В Україні лютує грип: кількість смертей збільшується

19 Січня 2016 5:58 Поділитися
Для того щоб надати інформацію щодо захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), а також заходів, які вживаються для зниження рівня поширення цих патологій, 19 січня в Українському кризовому медіа-центрі з ініціативи МОЗ України відбувся брифінг «Епідемічна ситуація із захворюванням на грип та ГРВІ: оперативна інформація». У заході взяли участь Олександр Квіташвілі, міністр охорони здоров’я України, Любов Некрасова, керівник Держаної установи «Український центр із контролю й моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України», Святослав Протас, виконуючий обов’язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

В Україні лютує грип: кількість смертей збільшуєтьсяОлександр Квіташвілі подякував ЗМІ за роботу з підвищення рівня поінформованості населення України щодо захворюваності на грип на ГРВІ. За його словами, це дозволило збільшити кількість осіб, які звертаються за медичною допомогою до лікарів у разі появи перших симптомів грипу та ГРВІ, та таким чином зменшити кількість ускладнень цих захворювань та летальних випадків.

Міністр охорони здоров’я України зауважив, що станом на 19 січня вірусологічними лабораторіями підтверджено 51 летальний випадок, які настали внаслідок грипу (найбільша кількість померлих у Одеській обл. — 20, у Вінницькій обл. — 7, у Києві — 5, Донецькій обл. — 4, Рівненській обл. — 3 тощо). «Усі померлі запізно звернулися за наданням медичної допомоги та належали до груп ризику», — підкреслив О. Квіташвілі. — Тому я вкотре наголошує на необхідності звернення за медичною допомогою в разі появи перших симптомів грипу».

Він також наголосив: «17 областей України перевищили середній показник захворюваності на грип та ГРВІ та наближаються до епідемічного порогу, при цьому 2 області — Донецька та Рівненська — вже знаходяться на порозі епідемії».

Прим. ред.: За даними державної санітарно-епідеміологічної служби України, станом на 18 січня 2016 р. епідемічний поріг щодо захворюваності на грип та ГРВІ перевищено у Донецькій (на 67,9%) та Рівненській (16,5%) обл. До нього також наближаються Вінницька, Волинська, Кіровоградська, Київська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька та Чернівецька обл. Слід зауважити, що, за даними ВООЗ, епідемічний поріг щодо захворюваності на грип та ГРВІ для України становить 578 хворих на 100 тис. населення.

Любов Некрасова повідомила, що з початку епідемічного сезону станом на 18 січня кількість осіб, що захворіли на грип та ГРВІ, становить 2 млн 433 тис. 550, тобто приблизно 6% населення України. «Більшість з тих, хто захворів, — діти до 17 років (67%). При цьому сьогодні спостерігається тенденція щодо зниження захворюваності на грип та ГРВІ серед дітей до 17 років та збільшення кількості хворих серед дорослих», — зауважила вона.

Найвищі показники захворюваності на грип та ГРВІ реєструють у Київській обл. та м. Києві, найнижчі — у Тернопільській, Закарпатській, Харківській обл. Усього в Україні з попередніми діагнозами грип та ГРВІ госпіталізовано 88 тис. 384 особи, що становить близько 3,6% від усіх захворілих, з них 74% — діти.

Л. Некрасова відзначила, що кількість звернень за медичною допомогою у разі появи симптомів грипу та ГРВІ збільшилася, також збільшилася кількість госпіталізацій з приводу цих захворювань. Це дозволяє попередити ускладнення, серед яких найбільшу небезпеку становить пневмонія.

За її словами, з початку щотижневого моніторингу захворюваності людей на грип та ГРВІ вірусологічними лабораторіями для аналізу від пацієнтів було отримано 2122 зразки. «Це зроблено для того, щоб з’ясувати, які віруси грипу циркулюють на території України та яка кількість летальних випадків сталася внаслідок грипу», — пояснила Л. Некрасова. — Практично у 98% зразків, взятих від захворілих та померлих внаслідок грипу, було виявлено штам грипу типу A/California/7/2009 (H1N1)pdm09. Цей штам відноситься до таких, що здатні викликати епідемії та пандемії».

Спікер повідомила, що наступного тижня очікується зростання рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Саме тому вона закликала людей, що належать до груп ризику, провести щеплення від грипу.

Слід зауважити, що до груп ризику відносять вагітних, дітей віком до 5 років (особливо до 2 років), осіб похилого віку (старше 65 років), пацієнтів з хронічними, серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом та з надлишковою масою тіла.

Святослав Протас розповів про обмежувальні заходи, які вживаються Державною санітарно-епідеміологічною службою України спільно з органами місцевої влади, для того щоб знизити темпи зростання захворюваності на грип та ГРВІ в Україні. Зокрема, мова йшла про введення карантинів у навчальних закладах.

«Переривання навчального процесу у школах сприяє зниженню захворюваності на грип та ГРВІ у 2–2,5 рази, тому сьогодні в Україні навчання припинено у більше ніж 4,5 тис. навчальних закладах», — зауважив С. Протас. Він також повідомив, що на сайті Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у м. Києві в онлайн-режимі запрацювала інтерактивна карта — мапа епідемічної ситуації щодо грипу та ГРВІ в загальноосвітніх навчальних закладах. За словами С. Протаса, найближчим часом інтерактивна карта буде включати й інші регіони України.

Виконуючий обов’язки голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України також звернувся до батьків з проханням під час карантину у навчальних закладах контролювати місце перебування дітей та уникати великого скупчення людей.

Слід зауважити, що з метою інформування громадськості щодо епідемічної ситуації в країнах Європи та в нашій державі Український центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України видає щотижневий оперативний бюлетень, згідно з яким за період 11–17 січня 2016 р. на грип та ГРВІ захворіло 212 922 особи, із них 53,9% становлять діти віком до 17 років. Показник захворюваності на грип та ГРВІ (сумарно) серед населення України в порівнянні з минулим тижнем підвищився на 72,1% та становить 54,7 на 10 тис. населення. Найвищий рівень захворюваності на грип та ГРВІ зареєстровано в Рівненькій — 104,9, найнижчий — у Закарпатській обл. — 21,6 на 10 тис. населення. За звітний тиждень зареєстровано 26 летальних випадків від грипу.

У порівнянні з минулим тижнем питома вага госпіталізованих осіб збільшилася на 73,5% (11 438 осіб), із них 6 898 — діти до 17 років. З початку епідемічного сезону вакциновано проти грипу 119 876 осіб, що становить 0,31% від загальної кількості населення України. Із груп медичного, епідеміологічного та професійного ризику вакциновано проти грипу 115 781 особу або 21,2% тих, хто підлягає такій імунопрофілактиці. Найбільший обсяг охоплення щепленнями відзначається в Дніпропетровській обл. Найвищий рівень охоплення щепленнями серед дитячого населення — у Запорізькій обл. Питома вага дітей, щеплених проти грипу, становить 21,0%.

Світлана Шелепко, фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті