В Україні розпочато 3-й раунд вакцинації проти поліомієліту

22 січня 2016 р. у приміщенні Міністерства охорони здоров’я України за участю представників Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Європейської комісії та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) відбувся брифінг, присвячений початку 3-го туру додаткової вакцинації проти поліомієліту в Україні. У ході заходу було окреслено плани МОЗ України щодо проведення 3-го раунду додаткової вакцинації проти поліомієліту в Україні, названо партнерів, які надали кошти для закупівлі вакцини, а також рекомендації експертів у контексті ситуації зі зростанням захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ).

Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я України, подякував міжнародним партнерам: ВООЗ, канадському уряду, Європейській комісії, ЮНІСЕФ за технічну, фінансову підтримку та рекомендації щодо стратегії впровадження імунізації. «Ми вдячні Європейській комісії, яка підтримує Україну в процесі проведення 3-го раунду вакцинації, за виділені кошти для придбання 4,5 тис. доз оральної поліовакцини (ОПВ)», — зазначив заступник міністра.

За інформацією, розміщеною на офіційному сайті Представництва Європейського Союзу в Україні, Європейський Союз надав 1,255 млн євро на підтримку 3-го раунду вакцинації проти поліомієліту.

Заступник міністра повідомив, що в ході 1-го туру, який стартував 19 жовтня 2015 р. і тривав протягом 3 тиж до 9 листопада 2015 р., було охоплено приблизно 65% дітей. Нагадаємо, що Олександр Квіташвілі під час брифінгу «Вакцинація проти поліомієліту: результати першого туру. Наступні кроки» зазначив, що за результатами 1-го раунду охоплення вакцинацією дітей до 6 років складає 53,7%.

«У ході 2-го туру додаткової вакцинації проти поліомієліту показник охоплення підвищився до 75%», — зазначив І. Перегінець, додавши, що для досягнення стійкого популяційного імунітету проти даного захворювання необхідно досягти рівня охоплення щонайменше в 95%.

«Метою додаткової 3-раундової імунізації в рамках реагування на спалах поліомієліту є зупинка циркуляції поліо­вірусу. Лише охоплення вакцинацією 95% дітей допоможе досягти цього, а також забезпечити колективний імунітет», — наголосив І. Перегінець.

За його словами, у грудні минулого року в Україні працювала Міжнародна оціночна місія за участю представників ВООЗ, ЮНІСЕФ, Американського центру контролю та незалежної Ради з моніторингу за ліквідацією поліомієліту у світі. Міжнародні експерти оцінили зусилля керівництва МОЗ України як добрі, але недостатні, зазначивши, що охоплення вакцинацією не досягло необхідного показника у 95%. «Така місія буде працювати ще двічі: після проведення 3-го раунду та після того, як мине рік від початку спалаху. За результатами оцінки буде винесено рішення щодо збереження за Україною статусу країни, вільної від поліомієліту», — зауважив заступник міністра.

Він повідомив, що в ході засідання Оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з локалізації та ліквідації спалаху поліомієліту прийнято рішення розпочати 3-й раунд 25 січня 2016 р.

За словами заступника міністра, планується, що 3-й раунд вакцинації триватиме 2 тиж, але, враховуючи епідемічну ситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ в країні, його тривалість може бути подовжено. «Зважаючи на те, що в різних регіонах 3-й раунд вакцинації відповідно до показників епідситуації буде проводитися по-різному, у разі потреби його буде подовжено у часі задля максимального охоплення вакцинацією та запобігання циркуляції вакциноспорідненого вірусу», — підкреслив І. Перегінець.

За словами І. Перегінця, під час проведення 3-го раунду вакцинації лікарі перевірятимуть температуру тіла дітей, а також отримуватимуть згоду батьків. «Сезонне підвищення рівня захворюваності на ГРВІ та грип не є протипоказанням для впровадження додаткової вакцинації проти поліомієліту. Протипоказання залишаються тимчасові або постійні, вони визначені українським законодавством», — зазначив заступник міністра.

У свою чергу, Жан-Луї де Брауер, директор Генерального директорату з гуманітарних питань і цивільного захисту Європейської комісії, зазначив, що Європейський Союз запропонував гуманітарну допомогу задля забезпечення населення України достатньою кількістю вакцин проти поліомієліту в ході 3-го раунду додаткової вакцинації.

«ОПВ вже розіслано всіма областями країни. Кожна дитина в Україні у віці від 2 міс до 10 років має бути провакцинована в ході 3-го раунду позапланової вакцинації проти поліомієліту. Ця вакцина безпечна і є єдиним шляхом, що допоможе спинити циркуляцію поліовірусу», — наголосив Ж. Брауер.

За його словами, Європейський Союз виділив ЮНІСЕФ 900 тис. євро на закупівлю для України 4,5 млн доз ОПВ. «Усі вакцини було завезено в Україну та розподілено регіонами з виконанням усіх вимог та стандартів у грудні минулого року. Такої кількості вакцин, яка наразі знаходиться на території України, достатньо для проведення останнього туру вакцинації необхідної кількість дітей, а саме: 4,7 млн дітей віком від 2 міс до 10 років», — зазначив доповідач.

Завершуючи свій виступ, Ж. Брауер підкреслив, що лише в 7 країнах світу наявний поліомієліт, і на жаль, Україна входить до цього переліку. «Спалах поліомієліту в Україні загрожує безпеці інших країн Європи. Для попередження розповсюдження такої хвороби Україні необхідно зупинити циркуляцію небезпечного вірусу», — підсумував експерт.

Денніс Кінг, координатор команди ВООЗ щодо спалаху поліомієліту в Україні, з огляду на підвищення рівня захворюваності на ГРВІ та грип рекомендував відкладати щеплення дітей з підвищеною температурою тіла до того часу, поки протипоказання не зникнуть.

Джованна Берберіс, представник ЮНІСЕФ в Україні, підкреслила необхідність комплексного залучення громадськості до вакцинальної кампанії. «Ми впевнені, що до зусиль МОЗ України приєднається Міністерство освіти й науки і через школи та дошкільні заклади проведе інформаційну кампанію для батьків стосовно важливості вакцинації дітей проти поліомієліту. Послідовне 3-разове застосування ОПВ — це єдиний спосіб забезпечити захист дитини від поліовірусу», — зазначила Д. Берберіс.

«Навіть якщо дитина пропустила перші 2 раунди, ще не пізно її імунізувати проти цієї хвороби. Втім, основна мета — надати дитині 3 дози ОПВ для надійного захисту й припинення циркуляції зазначеного вірусу», — підкреслила доповідач, додавши, що ЮНІСЕФ закликає як медичних працівників, так і батьків до активних дій задля досягнення показника вакцинації у 95%.

За словами І. Перегінця, у разі, якщо дитина ніколи не була вакцинована проти поліомієліту, бажано їй отримати перше щеплення інактивованою поліовакциною (ІПВ), а через 2 тиж можна використовувати ОПВ в рамках додаткової імунізації. Також заступник міністра повідомив, що ІПВ є в достатній кількості в усіх регіонах.

У свою чергу, Федір Лапій, головний дитячий імунолог м. Київ, зазначив, що використання ОПВ для дітей, не імунізованих за допомогою ІПВ, є безпечним. Він підкреслив, що саме ОПВ використовувалася в Україні до 2006 р. у всіх вікових групах населення. «Втім, реагуючи на спалах захворюваності в рамках проведення додаткової вакцинації, наявність хоча б 1 щеплення ІПВ є підставою застосовувати ОПВ», — підкреслив імунолог.

На питання стосовно того, якими нормативними актами керується профільне міністерство, розпочинаючи 3-й раунд додаткової імунізації, І. Перегінець повідомив, що МОЗ України виконує положення Законів України «Про захист населення від інфекційних хвороб», «Про забезпечення санітано-епідеміологічного благополуччя населення», протокольне рішення Кабінету Міністрів України стосовно розробки плану заходів щодо відповіді на спалах поліомієліту, рішення Оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з локалізації та ліквідації спалаху поліомієліту, а також міжнародні рекомендації в контексті реагування на спалах хвороби. «МОЗ керується зобов’язаннями України щодо дотримання міжнародних медико-санітарних правил, згідно з якими держава має контролювати спалахи інфекційних хвороб на території країни», — зазначив заступник міністра.

Коментар редакції. Нагадаємо, що відповідно до інструкції про медичне застосування вакцини ОПВЕРО у випадку захворювань, що супроводжуються підвищенням температури тіла, або гострих інфекційних захворювань, щеплення слід відкласти.

26 січня поточного року під час брифінгу керівництво профільного міністерства констатувало епідемію грипу в Україні. Інкубаційний період для грипу складає від кількох годин до трьох діб. Таким чином під час 3-го раунду вакцинації в умовах епідемії грипу існує вірогідність проведення щеплення ОПВ серед дітей, у яких триває інкубаційний період грипу й температура тіла ще не підвищена. При цьому ризики розвитку ускладнень підвищуються.

Як неодноразово підкреслювали міжнародні експерти та заступник міністра охорони здоров’я України, головна мета МОЗ України припинити циркуляцію поліовірусу, а це можливо лише якщо у ході вакцинальної кампанії буде досягнутий відповідний рівень колективного імунітету — охоплення дітей вакцинацією має становити 95% від загальної кількості дітей.

В інструкції про медичне застосування вакцини ОПВЕРО зазначено, що первинний курс вакцинації складається з введення 3-х доз вакцини з інтервалом не менше ніж 1 місяць. У подальшому першу ревакцинацію проводять одноразово через 1 рік після останньої дози первинного вакцинального курсу. Послідуючу ревакцинацію проводять дітям та підліткам 1 дозою кожні 5 років, дорослим — кожні 10 років. У разі епідемії ВООЗ рекомендує наступну схему вакцинації: не менше 1 дози перорально кожному, хто проживає та знаходиться у тісному контакті із захворілим незалежно від попередніх щеплень.

Таким чином, схема додаткової вакцинації проти поліомієліту, яка наразі застосовується в Україні, не відповідає рекомендаціям виробника, зазначеним в інструкції для медичного застосування вакцини ОПВЕРО.

Крім того, в умовах епідемії грипу дуже складно досягти належного рівня охоплення вакцинацією, адже батьки та лікарі можуть відмовлятися від проведення щеплення дитині, побоюючись розвитку ускладнень.

Також нагадаємо, що наприкінці минулого року НАМН України надала рекомендації щодо проведення вакцинації проти поліомієліту в Україні. Зокрема, українські науковці зазначають, що з метою попередження випадків вакцинасоційованого поліомієліту, який за своїми наслідками для пацієнта не відрізняється від інфекції, викликаної «диким» поліовірусом, перші 2 щеплення повинні проводитися інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), наступні — оральною (ОПВ), як це передбачено чинним Календарем профілактичних щеплень. Інтервали між щепленнями не повинні бути менше ніж 30 днів.

Євгенія Бочерикова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Елена 28.01.2016 3:43
Я не против прививок, но разве можно проводить такую широкую вакцинацию во время эпидемии гриппа? Ведь ребёнок должен быть полностью здоров, а видимые симптомы гриппа или простуды появляются не сразу.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті