Яким чином відбуватимуться закупівлі через ПРООН?

Як ми вже повідомляли, 27 жовтня підписано договір з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні про надання послуг із закупівлі лікарських засобів. Міністерство охорони здоров’я України вже перерахувало 620 млн грн. на закупівлю лікарських засобів та медичних виробів. 12 листопада під головуванням заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця та директора ПРООН в Україні Янтомаса Хімстра відбулася зустріч з представниками фармацевтичного ринку з метою ознайомлення з процесом проведення закупівель продукції через цю міжнародну організацію та обговорення питань, які турбують міжнародних та вітчизняних виробників лікарських засобів щодо строків, оплати, кваліфікаційних вимог тощо.

Ігор Перегінець зазначив, що МОЗ очікує, що тендери будуть оголошені найближчим часом. «Основний принцип, яким керується МОЗ сьогодні, — це забезпечення якісними ліками більшої кількості пацієнтів при обмеженому бюджеті. І ми дуже розраховуємо, що ПРООН зможе допомогти Україні в цьому».

У свою чергу, Янтомас Хімстра наголосив, що ПРООН при проведенні закупівель керується такими принципами, як прозорість, відкритість та чесна конкуренція. Відкритість означає, що будь-яка організація має змогу поставляти якісні матеріали та послуги (за умов відповідності критеріям ПРООН). Принцип прозорості передбачає надання необхідної інформації усім учасникам закупівель для розуміння процедур, які будуть мати місце в рамках закупівель. Що стосується принципу конкуренції, важливим фактором виступає співвідношення ціни та якості. І ці принципи будуть однаковими для всіх, у тому числі для українських виробників, під час проведення тендерів для закупівлі лікарських засобів та медичних виробів для України.

Ірина Малих, керівник відділу закупівель ПРООН в Україні, більш детально зупинилася на тому, як буде відбуватися процес закупівель. Закупівлі ПРООН ґрунтуються на таких принципах:

  • найкраща якість у рамках доступного бюджету, тобто перевага надається заявці, яка відповідає якісним та технічним критеріям і має найнижчу ціну (враховуються такі фактори, як якість, досвід та репутація постачальників);
  • справедливість, чесність та прозорість (реалістичні вимоги, зрозумілі правила для учасників, чесна конкуренція);
  • міжнародна конкуренція, що передбачає рівні права для всіх учасників (як українських, так і зарубіжних), основний критерій — відповідність вимогам тендерної документації;
  • усі бізнес-операції мають відповідати вимогам та принципам ПРООН.

ПРООН здійснює закупівлю через представництва, тобто відповідальність за закупівлі децентралізована. Увесь цикл закупівель — від вибору постачальників до контролю за виконанням умов договору — відбувається локально. При цьому існує багатоступінчата внутрішня система ПРООН затвердження контрактів (кожен великий конт­ракт на кожному рівні проходить перевірку).

У договорі з МОЗ передбачається закупівля лікарських засобів та медичних виробів за 7 напрямами: тест-системи для діагностики ВІЛ, туберкульозу, препарати для лікування орфанних захворювань у дітей, туберкульозу, гемофілії А і В або хвороби Віллебранда у дітей, препарати для дітей із хронічним вірусним гепатитом, ліки для пацієнтів з вірусним гепатитом В і С.

ПРООН проводить відкриті торги. На глобальному веб-сайті ПРООН та корпоративному веб-сайті ПРООН в Україні є можливість ознайомитися з оголошеннями тендерів, а також тендерною документацією. Якщо у процесі проведення закупівель виникають питання, за роз’ясненнями можна звернутися за адресою [email protected].

І. Малих зазначила, що по кожному окремому тендеру будуть організовуватися передтендерні зустрічі, де можна задати питання (щодо тендерної документації, критеріїв вибору переможця, адміністративних особливостей подачі заявки та інших технічних питань) й отримати відповіді. Інформація щодо дати та місця проведення таких зустрічей зазначатиметься у тендерних документах. За результатами таких зустрічей буде складено протокол, доступний для ознайомлення на сайті. Після проведення торгів і визначення переможців інформація про результати також публікується на сайті.

У ПРООН є декілька методів проведення закупівель. Наприклад, метод запиту комерційних пропозицій використовується для проведення закупівель на суму 5–100 тис. дол. США і передбачає збір заявок учасників. Метод запрошення до участі у тендері більш формальний і використовується для закупівель на суму від 100 тис. дол. При відповідності всім критеріям у тендерній документації обирається заявка з найнижчою ціною.

Претендентам необхідно заповнити та надати такі документи: заявка на участь, документи, що підтверджують кваліфікацію компанії, реєстраційні документи, інформація про продукцію, фінансова пропозиція, банківська гарантія (якщо буде необхідно).

До процедур закупівель допускаються претенденти, що відповідають кваліфікаційним критеріям. Зокрема, такі, що мають адекватні матеріальні та фінансові ресурси для виконання договору. Компанія має погодитися та дотримуватися загальних правил та положень ПРООН щодо термінів та умов виконання контракту. Також у заявника має бути достатньо досвіду роботи, щоб виконати контракт.

У процесі проведення тендерів учасникам буде надано можливість подавати заявки за лотами або всією програмою. Лікарські засоби на момент поставки в Україну мають бути зареєстровані в Україні і відповідати якісним критеріям, зазначеним у тендерній документації по кожній позиції. Детальні адміністративні та технічні критерії будуть прописані окремо по кожній позиції, з якими можна ознайомитися у відкритих ресурсах, як тільки тендерна документація буде опублікована.

Щодо мови подачі заявки на участь, І. Малих зазначила, що можна вибрати українську, російську чи англійську. Проте краще заповнювати форму подачі заявки англійською, що пов’язано з проходженням контрактом декількох рівнів затвердження. Подача заявок відбувається електронною поштою (відповідна інформація також буде детально прописана у тендерних документах).

Щодо умов виконання контракту, ПРООН видаватиме замовлення на закупівлю, де буде зазначено місце, строки та суму поставки. Валюта оплати для міжнародних компаній — долари, для резидентів України — гривня. На момент подачі заявки фінансова пропозиція може бути сформована в доларах (з метою захисту від валютних ризиків). У цьому разі оплата в національній валюті буде здійснюватися за офіційним курсом ООН (доступний на сайті treasury.un.org) на день оплати.

Наразі здійснюється підготовка тендерної документації, тендери будуть оголошені найближчим часом.

І. Перегінець зазначив, що доставка закупленої продукції буде здійснюватися за допомогою одного з трьох державних підприємств МОЗ за вибором ПРООН.

Одне з найбільш гострих питань, що хвилюють фармацевтичне співтовариство України, пов’язане можливістю українських виробників брати участь у міжнародних закупівлях. Один з аспектів, який може зумовити дискримінаційні умови для українських виробників, — орієнтованість міжнародних агентств на закупівлю препаратів, що пройшли процедуру прекваліфікації ВООЗ. Відповідаючи на пов’язані з цим питання, І. Малих зазначила, що програма прекваліфікації ВООЗ із всього портфоліо, з яким працює ПРООН, стосується тільки напрямку «туберкульоз» і частини напрямку «діагностика ВІЛ». Я. Хімстра додав: «Питання прекваліфікації ВООЗ, яке є актуальним для 2 програм з 7, не є обмеженням, а навпаки, можливістю для виробників стати частиною міжнародного ринку. Але розуміючи терміновість та складну ситуацію з ліками в Україні, ми зараз працюємо над вирішенням цієї ситуації і будемо готові представити наше рішення найближчим часом».

Катерина Дмитрик, фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті