У 2008 р. доросле населення буде вакциновано від кору та краснухи

27 лютого 2008 р. КМУ видав розпорядження № 348-р «Про затвердження плану заходів з проведення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи на 2008 рік». Після проведення імунізації проти грипу цей крок є наступним у масштабній кампанії з вакцинації дорослого населення, що почалася в Україні (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 37 (608) від 24.09.2007 р.).

У 2005–2006 рр. в Україні на кір захворіли 46 тис. людей, у переважній більшості (90%) дорослі, що зумовило значно тяжчий перебіг захворювання. Така висока захворюваність підтвердила той факт, що циркуляцію збудника кору в Україні не ліквідовано, як вважалося у 2004 р., коли було зареєстровано лише 146 випадків захворювання на кір. Вакцинація проти краснухи дозволить захистити від цього захворювання жінок репродуктивного віку, а також попередити вроджені вади розвитку у дітей при внутрішньоутробному інфікуванні.

Останні щеплення проти кору та краснухи проводилися близько 20–30 років тому. І на сьогодні вакцинальний статус близько 50% дорослого населення України невідомий. Згідно з розпорядженням КМУ буде вивчено стан напруженості імунітету проти кору та краснухи серед населення віком 16–29 років (близько 8 млн українців).

У квітні–листопаді 2008 р. додаткову імунізацію буде проведено серед особового складу Збройних сил України, інших військових угрупувань, співробітників правоохоронних органів, органів та підрозділів цивільного захисту та Держспецзв’язку.

Вакцини проти кору та краснухи та необхідні вироби медичного призначення для проведення додаткової імунізації Україна отримує від ЮНІСЕФ (United Nations International Children’s Emergency Fund — UNICEF, Дитячий фонд ООН) та ВООЗ як гуманітарну допомогу. Використання комбінованої вакцини проти кору і краснухи дозволить збільшити охоплення вакцинацією населення.

Нагадаємо, що метою додаткової імунізації є досягнення колективного імунітету у 95% дорослого населення і як наслідок — обмеження циркуляції збудників кору та краснухи в Україні.

Кір — гостре вірусне захворювання з характерно вираженою інтоксикацією. У хворих, як правило, відзначають підвищену частоту серцевых скорочень, низький артеріальний тиск, також уражується травний тракт, що ускладнює перебіг захворювання у дорослих. Ураження нервової системи може викликати у хворих розвиток енцефаліту або менінгіту і дуже небезпечне для життя.

Краснуха небезпечна своїми ускладненнями. Вони з’являються при тяжкому перебігу захворювання та проявляються ураженнями нервової системи — енцефалiтом, менінгітом. Особливо небезпечна краснуха для вагітних. У випадку інфікування краснухою вагітної дитина народжується з аномаліями розвитку, відомими пiд назвою «класичний синдром уродженої краснухи»: катарактою, вадами серця, глухотою.

Намічені заходи дадуть змогу припинити циркуляцію вірусу кору в Україні, сертифікувати нашу країну як територію, вільну від цієї хвороби. Має бути також знижена до 1 випадку на 100 тис. населення захворюваність на краснуху та епідемічний паротит. Високий рівень охоплення вакцинацією проти краснухи в Україні забезпечить захист жінок дітородного віку та попередження розвитку синдрому вродженої краснухи.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті