичайно, основним напрямком діяльності є роздрібна реалізація готових лікарських засобів. Однак він вирізняється своєю багатоплановістю. Аптека обслуговує найрізноманітніші верстви населення: реалізує лікарські засоби за власні кошти відвідувачів, відпускає препарати пільговим категоріям населення за рецептами лікарів безоплатно та з 50% знижкою. Серед них — інваліди та учасники війн, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, діти-інваліди та діти віком до 6 років, особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, пенсіонери та люди похилого віку, пацієнти за різними категоріями захворювань та ін. Робота ця дуже копітка, вимагає високої кваліфікації та професійної компетентності, надзвичайної уваги, вміння і зусиль з боку провізорів першого столу.

Аптека бере активну участь у виконанні міських комлексних програм «Турбота», «Здоров’я киян», «Щодо запобігання ВІЛ-інфекції в місті Києві, забезпечення допомоги та лікування людей з ВІЛ/СНІДом на 2006–2008 роки»; «Цукровий діабет», програми профілактики і лікування артеріальної гіпертензії в Україні. Підприємство здійснює позабалансовий відпуск препаратів інсуліну та засобів самоконтролю хворим на цукровий діабет за рознарядками головного ендокринолога Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення м. Києва. В асортименті закладу широко представлені спеціальні харчові продукти, цукрозамінники та вироби медичного призначення для цієї категорії пацєнтів; аптека традиційно бере щорічну участь у акції до Всесвітнього дня хворих на цукровий діабет «Діабет і життя».

Відпускаються там і капсульовані лікарські форми, виготовлені в КП «Фармація», ціни на які в середньому на 20% нижчі за вартість подібних продуктів промислового виробництва, що є конкурентною перевагою перед іншими суб’єктами господарювання.

В рамках спільного благодійного профілактичного проекту Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні» та КП «Фармація» в аптеці № 74 та аптечному пункті з цілодобовим режимом роботи безкоштовно видають шприци, спиртові серветки та презервативи споживачам ін’єкційних наркотиків, що є членами програми «зменшення шкоди» у Києві. Аптека активно впроваджує соціальний проект КП «Фармація», завдяки якому ветерани війни, в тому числі члени сімей загиблих, додатково до пільг, гарантованих державою, отримують знижку у розмірі 10% вартості придбаних товарів. Надаються також 5% знижки власникам дисконтних карток. В аптеці безкоштовно вимірюють тиск, надають долікарську допомогу та доставляють ліки одиноким хворим людям похилого віку.

Найбільш вагомою відмінністю цієї аптеки, як і інших комунальних аптек з екстемпоральним виробництвом, є виготовлення ліків за індивідуальними прописами лікарів. Цей напрямок протягом останніх років нібито втратив актуальність, але знову стрімко почав розвиватися у країнах Європи. В Україні це особливо стосується дитячої, дерматологічної та психіатричної практики. Аптека виготовляє всі лікарські форми екстемпоральної рецептури, в  тому числі в асептичних умовах: складні свічки, мазі, розчини для зовнішнього та внутрішнього застосування, мікстури, очні краплі, краплі для носа тощо. Ще одна особливість — виготовлення екслюзивної лікарської форми, якої не виробляють ні вітчизняні, ні зарубіжні підприємства — це багатокомпонентні урологічні палички для дітей та дорослих, які замовляють не лише кияни, а й мешканці інших регіонів України.

Останнім часом значно ускладнилась рецептура, що вимагає особливих знань і високої кваліфікації спеціалістів. Фахівці аптеки постійно підвищують свій професійний рівень на курсах підвищення кваліфікації, спеціальних заняттях, тренінгах. Аптека може бути школою передового досвіду не тільки в Києві, але й в Україні. Вона також є базою для проходження інтернатури провізорів-інтернів та практики провізорів і фармацевтів. Робота закладу комп’ютеризована з урахуванням нових прогресивних технологій; працюють інформаційно-пошукові системи, які дозволяють надавати кваліфіковані інформаційні послуги відвідувачам. Першою серед усіх комунальних аптек міста вона перейшла на повне програмне забезпечення виробничого процесу.

Співробітники аптеки — гідні представники колективу столичного КП «Фармація», яке сьогодні налічує близько 1700 відданих своїй справі фахівців, — пишаються зовнішнім та внутрішнім виглядом аптеки. Тут все зроблено для відвідувача: працюють 8 кас за принципом зонального розміщення товарів в  аптеці. Робота щодо забезпечення населення та лікувально-профілактичних закладів лікарськими засобами та товарами аптечного асортименту ведеться за всіма правилами мерчандайзингу. Та найбільшою гордістю є люди. Колектив спеціалістів в білих халатах щоденно несе свою службу і дарує тепло своїх сердець людям. Це і є основною запорукою успіху аптеки.

Наснаги вам, колеги! n

За матеріалами, наданими КП «Фармація» м. Києва

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті