Україна готує чергову заявку на грант Глобального фонду

На початку липня під головуванням міністра охорони здоров’я Юрія Поляченка відбулося засідання Національної координаційної ради (НКР) з питань запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу. Під час роботи НКР було розглянуто низку питань, затверджено стратегію консолідованої заявки України на отримання гранту Глобального фонду та визначено основних реципієнтів гранту. Після голосування спільним основним реципієнтом було визначено Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Альянс ВІЛ/СНІД в Україні» та «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ». Основний спільний реципієнт повинен підготувати та подати на затвердження до НКР на наступному засіданні пропозиції щодо субреципієнтів гранту Глобального фонду .

НКР проаналізувала ситуацію щодо ВІЛ/СНІДу в Україні, доповідачі зазначали, що основні цілі Концепції стратегії дій уряду, спрямованих на запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу в нашій державі на період до 2011 р., — зниження рівня розповсюдженості ВІЛ-інфекції та зниження смертності внаслідок СНІДу.

Під час засідання НКР було також наведено дані епідеміологічного моніторингу, які містили важливу інформацію щодо ситуації з ВІЛ/СНІДом в Україні. На її основі, зокрема, був зроблений висновок, що в нашій державі спостерігається «концентрована» стадія епідемії. Це означає, що вона переважно зосереджена в окремих групах найвищого ризику інфікування ВІЛ/СНІДом. До таких груп належать ті, хто вживають ін’єкційні наркотики, повії, гомосексуалісти, чоловіки та жінки, які мають невпорядковане статеве життя. Водночас у деяких областях (Одеська, Миколаївська) вже є ознаки генералізації епідемії серед усіх верств населення.

У таких умовах впровадження першочергових профілактичних заходів запобігання поширенню епідемії в групах найвищого ризику є стратегічним завданням для країни. Наприклад, згідно з рекомендаціями Дорожньої карти України щодо розширення доступу до профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки до 2010 р., для того щоб покращити епідеміологічну ситуацію із ВІЛ/СНІДом в Україні, регулярними профілактичними оглядами слід охопити принаймні до 60% представників груп ризику зараження на ВІЛ, наведених вище. Тільки за подібного підходу профілактичні заходи забезпечать зменшення нових випадків інфікування у зазначених групах, а також зниження поширеності ВІЛ-інфекції у суспільстві. Збільшення доступності відповідних діагностичних та профілактичних послуг для представників груп ризику розглядається як один з найнеобхідніших елементів комплексної програми.

За результатами засідання НКР її членами було запропоновано включити до заявки України такі пункти: інформаційно-освітні (комунікативні) послуги, розповсюдження засобів індивідуального захисту серед груп ризику та їх партнерів, замісна терапія для тих, хто вживає ін’єкційні наркотики, лікування мультирезистентних форм ВІЛ-асоційованого туберкульозу у таких пацієнтів, закупівля антиретровірусних препаратів, догляд та соціально-психологічна підтримка ВІЛ-інфікованих..

ІНФОРМАЦІЙНО

За повідомленнями МОЗ України, прозора та відкрита процедура проведення тендерів на закупівлю препаратів антиретровірусної терапії у травні 2006 р. дозволила порівняно з попередніми аналогічними тендерами (2003, 2004 та осінь 2005 р.). знизити ціни на антиретровірусну терапію на 80–90%. Мова йде про закупівлю тих самих препаратів у тих самих виробників, що й у попередні роки. Деякі лікарські засоби у нових умовах закупівель стали дешевшими у 40 й більше разів. Це дозволило значно знизити вартість полікомпонентного курсу антиретровірусної терапії для ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД. Наприклад, у 2004 р. курс лікування одного хворого коштував близько 35 тис. грн., у 2005 р. МОЗ зуміло знизити його вартість до 30 тис. грн., цього року можна чекати, що вартість курсу знизиться до 8,5 тис. грн. Завдяки цьому значно збільшиться кількість хворих, котрі зможуть пройти таке лікування. Таким чином, у поточному році курс антиретровірусної терапії за рахунок бюджетних видатків зможуть пройти понад 2,5 тис. осіб (у 2005 р. — 450 хворих на ВІЛ/СНІД отримували лікування; у 2004 р. — 275 осіб).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті