Епідемічний сезон грипу в розпалі: як уникнути ускладнень?

Протягом останнього тижня однією з найгарячіших тем у ЗМІ стало значне зростання захворюваності на грип та випадків смерті від нього в різних регіонах України. З метою роз’яснення ситуації, що склалася, 12 січня 2016 р. у МОЗ України відбувся брифінг «Грип в Україні: як вберегтися?», де з представниками преси спілкувалися Любов Некрасова, головний лікар Державного закладу «Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України», та Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України.

Як повідомила Любов Некрасова, з початку епідемічного сезону 01.10.2015 р. та станом на 10.01.2016 р. в Україні зареєстровано 2,2 млн випадків захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), що становить 5,5% населення країни. За цей період з такими діагнозами госпіталізовано 77 тис. осіб (76% із яких — діти).

У порівнянні з минулим тижнем протягом 4–10 січня на фоні зменшення загальної кількості хворих на грип та ГРВІ питома вага госпіталізованих осіб збільшилася до 11,2% (6 593 особи), із них 4 528 дітей до 17 років. Відзначається різке підвищення темпу приросту захворюваності на грип та ГРВІ серед дорослого населення (13,9%), особливо в Донецькій (на 58,3%), Луганській (на 43,3%), Полтавській (на 42,1 %), Сумській (на 53,4 %) та Київській (на 27,4 %) обл.

З початку епідемічного сезону вакциновано проти грипу 117 175 осіб, що становить 0,3% від загальної кількості населення України. Із груп медичного, епідеміологічного та професійного ризику вакциновано проти грипу 113 108 осіб або 20,7% тих, хто підлягає такій імунопрофілактиці. Найбільший обсяг охоплення щепленнями відзначається в Дніпропетровській обл.

У цілому в порівнянні з минулим епідемічним сезоном в нинішньому спостерігається зростання кількості хворих на 14,3% та кількості госпіталізованих — на 10%, що вказує на ускладнення епідемічного процесу. Про це також свідчить 25 летальних випадків внаслідок грипу (станом на 10 січня), підтверджених обласними вірусологічними лабораторіями. У той же час в 2014 р. від грипу померло 14 осіб. Як відзначила фахівець, на сьогодні епідемічний поріг не перевищено в жодній області.

«Референс-лабораторія в Києві поки що не отримала повністю всі зразки з регіонів для підтвердження діагнозу. Сподіваюся, що до 15 січня ми завершимо дослідження тих, що вже надійшли, та оприлюднимо їх результати», — підкреслила вона. Найбільшу кількість офіційно підтверджених випадків смерті зареєстровано в Одеській — 15 осіб, Вінницькій — 7, Харківській обл. — 1 та Києві — 2. Лише за останній тиждень з них — 12 випадків (11 в Одеській обл. та 1 в м. Києві). «Ці дані можуть відрізнятись від тих, що ЗМІ отримують у регіонах, але я можу озвучити лише цифри, підтверджені офіційно», — додала Л. Некрасова.

Що стосується ситуації в Краматорську, де за заявою очільника міського управління охорони здоров’я протягом останніх 2 тиж загинуло 15 осіб, МОЗ буде створено відповідну комісію, яка перевірить ці випадки. Секційний матеріал від померлих також буде направлено до центральної вірусологічної лабораторії.

З 1 жовтня 2015 р. фахівцями вірусологічних лабораторій Державної санітарно-епідеміологічної служби України методом полімеразної ланцюгової реакції досліджено 1306 зразків матеріалу від хворих на грип (у тому числі і від померлих), із них у 228 випадках результат позитивний. За словами експерта, переважає штам грипу типу A/California/7/2009 (H1N1)pdm09, виявлений у 90% зразків. Проте у 5 померлих у Вінницькій обл. виділено грип типу В/Phuket/3073/2013Н1N1, що потребує додаткового розслідування. Усі померлі не були щеплені проти грипу, за віковими категоріями це 1 дитина, 23 особи у віці 34–44 років, 1 особа — літнього віку.

В Україні пацієнти, які захворіли на грип та ГРВІ, отримують допомогу в 1808 обласних, міських та районних лікарнях (у тому числі 425 інфекційних стаціонарах), 8613 дільничних лікарнях та амбулаторіях, 813 поліклініках, 14 398 фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктах. У значній кількості регіонів визначено стаціонари, які буде перепрофільовано на випадок масового надходження хворих із клінічними ознаками грипу та ГРВІ.

Ольга Голубовська наголосила, що, на відміну від інших типів вірусу грипу, тип А Н1N1 здатен викликати тяжкі первинні вірусні пневмонії, що і є часто причиною смерті хворих. Як підкреслила фахівець, особливо небезпечним грип є для представників груп ризику — це діти до 5 років (особливо — до 2 років), вагітні, особи віком від 65 років, з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні патології легенів, люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями, особи, що перебувають на імуно-супресивній терапії. Для них грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна профілактика здатна врятувати життя.

Також існують професійні групи ризику — медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях. У цих осіб немає можливості уникнути перебування поряд із хворими, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю й профілактики грипу.

Вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вона особливо важлива для представників груп ризику. Згідно з рекомендаціями ВООЗ серед осіб груп ризику належний рівень охоплення щепленнями проти грипу має становити не менше 75%.

«Необхідно формувати в суспільстві розуміння важливості імунопрофілактики проти грипу заради збереження здоров’я. особливо це стосується керівників трудових колективів, представників місцевих органів охорони здоров’я», — підкреслила вона.

За словами фахівця, у разі появи небезпечних симптомів (підвищення температури тіла понад 38 °С, головний біль, біль у м’язах, у горлі, кашель, нежить, закладання носа) представники груп ризику мають обов’язково звернутися до лікувального закладу, пройти обстеження та в разі необхідності отримати лікування або направлення до стаціонару. Ускладненням перебігу грипу А Н1N1 є первинна пневмонія, яка призводить до гострого респіраторного дистрес-синдрому. «В Україні на сьогодні засобом специфічної терапії проти грипу є озельтамівір, але він ефективний лише в перші 48 год захворювання. Усі померлі від грипу особи занадто пізно звернулись за медичною допомогою — на 5–6-й день захворювання. На сьогодні залишки озельтамівіру перерозподілено між закладами охорони здоров’я, але не треба забувати про фактор часу. Цей препарат не допоможе в разі пізнього звернення за медичною допомогою», — зазначила О. Голубовська. Вона підкреслила, що сьогодні в Україні діють медико-технологічні документи зі стандартизації медичної допомоги при грипі та гострих респіраторних інфекціях, розроблені відповідно до міжнародних стандартів.

Підводячи підсумки, фахівці наголосили, що з метою інформування громадськості щодо епідемічної ситуації в країнах Європи та в нашій державі Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України видає щотижневий оперативний бюлетень, з яким можна ознайомитися за посиланням: http://www.dsesu.gov.ua/ ua/sanepidsituatsiya/hrvi-ta-hryp.

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті