Питання участі вітчизняних виробників ліків у державних закупівлях розглянуто експертною групою

Ми продовжуємо висвітлювати роботу експертної групи з дерегуляції фармацевтичного ринку при МОЗ України. 4 листопада 2015 р. під головуванням заступника начальника Управління діяльності та якості фармацевтичної продукції МОЗ України — начальника відділу організації обігу лікарських та наркотичних засобів Юрія Кеди відбулося її чергове засідання.

Вже вкотре засідання експертної групи проходить за відсутності її голови — першого заступника міністра охорони здоров’я України Олександри Павленко. Зважаючи на те, що в учасників експертної групи зібралося чимало питань, які потребують уваги керівництва Міністерства, вони висловили сподівання, що наступні засідання пройдуть під головуванням О. Павленко.

Переходячи до порядку денного засідання, начальник аналітично-експертного відділу Асоціації «Виробники ліків України» (АВЛУ) Максим Мягченко розглянув питання щодо проекту постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 р. № 1568», який передбачає затвердження нової редакції Переліку фармацевтичної продукції та сполук, що використовуються для їх виготовлення, які не виробляються в Україні та які відповідно до пункту 13 частини І статті 282 Митного кодексу України звільняються від обкладення ввізним митом у разі ввезення їх на митну територію України (далі — Перелік).

М. Мягченко нагадав, що цей проект документа виносився на громадське обговорення ще минулого року, але після внесення змін до Митного кодексу України його було доопрацьовано. 7 липня 2015 р. проект документа оприлюднено на сайті МОЗ України.

Він передбачає вилучення з Переліку продукцію, яка виробляється в Україні; доповнення його фармацевтичною продукцією, яка не виробляється в Україні, ввозиться на митну територію України та класифікується за 30-ю товарною групою УКТЗЕД. Проект документа враховує пропозиції, надані АВЛУ та Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММПУ).

Однак до сьогодні питання затвердження нового Переліку так і не вирішено. Зважаючи на те, що з присутніх ніхто не володіє інформацією щодо стану проходження цього проекту документа, вирішено повернутися до розгляду даного питання на наступному засіданні експертної групи.

У рамках наступного питання порядку денного М. Мягченко вкотре звернув увагу на проблемні питання забезпечення участі вітчизняних виробників лікарських засобів у закупівлях товарів і послуг за рахунок бюджетних коштів через міжнародні організації. Для вирішення цієї проблеми розроблено і направлено на ознайомлення учасникам експертної групи проект змін до постанови КМУ від 22 липня 2015 р. № 622 «Деякі питання здійснення державних закупівель лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі». Проект урядової постанови визначає, що МОЗ України у письмових домовленостях щодо закупівель, які укладаються із спеціалізованими організаціями, має включити положення, якими передбачено участь у таких закупівлях вітчизняних виробників лікарських засобів, зареєстрованих в Україні, та виробництво яких відповідає вимогам належної виробничої практики (GMP), на засадах недискримінації учасників, встановлених статтею 5 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Міжнародні організації закуповують ліки, які пройшли процедуру прекваліфікації ВООЗ. У той же час учасники засідання висловили застереження, що ця процедура довготривала і є проблемою для вітчизняних виробників, адже на сьогодні в Україні немає сертифікованих лабораторій для проведення доклінічних досліджень лікарських засобів. Тобто для отримання результатів доклінічних досліджень, які ВООЗ братиме до уваги, необхідно провести їх за кордоном, що дуже витратно для вітчизняного виробника. І навіть якщо такі дані будуть надані заявником, це не надає гарантії, що процедура прекваліфікації пройде успішно. Тому у договорах з міжнародними організаціями має бути передбачена можливість закупівлі лікарських засобів вітчизняного виробництва без прекваліфікації ВООЗ.

Необхідність забезпечення участі вітчизняних виробників ліків у міжнародних закупівлях розглянута експертною групою

Крім того, АВЛУ двічі надсилала листи на ім’я міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі з приводу необхідності забезпечення участі вітчизняних виробників у таких закупівлях. Однак досі відповіді на звернення не отримано.

21 жовтня ООРММПУ направило на адресу прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка проект змін до постанови КМУ № 622 із супровідним листом з проханням надати доручення щодо термінового вирішення цього питання.

На минулому засіданні експертної групи, яке відбулося 28 жовтня, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Олександра Кужель виступила з пропозицією також подати цей проект документа від імені Міністерства за підписом керівництва. Пропозиція була підтримана присутніми. Проте дотепер невідомо, чи доведено її до відома керівництва МОЗ України та чи послідувала відповідна реакція з приводу цього питання.

Ще однією темою обговорення стала заборона реклами лікарських засобів. Останнім з такою ініціативою виступив народний депутат України, член депутатської фракції Політичної партії «Народний фронт» Максим Поляков, зареєструвавши 7 жовтня у Парламенті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами лікарських засобів)» за реєстраційним № 3246. Поряд із встановленням заборони рекламування ліків він пропонує визначити винятки для реклами лікарських засобів, яка розміщується у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також яка розповсюджується на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

АВЛУ не погоджується з ідеєю встановлення пов­ної заборони реклами лікарських засобів. У зв’язку з цим М. Мягченко запропонував ініціювати зустріч для розгляду цього питання та запросити всіх зацікавлених учасників ринку та членів робочої групи при МОЗ України з питань удосконалення законодавства щодо рекламування лікарських засобів, створеної наказом МОЗ України від 24 липня 2015 р. № 467.

Представник компанії «Санофі-Авентіс Україна», експерт Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні Світлана Ніколаєва виступила з пропозицією організувати зустріч членів експертної робочої групи, представників Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРАД» та Американської торговельної палати в Україні з метою визначення подальших спільних дій для вирішення цього питання.

Переходячи до наступного питання, голова ГО «Всеукраїнське об’єднання «Миколаївська фармацевтична асоціація «ФармРада» Олена Пруднікова виступила з пропозицією запросити на засідання експертної групи представників Державної служби України з лікарських засобів для озвучення пропозицій до проекту Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, а також імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів). Вона звернула увагу, що новий Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» діє з 28 червня 2015 р., однак Уряд досі не затвердив нові ліцензійні умови провадження господарської діяльності на фармацевтичному ринку.

Також О. Пруднікова звернулася до модератора експертної групи з проханням довести до відома О. Павленко пропозицію щодо включення у склад експертної групи постійного представника Держлікслужби України та визначитися з кандидатурою постійного модератора експертної групи.

Експерт Комітету з питань охорони здоров’я Американської торгівельної палати в Україні Ганна Погодаєва виступила з проханням оприлюднити умови конкурсу на посаду директора Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України» (ДЕЦ). Нагадаємо, що наказом МОЗ України від 29.10.2015 р. № 101-о ухвалено рішення про скасування результату визначення переможця конкурсного відбору на посаду генерального директора ДЕЦ та про початок нової процедури проведення конкурсного відбору.

Дата проведення наступного засідання експертної групи наразі погоджується.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті