Грип та ГРВІ: що треба знати, щоб не захворіти

2 грудня в МОЗ України відбувся прес-брифінг «Грип та ГРВІ: що треба знати, щоб не захворіти» за участю Любові Некрасової, головного лікаря Державного закладу «Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України», та Ольги Голубовської, головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України. Під час заходу було окреслено ситуацію та прогнози щодо захворюваності в Україні в цьому епідемічному сезоні, можливості лікування та профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ).

Грип та ГРВІ: що треба знати, щоб не захворітиЗа словами Любові Некрасової, з початку цього епідемічного сезону захворіло 1,31 млн українців, що не перевищує минулорічні показники, найбільше хворіють діти віком 5–14 років. З метою інформування громадськості щодо епідемічної ситуації в країнах Європи та Україні Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України видає щотижневий оперативний бюлетень, з яким можна ознайомитися за посиланням http://www.dsesu.gov.ua/ ua/sanepidsituatsiya/hrvi-ta-hryp. Матеріали від хворих на грип та ГРВІ досліджують методом імуно­флуоресцентної мікроскопії. Так, серед респіраторних вірусів переважає парагрип — виявлено, що антитіла до нього містяться у 51% зразків.

Відповідно до прогнозів ВООЗ, у 2015–2016 рр. очікується циркуляція наступних штамів вірусу грипу: A(H3N2), А(H1N1), В. Усі вони увійшли до складу вакцин, рекомендованих ВООЗ на поточний епідемічний сезон.

Експерт наголосила: «Сьогодні в Україні в продажу в аптеках є лише вакцина ВАКСІГРИП виробництва Санофі Пастер С.А., Франція, але нам точно невідомо, яка її кількість завезена в країну». Загалом з початку епідемічного сезону вакциновано проти грипу близько 7 тис. осіб, переважно за кошти місцевих бюджетів та власні кошти громадян.

Ольга Голубовська додала, що вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вона має особливе значення для осіб, які належать до груп ризику і для яких грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя. Зокрема, це:

  • діти віком до 5 років (особливо до 2 років);
  • вагітні;
  • особи віком старше 65 років;
  • люди з надмірною масою тіла;
  • хворі на цукровий діабет;
  • пацієнти з хронічними серцево-судинними захворюваннями;
  • пацієнти із хронічними захворюваннями легень;
  • особи з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;
  • хворі, що отримують імуносупресивну терапію.

Для цих осіб грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанси одужати без ускладнень. Крім того, існують професійні групи ризику (медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях). У цих осіб немає можливості уникнути перебування поряд із хворими, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу. Згідно з рекомендаціями ВООЗ серед осіб груп ризику належний рівень охоплення щепленнями проти грипу повинен становити не менше 75%.

Якщо минулого року українці переважно хворіли на грип типу В (в той час як в Європі це був тип А(H1N1)), то цього року головний позаштатний спеціаліст висловила припущення, що саме тип А(H1N1) буде превалювати в Україні. Проте чітко спрогнозувати це неможливо. Пандемічний грип А(H1N1) має ряд особливостей, які відрізняють його від інших штамів. Перш за все, він уражує працездатне населення, а також пацієнтів з надмірною масою тіла, цукровим діабетом, інсулінорезистентністю, бронхіальною астмою, серцево-судинними захворюваннями, вагітних, осіб, що тривалий час приймають ацетилсаліцилову кислоту. Ускладненням його перебігу є первинне ураження легень — гострий респіраторний дистрес синдром, який призводить до смерті пацієнта.

Специфічним засобом для лікування пандемічного грипу є озельтамівір, проте він ефективний лише в перші 48 год захворювання. «Пацієнти із вищезазначених груп повинні знати: якщо вони не вакциновані проти грипу, то у разі захворювання в епідемічний період їм слід якнайшвидше звернутися до лікаря та почати приймати цей препарат», — додала вона. Наказом МОЗ від 16.07.2014 р. № 499 затверджено та впроваджено медико-технологічні документи зі стандартизації медичної допомоги при грипі та гострих респіраторних інфекціях, в яких також відповідно до рекомендацій ВООЗ рекомендований цей препарат.

Цього року вже зареєстровано перші випадки смерті від грипу. 24 листопада близько п’ятої години ранку у столиці від грипу померла 33-річна жінка. Лабораторно підтверджено грип А(H1N1). Під час епідемічного розслідування встановлено, що цієї ж ночі вдома померла її 63-річна мати (якій дослідження на грип не проводили). Обидві жінки входили до групи ризику (мали ожиріння та цукровий діабет), до того ж пізно звернулися до стаціонару.

О. Голубовська звернула увагу на симптоматичні прояви грипу, за якими можна відрізнити його від ГРВІ. Це підвищення температури тіла більше 38,5 °С, виражений інтоксикаційний синдром (ломота в тілі, біль у м’язах, головний біль, світлобоязнь, гіперестезія), біль за грудниною, зернистість ротоглотки.

Грип легко передається повітряно-крапельним шляхом, як правило, радіус зони зараження навколо людини, яка занедужала, становить 2 м. Хворий навіть із легкою формою грипу становить небезпеку для оточуючих протягом усього періо­ду прояву симптомів — у середньому 7 днів. За наявності будь-яких з перелічених симптомів не варто виходити з дому навіть заради візиту до лікаря. За умови легкого перебігу хвороби симптоматичного лікування у домашніх умовах може виявитися достатньо для повного одужання. Це жарознижувальні, муколітичні, судино­звужувальні препарати. Втім, О. Голубовська рекомендувала у разі розвитку симптомів грипу в жодному разі не знижувати температуру тіла до нормальних значень. Також слід утримуватися від частого прийому препаратів, що містять парацетамол, який має гепатотоксичну дію.

Народні засоби для зменшення вираженості симптомів та загальної підтримки організму неефективні проти грипу самостійно, проте можуть використовуватися як допоміжні. Зловживати ними також не варто.

Л. Некрасова дала декілька порад, як уникнути захворювання:

  • уникати скупчень людей;
  • часто мити руки з милом або обробляти їх дезін­фікуючим гелем із вмістом спирту;
  • чистити носові ходи кожні 3 год;
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • повноцінно харчуватися, висипатися, не перевтомлюватися.

Прим. ред.: за інформацією МОЗ України, протягом 23–29 листопада 2015 р. показники захворюваності на грип та ГРВІ не перевищують епідемічного порогу та знаходяться в ме­жах від –4,6% у Хмельницькій до –78,8% в Івано-Франківській областях (без урахування даних з АР Крим та м. Севастополь).

За звітний тиждень на грип та ГРВІ захворіло 162 957 осіб, із них 69,2% становлять діти. Показник захворюваності на грип та ГРВІ (сумарно) серед населення України вищий порівняно з минулим тижнем на 3,3% та становить 38,1 на 10 тис. населення. Найвища захворюваність зареєстрована в Київській — 73,3, найнижча — у Харківській обл. — 15,0 на 10 тис. населення.

За звітний тиждень динаміка госпіталізації знаходиться на рівні минулого тижня, кількість госпіталізованих — 5 159 осіб (3,2% загальної кількості захворілих), із них 77,7% становлять діти.

З початку епідемічного сезону вакциновано проти грипу 71 888 осіб, що становить 0,2% загальної кількості населення України. Із груп медичного, епідеміологічного та професійного ризику вакциновано проти грипу 69 046 осіб або 12,6%. Питома вага щеплених проти грипу дітей становить 23,0%.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті