Аптечна професійна асоціація України вчасно отримала роз’яснення Мінекономіки щодо постанови КМУ №955

Міністру економіки України
Б.М. Данилишину

Шановний Богдане Михайловичу!

Аптечна професійна асоціація України у зв’язку з оприлюдненням 3 листопада 2008 року на офіційному сайті Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua) постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на  лікарські засоби і вироби медичного призначення» та численними зверненнями аптечних закладів щодо практичного застосування її положень звертається до Вас із наступним.

Просимо роз’яснити, чи належить розуміти зміст пункту 1 зазначеної постанови таким чином, що до розміру встановлених цим пунктом граничних торговельних (роздрібних) надбавок (націнок) не вище ніж 35 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 року № 400 (далі – Перелік 1), не включаються граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) у розмірі не вище ніж 15 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок.

Аналогічні роз’яснення просимо дати і щодо формування націнок на  лікарські засоби і вироби медичного призначення за переліком, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 3 грудня 2001 року №480/294 (далі – Перелік 2), а саме чи вірним є твердження, що до розміру граничних торговельних (роздрібних) надбавок (націнок) не вище ніж 15 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок не включаються граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) у розмірі не вище ніж 10 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок.

Враховуючи викладене, звертаємося до Вас за роз’ясненням, чи вірно формувати роздрібну ціну в аптечній мережі на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Переліку 1, за такою формулою:

  • оптова ціна виробника (митна вартість) + гранична постачальницько-збутова надбавка (націнка) у розмірі не вище ніж 15 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок + гранична торговельна (роздрібна) надбавка (націнка) не вище ніж 35 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, в  результаті чого сумарна націнка не буде перевищувати 50%;

  • та чи вірним є формування роздрібної ціни в аптечній мережі на лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Переліку 2, за аналогічною формулою:

  • оптова ціна виробника (митна вартість) + гранична постачальницько-збутова надбавка (націнка) у розмірі не вище ніж 10 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок + гранична торговельна (роздрібна) надбавка (націнка) не вище ніж 15 % оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, в  результаті чого сумарна націнка не буде перевищувати 25%.

Крім того, просимо зазначити, з якого моменту (дати) набирають чинності вимоги щодо граничних рівнів надбавок (націнок) на  лікарські засоби та вироби медичного призначення, встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення», та з якого моменту (дати) контролюючі органи (зокрема органи Міністерства економіки України) будуть здійснювати контроль за дотриманням суб’єктами господарювання встановлених цією постановою надбавок (націнок).

З повагою,
Президент АПАУ
М.Ф. Пасічник


MIHICTEPCTBO ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

4 листопада 2008 р. №3802-19/125

Аптечна професійна асоціація України

Щодо надання роз’яснень постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008р. №955

Мінекономіки розглянуло звернення аптечної професійної асоціації України лист від 03.11.2008р. №127 щодо надання роз’яснень практичного застосування положень постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на  лікарські засоби і вироби медичного призначення» та повідомляє наступне.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2008р. №955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» установлено на  лікарські засоби і вироби медичного призначення, включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006р. №400, граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище ніж 15 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки) не вище ніж 35 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, крім лікарських засобів і виробів медичного призначення за переліком, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я і Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 3 грудня 2001р. №480/294, на які встановлюються граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище ніж 10 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки) не вище ніж 15 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок;

на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що придбаваються державними та комунальними закладами охорони здоров’я за бюджетні кошти, граничні торговельні та/або постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище, ніж 10 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок.

При цьому, на Національний перелік основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.03.2006р. №400 встановлено граничні надбавки, сумарний рівень яких для всіх підприємств оптової та роздрібної торгівлі, що беруть участь у реалізації лікарських засобів і виробів медичного призначення, не повинен перевищувати 50 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок, а саме: для оптових підприємств – граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище ніж 15 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та для роздрібної торгівлі – граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки) не вище ніж 35 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок і мають застосовуватися окремо незалежно від постачальницько-збутових надбавок (націнок), саме для покриття витрат підприємств з роздрібної торгівлі.

На Перелік вітчизняних та імпортних лікарських засобів і виробів медичного призначення, ціни на які підлягають державному регулюванню, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 03.12.2001р. №480/294 запроваджені граничні надбавки, сумарний рівень яких для всіх підприємств оптової та роздрібної торгівлі не повинен перевищувати 25 відсотків, а саме: для оптових підприємств – граничні постачальницько-збутові надбавки (націнки) не вище ніж 10 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок та для роздрібної торгівлі – граничні торговельні (роздрібні) надбавки (націнки) не вище ніж 15 відсотків оптової ціни виробника (митної вартості) з урахуванням знижок.

Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо більш пізній строк набрання ними чинності не передбачено в цих актах. Акти Кабінету Міністрів України, які визначають права і обов’язки громадян, набирають чинності не раніше дня їх опублікування в  офіційних друкованих виданнях.

Згідно Указу Президента України від 10.06.97р. №503/97 «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності» акти Президента України, Кабінету Міністрів України не пізніш як у п’ятнадцятиденний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях.

Офіційне опублікування нормативно-правових актів здійснюється в таких друкованих виданнях: «Офіційному віснику України», «Відомостях Верховної Ради України», «Офіційному віснику Президента України», газетах «Урядовий кур’єр», «Голос України».

Що стосується здійснення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання граничних надбавок, встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008р. №955, то відповідно до Положення про Державну інспекцію з контролю за цінами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.2000р. №1819, саме Держцінінспекція здійснює контрольно-наглядові функції з питань додержання, зокрема, підприємствами, установами та організаціями вимог щодо формування, встановлення та застосування цін і тарифів.

У межах своєї компетенції Держцінінспекція організує виконання актів законодавства з моменту їх набуття чинності та здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

Перший заступник Міністра економіки України

С.А.Романюк

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті