Розроблено Порядок розрахунку потреби в лікарських засобах, що містять підконтрольні речовини

04 Грудня 2015 7:08 Поділитися

Розроблено Порядок розрахунку потреби в лікарських засобах, що містять підконтрольні речовини3 грудня на офіційному сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проект наказу МОЗ України, яким пропонується затвердити Порядок розрахунку потреби на наступний рік в лікарських засобах, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини у кількостях, що перевищує гранично допустиму (далі — проект Порядку), а також форми звітності суб’єктів господарювання, які провадять діяльність, пов’язану з обігом таких лікарських засобів. Документ має пройти процедуру реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Проект Порядку визначає механізм формування потреби в лікарських засобах, що містять наркотичні засоби і психотропні речовини, включені до таблиць ІІ і ІІІ Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. № 770 (далі — Перелік), у кількості, що перевищує гранично допустиму, які затверджені постановою КМУ від 10.10.2007 р. № 1203. Дія Порядку поширюється на МОЗ АР Крим, структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (далі — регіональні органи охорони здоров’я), районні (міські) структурні підрозділи з питань охорони здоров’я, заклади охорони здоров’я незалежно від відомчого підпорядкування, що отримали ліцензію на право здійснення діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів і психотропних речовин.

Згідно з проектом документа, для проведення розрахунків використовуватиметься узагальнена інформація за рік, що передував поточному. Для формування звітності про фактично використані лікарські засоби, що містять підконтрольні речовини, включені до Переліку, у кількості, що перевищує гранично допустиму, та заявки на потребу в цих препаратах застосовуватимуться такі періоди:

  • для звіту про використані підконтро­льні діючі речовини (далі — ПДР) та підконтрольні лікарські засоби (далі — ПЛЗ) — з 1 січня до 31 грудня року, що передує поточному;
  • для формування заявки на потребу в ПДР та ПЛЗ на наступний рік — з 1 січня до 31 грудня року, наступного за поточним.

Під час здійснення розрахунків потреби в ПДР та ПЛЗ використовуватимуться такі вихідних дані:

  • кількість хворих, які протягом року, що передує поточному, отримали лікування відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;
  • кількість виїздів бригадами Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф для надання екстреної та невідкладної медичної допомоги;
  • кількість використаних ПЛЗ у перерахунку на ПДР у році, що передує поточному;
  • коефіцієнт смертності за окремими нозологіями у році, що передує поточному та інші.

Для формування потреби в ПДР та ПЛЗ у кожному закладі охорони здоров’я, який має ліцензію на право провадження діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин, у територіальних та регіональних структурних підрозділах з питань охорони здоров’я має бути призначено осіб, відповідальних за узагальнення даних, що містяться у формах звітів про використані в році, що передує поточному, ПДР та ПЛЗ, їх аналізі, а також формуванні заяви на потребу в них на наступний рік.

Також згідно з проектом Порядку формування річної потреби відбуватиметься за кількома етапами, які загалом полягають в отриманні територіальними та регіональними структурними підрозділами з питань охорони здоров’я даних від лікувально-профілактичних закладів, центрів первинної медико-санітарної допомоги, фармацевтичних (аптечних) закладів і т.д. звітів про використані ПЛЗ у році, що передує поточному. Після цього МОЗ України узагальнюватиме та затверджуватиме заявки структурних підрозділів з питань охорони здоров’я на річну потребу у ПДР.

Щорічно до 1 жовтня поточного року МОЗ України затверджуватиме загальний рекомендований норматив споживання, враховуючи кількість усіх хворих осіб, а також на 1 пацієнта, відповідно до нозологій, 1 ліжко, 1 виїзд бригади центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та коефіцієнти відхилення для них. У випадку прийняття проекту документа він набуде чинності після його офіційного опублікування.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті